Guinovart: «Estem sols contra un monstre però no deixarem de fer un estudi de la qualitat de l'aire»

L'alcalde del Morell afirma que el seu repte és aconseguir forçar les indústries químiques a reduir les emissions de components contaminants

Publicat el 17 de març de 2019 a les 23:50
Pere Guinovart és l'alcalde del Morell. Manté una batalla en solitari per saber què respiren els veïns del municipi. Aquesta setmana s'ha presentat el quart estudi de la qualitat de l'aire. En aquest es mostra que hi ha puntes d'emissions d'elements carcinògens, com són el benzè o l'1,3-butadiè. L'alcalde reclama que la Generalitat elabori un estudi per saber quina és la qualitat real de l'aire entre les zones dels polígons Nord i Sud. Lamenta que sigui l'únic municipi que mantingui aquesta pugna per la defensa de la salut dels veïns.

- Han presentat el quart estudi de la qualitat de l'aire i només l'Ajuntament del Morell al peu del canó.

-Vàrem ser els promotors de l'estudi ja l'any 2013. Volíem fer blanc sobre la contaminació del polígon nord perquè no aclaríem res. Des de llavors, l'administració per una banda i les pressions per l'altra, alguns ajuntaments van decidir que si la Diputació ja en feia un d'estudi, que no calia fer-ne un altre. Nosaltres, però, vàrem decidir que en volíem un del nostre municipi i hem continuat treballant amb aquest context. No critico els alcaldes que no hi volen ser, però nosaltres entenem que en aquests moments, la neutralitat i l'opinió de la ciutadania és el més important i els veïns ens reclamen tenir-lo per saber què respiren.

- Pel que fa a les pressions, considera que es retirarien subvencions o altres beneficis que perceben alguns ajuntaments?

- En això no hi entro. El que sí que puc dir és que les relacions en aquest cas no han sigut massa correctes. El nostre ajuntament és possiblement qui pot dir-ho i amb una veu alta, tot i que hi haurà gent que ho contradirà, però no és així. Crec que el que reclamem avui és el més assimilable al que voldrien els ajuntaments de la zona nord i sud, i és que es faci un estudi de la qualitat de l'aire de la zona nord i sud i que el pagui la Generalitat.

[blockquote]"El que sí que puc dir és que les relacions en aquest cas no han sigut massa correctes"[/blockquote]
- La Generalitat l'hauria de finançar?

- I tant! Amb els diners que recapta la Generalitat amb la bossa que vénen de la contaminació. Només demanem això. Els ajuntaments no hem de fer el que no ens toca, que és pagar-lo. Ara bé, fins que no es faci, el Morell seguirà fent l'estudi, sempre dins de les nostres possibilitats. La Taula de la Qualitat de l'Aire ha de fer el que li correspon i encarregar-lo. No volem que cap indústria faci estudis perquè no són creïbles".

 

- Quin és el seu objectiu, a banda de pretendre que la Generalitat financi un estudi de nord i sud?

- El nostre repte és aconseguir forçar les indústries químiques del territori a reduir les emissions de components contaminants de forma progressiva.

[blockquote]"El nostre repte és aconseguir forçar les indústries químiques del territori a reduir les emissions de components contaminants de forma progressiva"[/blockquote]
- La Taula de la Qualitat de l'Aire havia de ser una solució. Ho és?

- La vàrem crear i demanar nosaltres, entre la Plataforma Cel Net i els quatre ajuntaments. Enteníem que s'havia de fer la feina que no s'havia fet durant molt de temps. Creiem que s'ha de fer el que demanen els ajuntaments, que és aquest estudi. Sempre que en parlem sembla que a la gent li surti urticària per fer-ho. El més lògic és que es faci fer un blanc i saber en quina situació estem als municipis. 
 

Pere Guinovart, alcalde del Morell Foto: Jonathan Oca


- Quina valoració en fa d'aquesta taula?

- Nosaltres en vàrem sortir però per responsabilitat institucional hi va tornar a entrar. Lamentablement, però, des de la seva creació, la taula i els seus resultats són minsos.

- Hi ha aparells de la Generalitat que mesuren la contaminació al Morell i apunten que no se sobrepassa la mitjana.

- És cert que les mitjanes anuals estan per sota de la mitjana permesa però no és del tot real això perquè en aquesta dada no hi surten reflectits els pics d'emissions. És a dir, amb aquest estudi es demostra que el Morell ha estat exposat en moltes ocasions a components carcinògens, ja que hi ha hagut un repunt d'episodis de contaminació a principis del 2019. Tal com expliquen els membres de la UPC, se n'han registrat 70 entre el gener i febrer i l'any passat, entre el gener i l'octubre, n'hi va haver 51. També cal recordar que en aquestes casetes no s'analitzen tots els components volàtils, com l'1,3-butadiè i que també respirem al Morell.

[blockquote]"És cert que les mitjanes anuals estan per sota de la mitjana permesa però no és del tot real perquè en aquesta dada no hi surten reflectits els pics d'emissions"[/blockquote]
- La batalla es presenta dura i sembla que el Morell l'encara en solitari.

- Estem sols contra un monstre que és la indústria química però no per això deixarem de fer aquest estudi. Si hi ha emissions, ho hem de saber i s'han de controlar i evitar.