El Govern farà un nou informe d’impacte ambiental per al PDU del Hard Rock

El Departament de Territori destaca que el document que es vas fer durant el Govern d'ERC només era un esborrany i ni tan sols estava signat

El projecte del Hard Rock està previst en uns terrenys a Vila-seca i Salou, a tocar de PortAventura World.
El projecte del Hard Rock està previst en uns terrenys a Vila-seca i Salou, a tocar de PortAventura World. | Mar Rovira/ACN
12 de febrer de 2025, 17:07
Actualitzat: 17:07h

Els tècnics del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat hauran de redactar un nou informe d'impacte ambiental per al Pla Director Urbanístic (PDU) del Hard Rock perquè l'actual Govern de Salvador Illa no disposa de cap document oficial al respecte. Després que El Periódico hagi publicat que l'executiu de Pere Aragonès va encarregar una informe que constatava que es podrien reclamar 60 milions d'euros d'impacte per al macroprojecte, fonts de Territori han indicat que es tractava d'un esborrany i que mai es va arribar a firmar.

Per això, des del Govern apunten que els tècnics han d'elaborar un nou document ambiental, que és obligatori en el marc de la tramitació del PDU. Aquest informe és l'últim que falta per donar llum verd a l'aprovació del Pla Director Urbanístic dels terrenys del Consorci Centre Recreatiu i Turístic Vila-seca – Salou, encallat des de fa més de set anys. També mancava l'estudi del Departament d'Empresa i Treball, però el 2023 es va fer públic l'aval, sempre i quan l'empresa Ercros, a tocar dels terrenys on s'ha de construir, modifiqués les seves instal·lacions.

Un projecte que es va iniciar fa més d'una dècada

L'actual projecte té l'embrió el setembre de 2012 quan es va presentar el macrocomplex d'oci i joc Barcelona World a Salou i Vila-seca, al costat de PortAventura World, impulsat per l'empresa Veremonte i la Caixa, amb el suport de l'aleshores president de la Generalitat, Artur Mas. Uns anys més tard, el projecte es transformava i es reduïa, entrant nous accionistes, Hard Rock. Des del 2018, els hotels i el casino estan pendents de la tramitació del PDU i envoltats de la polèmica per la compra del sòl a través de l'Incasòl, quan Damià Calvet era conseller de Territori.

El setembre de 2020, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) anul·lava el PDU arran d'una denúncia de la plataforma Aturem Hard Rock perquè el complex es trobava massa pròxim al polígon sud químic. Des de llavors, la Generalitat s'ha posat a treballar en la reformulació del PDU, però encara no s'ha aprovat a l'espera de l'informe ambiental.

Més d'una dècada després, el projecte de Hard Rock està encallat. A part de l'endarreriment burocràtic, aquest any el Parlament va aprovar una llei que revertia els beneficis fiscals del joc. D'aquesta manera, Hard Rock passarà de pagar un tipus impositiu que passa del 10% al 55% de l'activitat relacionada amb el joc.