El primer matí del pla alternatiu de transport a les comarques de Tarragona per les obres del corredor Mediterrani al túnel de Roda de Berà s'ha desenvolupat amb "normalitat" però "sense triomfalismes", segons el secretari de Mobilitat de la Generalitat, Manel Nadal, i el president de Renfe, Raül Blanco.
"No hi ha hagut caos", ha defensat Nadal, però, malgrat tot, s'han registrat alguns retards en els trens per la manca d'ajustos amb els busos, tot i que han estat "casos puntuals", segons el director de Rodalies, Antonio Carmona. En aquest primer dia, la percepció en estacions com Tarragona i Sants és que hi ha hagut menys viatgers dels habituals i que els usuaris han buscat alternatives, com el vehicle privat i l'alta velocitat des de l'estació del Camp de Tarragona.
Manel Nadal ha fet, així, un balanç positiu del primer dia de tall ferroviari al Camp de Tarragona. Ha afegit, de fet, que és "evident" que s'ha produït "un cert canvi" en la mobilitat, tot i que no ha volgut avançar dades del nombre de viatgers. També, ha indicat que caldrà veure si hi ha un "increment substancial" de l'ús del cotxe i ha demanat disculpes als passatgers pels canvis que suposa el pla alternatiu en els seus hàbits.
Unes obres «molt necessàries»
Els treballs a Roda de Berà mantindran el trànsit ferroviari interromput entre Tarragona i Sant Vicenç de Calders fins al 2 de març de l'any vinent i serà des d'aquesta estació on els viatgers podran continuar el viatge cap a Barcelona després de cobrir el tram afectat en bus. "Les obres del túnel de Roda de Berà són molt necessàries, milloraran el servei de Rodalies", ha defensat Nadal, qui s'ha compromès a introduir millores en cas que siguin necessàries d'acord amb l'anàlisi que es farà dia a dia del dispositiu.
"S'havien de fer unes obres de millora pel corredor mediterrani, que és per a passatgers i mercaderies, i també per millorar el servei de Rodalies, ja que quan acabin aquestes obres es millorarà la seva seguretat, resiliència i fiabilitat i podrem posar més serveis cap a Barcelona", ha subratllat Nadal.
Per la seva banda, des de la plataforma Dignitat a les Vies, Ana Gómez, ha comentat que alguns dels xofers s'han perdut, però que els busos han circulat sense incidències destacables. "Esperem que el servei no empitjori al llarg del dia", ha dit Gómez, que ha afegit que d'altres viatgers han optat pel vehicle privat en aquest primer dia i no convertir-se en "conillets d'índies".
Escepticisme i desconfiança d'alguns viatgers
El cert, però, és que, darrere de cada viatger hi ha una història. És el cas d'un passatger, Juan Monsalve, que sortia cinc hores abans des de Tarragona cap a l'aeroport per no perdre un vol; el d'Andreu Fernández, que ha agafat un dels primers busos habilitats a les sis del matí per anar a Barcelona a treballar i el d'una altra viatgera, Isabel Sastre, que s'ha mostrat més preocupada per com li encaixaran els horaris a la tornada.
Per exemple, una viatgera, Vanessa, explica que viatjava de Torredembarra a Sitges, on treballa de professora d'institut, i que el seu bus ha arribat amb 25 minuts de retard. "Esperem que demà vagi millor i prefereixo no pensar que ens esperen cinc mesos així”, ha assegurat.
D'altres, com en Jordi, posava en dubte els beneficis que comportaran les obres, que a parer seu es traduiran en un increment del tràfic de mercaderies perilloses i, per tant, un perill per a la població. "Deixarà en una riota la tragèdia que hi va haver dècades enrere al càmping dels Alfacs", avisava aquest matí.