La Guàrdia Urbana de Tarragona ha presentat aquest dilluns 18 de novembre els referents de barri, una iniciativa per reforçar la proximitat del cos policial i enfortir les relacions amb la ciutadania. Aquest projecte neix amb la voluntat de ser una eina útil i eficaç per a la ciutadania, que permetrà abordar de manera més efectiva les necessitats singulars de cada barri. Per portar a terme aquest projecte s'ha creat un equip format per vuit caporals i dos sergents, que coneixeran en profunditat les particularitats de cada àrea, garantint així una resposta més propera i ajustada.
Els caporals seran els encarregats de mantenir el contacte directe i periòdic amb les entitats veïnals —ja sigui presencial o telefònic— i coneixeran de primera mà les necessitats i les dinàmiques pròpies de cada barri. A banda, els mateixos caporals seran els encarregats, si s'escau, de proposar i coordinar accions amb les diferents unitats de la Guàrdia Urbana, amb altres departaments de l'Ajuntament de Tarragona i amb altres entitats per abordar de forma integral el que requereix cada zona.
La Guàrdia Urbana ha dividit la ciutat en cinc zones. Aquestes són Centre (Part Alta, l'Eixample i Part Baixa); Nou Eixample (inclou tota la zona a l'oest de la línia formada pels carrers Rovira i Virgili, Ramón y Cajal i Jaume I, també Rambla Nova, Imperial Tàrraco i tots els carrers confluents, la zona de Joan XXIII i Tarragona 2); barris de Ponent; zona Nord (Sant Pere i Sant Pau, Sant Salvador, Sant Ramon, Santa Isabel i Rodolat del Moro) i Llevant (La Móra, Ferran, Cala Romana, Boscos, Solimar, Monnars, Entrepins, L'Escorpí...).
"Volem fomentar la proximitat, la confiança i la col·laboració"
Des de la Guàrdia Urbana consideren que l'èxit del projecte es basarà en la confiança entre la ciutadania i la policia tarragonina i per això aposten per la transparència i per la devolució de la informació a la comunitat sobre les tasques policials efectuades, així com sobre les respostes a les queixes o problemàtiques detectades. "És important que la ciutadania no només estigui informada del que fem sinó que volem que s'impliqui per millorar el benestar dels veïns i les veïnes de cada barri i per això volem fomentar la proximitat, la confiança i la col·laboració", ha apuntat l'Intendent de la Guàrdia Urbana, Manel Vázquez.
La policia tarragonina ha informat també que la posada en funcionament dels referents de zona no substitueix en cap moment els canals de comunicació habituals. En aquest sentit, han recordat que per a problemàtiques urgents o situacions d'emergència, la ciutadania ha de fer servir els telèfons d'emergència habilitats, com el 092 o el 112, que estan destinats a atendre incidents que requereixin una resposta immediata.
"Aquest projecte és un pas important cap al model de policia de proximitat que volem reforçar"
L'alcalde i conseller de Seguretat Ciutadana, Rubén Viñuales, ha explicat que "Tarragona és una ciutat orogràficament complexa, amb diferents zones i barris i cadascun amb les seves particularitats, realitats i evidentment amb les seves necessitats. Per tal de donar resposta a tot això de manera efectiva i pràcticament personalitzada, avui presentem el projecte dels referents de barri de la Guàrdia Urbana". En aquest sentit, Viñuales ha afegit que "aquest projecte és un pas important cap al model de policia de proximitat que volem reforçar, perquè és imprescindible el contacte directe amb la ciutadania".
Per la seva banda, l'Intendent de la Guàrdia Urbana, Manel Vázquez, ha destacat que "amb la posada en marxa dels referents de barri podrem tenir una comunicació directa i continuada amb la ciutadania i amb la divisió de la ciutat per zones podrem garantir que cadascuna disposi de recursos, estratègies personalitzades i d'una presència policial especialitzada i territorialitzada".