El Govern ha decidit afegir 131 municipis a la llista de zones tensionades on es podrà limitar el preu del lloguer, segons ha anunciat aquest dilluns 15 d'abril la consellera de Territori, Ester Capella. Territori ha iniciat els tràmits per afegir aquestes localitats —entre les que hi ha Vielha, Cadaqués, Begur, Besalú o Altafulla, entre d'altres— a les 140 zones tenses ja en vigor.
Al Camp de Tarragona, el Govern ha afegit 18 municipis: l'Arboç, Cunit, Sant Jaume dels Domenys, la Bisbal del Penedès, Albinyana, Santa Oliva, Calafell, Roda de Berà, Creixell, la Pobla de Montornès, Altafulla, Riudoms, Vinyols i els Arcs, Montbrió, Mont-roig del Camp, el Morell, la Selva del Camp, Alcover i Montblanc.
A aquests cal sumar altres que ja estaven inclosos, com Falset, Cambrils, Salou, Reus, Valls, Tarragona, el Vendrell, Torredembarra i la Canonja. En total, a Catalunya hi haurà 271 localitats on es podrà aplicar el topall del preu del lloguer, una mesura que cobrirà una zona on viuen més de 7 milions de persones, el 90% de la població.
Canvis en el mercat de l'habitatge i tendència alcista dels preus
La consellera Capella confia que aquesta mesura, que respon als canvis del mercat de l'habitatge i a la tendència alcista del preu del lloguer experimentat els últims mesos, sigui efectiva aquest mes de juliol. L'ampliació afecta els municipis de més de 2.000 habitants, que no formen part dels 140 ja declarats, i que compleixen algun dels requisits que marca la Llei estatal pel dret a l'habitatge.
Ester Capella ha dit que continuaran treballant "intensament" per "embridar el mercat" i fer que els preus "no pugin". La consellera ha explicat que aquesta ampliació, que es produeix just un mes després que hagi entrat el vigor a Catalunya l'aplicació del topall del preu del lloguer en 140 municipis, respon als canvis que s'han produït al mercat de l'habitatge aquests darrers mesos.
L'increment generalitzat del cost de l'habitatge dels darrers anys a Catalunya, gairebé sempre molt per sobre dels ingressos de les llars, i la tendència alcista del preu del lloguer, malgrat la recent aplicació de la contenció de rendes, ha fet necessària la revisió dels criteris emprats en la identificació dels municipis declarats com a zona de mercat residencial tensat.
Per tant, el lloguer dels nous contractes no podrà superar el preu del darrer contracte vigent els últims cinc anys, un cop aplicada la clàusula d'actualització anual d'aquell contracte. En cas de tractar-se d'un gran tenidor —la persona física i jurídica propietària de cinc o més immobles urbans ubicats a les zones de mercat residencial tensat—, el lloguer no podrà ser superior a l'Índex de referència del preu del lloguer.
La tramitació que ara comença seguirà el mateix procediment que la primera declaració. S'obre un període d'informació pública de vint dies perquè administracions, entitats i particulars puguin presentar al·legacions. Un cop finalitzat, s'analitzaran i es respondran i la resolució final es notificarà al Ministeri d'Habitatge i Agenda Urbana perquè la publiqui i pugui entrar en vigor.
Sorpresa entre els alcaldes i alcaldesses
L'anunci del Govern d'incloure 131 municipis més a les àrees tenses per limitar-hi el preu del lloguer ha agafat per sorpresa la majoria de localitats afectades del Camp de Tarragona. Només l'alcalde de Montblanc, Oriol Pallissó, ha apuntat que havien compartit "el problema gravíssim" amb l'habitatge que tenen amb el Departament de Territori i celebra la mesura "perquè ajudarà molt".
A Montblanc el preu del lloguer s'ha duplicat els últims anys. La mesura anunciada aquest dilluns 15 d'abril afecta també molts municipis de costa, predominantment turístics, com Calafell, Mont-roig o Cunit.