Usuaris del Camp de Tarragona valoraran altres transports davant l'increment del temps de trajecte

La manca d'autobusos directes a Sant Vicenç motiva la cerca d'alternatives per arribar a Barcelona | El Govern valorarà si hi ha un «increment substancial» del cotxe

Una de les informants comprovant els horaris dels autobusos a l'estació de Tarragona
Una de les informants comprovant els horaris dels autobusos a l'estació de Tarragona | ACN / Neus Bertola
01 d'octubre de 2024, 13:14
Actualitzat: 13:27h

Els usuaris afectats pel tall ferroviari que, aquest dimarts 1 d'octubre, han arribat a l'estació de trens de Tarragona han exigit que també s'habilitin busos directes a Sant Vicenç de Calders, com els que surten des del centre de la ciutat. És el cas, per exemple, de la Concepció i el Lluís, dos dels usuaris que s'han vist obligats a agafar el servei que fa parada a Altafulla i Torredembarra, perquè l'altre els queda massa lluny.

Ambdós, veïns de Tarragona, acostumen a agafar el tren una vegada a la setmana per anar a visitar el seu fill, que viu a Barcelona. Quan ho fan, es troben que el comboi "sempre ve ple" i costa trobar seient per poder seure. Un panorama molt diferent del que s'han trobat en la primera jornada del pla alternatiu que Renfe ha habilitat per als usuaris de les línies R14, R15, R16, R17 i RT2 entre Tarragona i Sant Vicenç.

Des de primera hora del matí, el volum de passatgers que arribaven a l'estació de trens de Tarragona ha estat molt inferior al d'un dia habitual. De mitjana, els busos han marxat amb una desena de persones, i han estat diversos els que han sortit de l'estació completament buits. Els informadors han apuntat a l'ACN que, "segurament", moltes persones han optat pels busos directes a Sant Vicenç de Calders o per l'AVE.

Manca de busos directes: més temps de trajecte

"Hi ha molts busos, però les esperes en aquests dos municipis han fet que arribem tardíssim", han denunciat Concepció i Lluís. "Hem tardat més d'una hora per fer un trajecte que es fa en vint minuts", han dit. Ambdós han descrit la jornada de "desastre" i han apuntat que Renfe "és un exemple de prendre decisions malament".

Altres han arribat a l'estació de trens pensant-se que també trobarien busos directes. La gran majoria han acabat resignant-se i han fet parada a Altafulla i Torredembarra, tardant el doble de temps. Ha estat el cas també de la Rita, qui ha assegurat que s'ha desplaçat fins a l'estació de trens perquè Renfe la va informar que "tots els busos sortirien d'aquí". "Ara m'acabo d'assabentar que he d'anar fins a l'estació d'autobusos per poder agafar un bus directe", ha afirmat.

estacio tren tarragona renfe acn nacio
Tot i funcionar correctament, la sortida dels busos ha generat confusió i malentesos en alguns usuaris. Foto: ACN / Mar Rovira

Per la seva banda, l'Adrià Serrés ha fet el trajecte contrari, ja que ha sortit des de Torredembarra a les 6.20 hores per arribar a Tarragona i poder agafar el tren a les 7.15 hores cap a l'Hospitalet de l'Infant. "Abans fèiem el trajecte en 40 minuts i ara tardem una hora i mitja si tot va bé", ha lamentat. Tot i que ha assegurat que el viatge amb bus ha anat "perfecte" i "puntual", però "al matí no hi ha trànsit, veurem què passa a la tarda", ha afegit Serrés, qui no descarta que sigui "un caos".

A l'Hospitalet de l'Infant, precisament, són molts els usuaris que ja en la primera jornada de tall han començat a plantejar-se buscar un transport alternatiu per l'increment en la durada del trajecte. A quarts de set del matí, a l'estació hi havia més informadors i responsables que usuaris. Tot estava llest per rebre el segon tren procedent de Tortosa i fer el trasllat dels passatgers amb dos busos, més un tercer adaptat per a persones amb capacitat limitada, esperaven a la porta.

Optar pel servei d'alta velocitat

Com ha remarcat l'alcaldessa de Vandellòs i l'Hospitalet, Assumpció Castellví, molts usuaris han aprofitat la posada en marxa de l'Avant per "esquivar" els transbords amb busos fins a Sant Vicenç de Calders. Aquest és un nou servei molt aplaudit també al municipi.

La Glòria, una de les viatgeres, ha vingut a informar-se'n per poder planificar amb temps les escapades que fa sovint a Barcelona i poder-ne fer ús, almenys de tornada a casa. "El primer surt massa aviat i també és un inconvenient que has de reservar plaça, però és una bona millora per a l'Hospitalet", ha remarcat.

El servei de velocitat alta Avant és una de les poques alternatives que Renfe ha afegit als busos que tenen els usuaris de l'Ebre i el sud del Baix Camp per desplaçar-se a la capital catalana. Mentre durin les obres del túnel de Roda de Berà, els trajectes s'allarguen com a mínim mitja hora, sempre que tot vagi "rodat", però els usuaris comencen a pensar en transports alternatius. Fins i tot, qui pugui, evitarà fer tants viatges.

La Pilar viatja, sovint, per feina, fins a l'estació de passeig de Gràcia de Barcelona i depenent de com funcioni l'experiència d'aquest dimarts, farà alguns canvis. "Intentaré anar les menys vegades possibles. Abans ho tenia ja molt per la mà, els horaris, l'hora de tornada. Aquesta setmana hi he d'anar bastant, però ho reduiré. Intentaré que algú faci el meu treball allà", ha explicat.