L'incendi a Secomsa obliga Reus a implantar el servei porta a porta en la recollida de la poda

Els contenidors estaven col·lapsats davant l'impediment de traslladar la fracció vegetal a la planta de Botarell

Cadascun dels big-bag té capacitat per a 1.500 kg de restes vegetals
Cadascun dels big-bag té capacitat per a 1.500 kg de restes vegetals | Sandra Pérez
28 de maig del 2024
Actualitzat a les 14:50h

La regidoria de Medi Ambient i Sostenibilitat de l'Ajuntament de Reus posa en marxa, des d'aquest mateix dimarts 28 de maig, un nou servei de recollida porta a porta per a les restes de poda. L'incendi a Secomsa, que continua actiu un any després, ha obligat el consistori a accelerar un sistema alternatiu, ja que actualment els Bombers tenen prohibit l'ús de la planta de tractament de Botarell.

Fins ara, la recollida de la fracció vegetal es feia principalment amb 14 contenidors tipus banyeres, amb capacitat de 8 metres cúbics, instal·lats en diversos punts de la ciutat (Sant Joan, Les Clarisses, Mas Vilanova, Juroca, Blancafort, Gaudí, Xalets Quintana, Mas Carpa i Mas Abelló), així com tres caixes, de vint metres cúbics, ubicades als barris d'Aigües Verds, El Pinar i Blancafort.

La retirada d'aquests ja estava sobre la taula del consistori, amb la finalitat d'aturar l'incivisme que els envoltava. Malgrat adreçar-se només als domicilis, la recollida i tractament d'aquests residus (un 5% de la fracció total, més de 650.000 kg/any) comportaven sovint despeses addicionals per l'Ajuntament a causa d'aquelles persones que llençaven voluminosos o empreses que abocaven grans càrregues de poda o, fins i tot, runes.

Com funciona el nou sistema?

Amb tot, sense un servei alternatiu no es volien eliminar, explica el regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat, Daniel Rubio. Aquest nou porta a porta permetrà donar resposta a aquelles cases o xalets que facin la seva pròpia esporga de les zones enjardinades -arbres i arbustos-, en lloc de contractar una empresa de jardineria, i necessitin gestionar les restes.

Els passos per sol·licitar el servei són els següents: tot usuari amb zona enjardinada podrà fer el tràmit telemàticament, trucant a la regidoria de Medi Ambient o presencialment a les oficines per demanar el seu big-bag i concertar-ne la recollida a domicili; en un termini de 15 dies, arribaran a la casa per fer l'esporga; i el dilluns que es pacti amb el propietari es farà la recollida.

daniel rubio restes poda reus sandra perez nacio
L'Ajuntament engega aquest nou servei davant la impossibilitat d'accedir a Secomsa. Foto: S.P

Un cop recollides les fraccions vegetals, serà el mateix Ajuntament qui gestioni la trituració que fins ara feia Secomsa. En un inici, comença com una prova pilot d'un mínim de dos mesos que permetran acabar de dimensionar el servei i les necessitats ciutadanes a partir d'unes xifres reals (únicament domicilis, gràcies a la identificació del porta a porta).

Rubio descriu que s'han contactat tres empreses que s'encarregaran de les restes un cop ja triturades pel servei municipal -màquina trituradora de voluminosos i biotituradora de les Brigades-. Llavors, es compararan preus i en funció de com evolucioni la situació a la planta de Botarell, es prendrà una decisió o altra.

Reaprofitar la poda

El regidor Daniel Rubio assegura que "el servei ha vingut per quedar-se", ja estava previst, però no havia resultat prioritari fins que l'incendi ha accelerat els procediments i requeria una resposta. "Les banyeres portaven dues setmanes col·lapsades perquè no s'han pogut traslladar a Secomsa, es van comprar les big-bags i van arribar dilluns 27 de maig; dos veïns ja han sol·licitat el servei", exposa.

El servei permetrà recollir fins a 30 domicilis en un dia, funcionarà a petició ciutadana i de forma setmanal cada dilluns. Estan permeses fins a 2 o 3 peticions l'any, una actuació natural en àmbit domiciliari. Cadascun dels sacs o big-bags té una capacitat de 1.500 kg, però aquelles persones que tinguin poques restes (gespa, flors i fullaraca) de poda es podran continuar adreçant a la deixalleria i als contenidors d'orgànica.

A més d'un servei fet a mida, que fomenta el màxim reaprofitament i l'economia circular, les big-bags són reutilitzables i aniran circulant. D'altra banda, es podran distribuir a particulars o a la mateixa corporació per a processos d’autocompostatge, per al seu aprofitament posterior. L’aprofitament de la fracció vegetal permet estalviar recursos i millorar la qualitat dels sòls la utilització de fertilitzants orgànics com el compost en el sector agrari, augmentant la matèria orgànica dels sòls agrícoles i millorant la seva fertilitat. 

També, redueix l’entrada de residus biodegradables als dipòsits controlats i a les plantes incineradores, reduint així problemes d’emissions de gasos, d’olors i de lixiviats que es generen en els dipòsits controlats i contribueix a reduir el risc d’incendis, ja que una gestió incorrecta de la fracció vegetal (abocaments o cremes incontrolades) pot derivar en problemàtiques ambientals importants, com risc d’incendis, atesa l’alta combustibilitat de la poda.

Arxivat a