Societat

L'Hospital Sant Joan de Reus crea un programa innovador i personalitzat de rehabilitació cardíaca

Es posarà en marxa el mes d'abril i permetrà millorar el seguiment dels pacients amb problemes coronaris, amb un servei «a mida» i transversal que es basa en l'exercici físic i els hàbits saludables

ARA A PORTADA

Publicat el 14 de març de 2025 a les 06:00

Cada 14 de març es commemora el Dia Europeu per a la Prevenció del Risc Cardiovascular, un esdeveniment que aspira a conscienciar la ciutadania sobre la importància de les malalties cardiovasculars i, especialment, incidir en la prevenció dels principals factors de risc, com el tabaquisme, la hipertensió, la diabetis, el colesterol, l'obesitat i el sedentarisme, entre d'altres. En aquest sentit, són diversos els centres hospitalaris de la demarcació que treballen per fer pedagogia amb els seus pacients per fomentar estils de vida saludables.

A l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus es posa molt d'èmfasi en l'educació del pacient durant el seu ingrés hospitalari, per part del metge i el servei d'infermeria, en aspectes com els factors de risc, adquirir una dieta saludable, el tractament o l'activitat física. Concretament, és en aquest últim punt en què van començar a treballar, fa un parell d'anys, amb l'objectiu "d'idear, elaborar i dissenyar un programa de rehabilitació cardíaca per engegar una segona fase a través de l'entrenament físic, un cop el pacient està donat d'alta", descriu la Dra. Pilar Valdovinos, cap del servei de Cardiologia.

"Qualsevol pacient amb una malaltia cardiovascular es beneficia moltíssim d'aquests programes perquè el plantejament és el mateix: la conscienciació", continua, però en la majoria dels hospitals, aquests s'adrecen sobretot al pacient coronari. "En alguns centres a Barcelona tracten la insuficiència cardíaca, però són pacients molt més complexes; és el nostre pla de futur, però primer hem de rodar el procés, també per al nostre propi entrenament i testar les fortaleses i debilitats del programa, per millorar-lo", assegura la Dra. Valdovinos.

Així, l'Hospital de Reus continuarà desenvolupant la seva unitat de rehabilitació cardíaca, amb un nou programa innovador i personalitzat, basat en l'activitat física. Aquest es posarà en marxa el pròxim mes d'abril: "abans o després de Setmana Santa, ja podrem començar amb els primers pacients", preveuen; i podrà donar servei a una mitjana de 170-180 pacients que ingressen amb un infart al llarg de l'any.

L'esport com a base de la recuperació

De fet, aquesta nova fase respon a una necessitat que fa temps havien detectat, ja que es quedaven curts en el seguiment clínic del pacient. "Mancava una part de post-alta hospitalària", afirma la cap del servei, i a partir d'ara quedarà coberta amb el programa d'exercici físic. Per engegar-ho, des del servei de Cardiologia es van adreçar a la gerència de l'Hospital i al Servei Català de la Salut, que els van autoritzar, el segon semestre del 2024, a fer la rehabilitació, la cerca d'un espai i a recaptar material.

servei rehabilitacio esportiva hospital sant joan reus nacio (1)
A l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus, el servei de rehabilitació es coordina des de Medicina de l'Esport. Foto: Cedida

L'impulsor del programa, el cardiòleg Hernán Tajes, detalla que "el pla d'exercici es treballarà a la sala del gimnàs de l'àrea de rehabilitació, els pacients vindran periòdicament amb un total de 24 sessions d'una hora aproximadament i distribuïdes al llarg de tres torns setmanals". Per tant, podran fer un seguiment més exhaustiu del pacient durant vuit setmanes, és a dir, dos mesos amb un contacte estret.

El Dr. Tajes coordinarà el servei, que comptarà amb especialistes en Medicina de l'Esport, que faran una valoració funcional i mèdico-esportiva de cada pacient -amb una prova d'esforç amb espirometria per dissenyar el pla d'entrenament a mida per a aquella persona; i es complementarà amb un metge rehabilitador i un fisioterapeuta, a més del personal de cardiologia. En el procés, també, es poden resoldre dubtes espontàniament, si hi ha problemes amb algun medicament o detectar possibles complicacions fora de les consultes programades.

L'evolució de cadascú serà individualitzada, perquè no tots els pacients són iguals, però la voluntat és "proporcionar-los totes les eines, educació i seguiment possibles perquè impacti positivament en la seva salut", afirma la Dra. Pilar Valdovinos. Que els pacients puguin arribar, un any després de patir l'infart, a la segona alta -la primera és després l'ingrés hospitalari-, amb el metge de capçalera, amb indicacions saludables i objectius clars per disminuir els factors de risc: deixar de fumar, millorar la dieta, fer esport...

Un enfocament transversal i integral

Fins i tot, els metges expliquen que patir un episodi cardiovascular acaba servint "d'oportunitat" a molts pacients per millorar els seus hàbits i estils de vida. Però, així i tot, en molts casos, l'infart ve acompanyat d'altres malalties més complexes i, per adreçar-les, ja s'han protocol·litzat consultes externes perquè el programa sigui transversal i integral.

Els cardiòlegs Valdovinos i Tajes assenyalen que es buscarà el suport de professionals d'altres especialitats: endocrins per a la diabetis; pneumòlegs sobre antitabac; psicòlegs per a la gestió de l'estrès, l'ansietat o la depressió; nefròlegs per problemes renals, etc. "Els pacients no són una única malaltia, desafortunadament, i has de donar resposta a totes elles per millorar el seu pronòstic", recalca Hernán Tajes, qui apunta que, sense aquest enfocament global, un 20% dels pacients tornen, entre un i cinc anys després, amb un altre infart, acaben necessitant una cirurgia o altres procediments cardiològics.

servei rehabilitacio esportiva hospital sant joan reus nacio (2)
L'activitat física ajuda a controlar altres factors de risc i a disminuir un problema coronari recurrent. Foto: Cedida

Llavors, més enllà de l'equip transversal en què es basa la idea de gestió hospitalària moderna, el programa aspira a disminuir tots aquells factors que impacten en la recurrència dels problemes coronaris. En aquest sentit, una futura tercera fase del programa de rehabilitació apostarà pel vincle comunitari i amb l'atenció primària del territori.

I més enllà, ja que l'objectiu, quan aconsegueixin prou fons per finançar-ho, és incorporar un software d'intel·ligència artificial (IA) que dissenyarà la pauta d'exercici de forma pràcticament automàtica, a partir dels resultats de la prova d'esforç i altres informes mèdics. "Serà un programa de Big Data que ens posaria en xarxa amb la resta d'unitats arreu de l'Estat espanyol, serà molt important en termes de recerca sobre patologies coronàries i ens posarà en contacte amb altres hospitals", tanca Pilar Valdovinos.

1a edició de la cursa «Fem Salut»

Professionals del centre hospitalari han decidit, enguany, impulsar la primera edició de la cursa "Fem Salut Sant Joan", una activitat solidària que pretén promocionar l'exercici físic en commemoració del Dia Mundial de l'Activitat Física. L'esdeveniment esportiu tindrà lloc el diumenge 30 de març, amb una modalitat de 5 km i un recorregut adaptat per a pacients, d'1 km, al voltant de l'Hospital. Els organitzadors ja escalfen motors amb la cançó oficial de la cursa, Actitud, dels calafellencs Buhos.

La bona acollida de la iniciativa ha permès exhaurir les places algunes setmanes abans de les previsions inicials i tots els beneficis obtinguts -amb el preu simbòlic d'inscripció de 5 euros- es destinaran, precisament, al programa de rehabilitació cardíaca. Des del servei de Cardiologia, celebren i agreixen aquesta col·laboració que neix de personal sanitari aliè a l'àrea, però amant de l'esport i amb voluntat de conscienciar sobre la importància del benestar físic, mental i social de les persones que pateixen una afecció cardíaca. 

La cursa compta amb el suport de l’Ajuntament, a través de Reus Esport i Lleure, el Consell Esportiu del Baix Camp, l’Associació Amics de l’Hospital i la Universitat Rovira i Virgili (URV), així com amb el patrocini de diverses entitats i empreses del territori. Una part fonamental de l’organització seran també els més de 150 voluntaris i voluntàries, estudiants de medicina, fisioteràpia, nutrició i dietètica i infermeria de la Universitat Rovira i Virgili.