Interior invertirà més d'un milió en el Plaseqta en nous sensors, sirenes i informació ciutadana

Elena avança des de Tarragona que el tercer trimestre hi haurà un "simulacre real" d'accident per a la població

Publicat el 03 de febrer de 2022 a les 19:35
El Departament d'Interior invertirà aquest 2022 fins a 1,1 milions d'euros en el Plaseqta, segons ha avançat aquest dijous el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena. Els diners serviran per comprar nous sensors que s'instal·laran a l'entorn del polígon petroquímic, tres noves sirenes d'avís a la població, s'incorporaran sis tècnics al Cecat i es farà una campanya d'informació a la ciutadania perquè sàpiga com actuar en cas d'accident químic.

Elena ho ha apuntat després d'una reunió amb representants veïnals de Tarragona, que li han transmès la inquietud respecte la seguretat al polígon petroquímic. El conseller també ha anunciat que el tercer trimestre hi haurà un "simulacre real" d'accident per coordinar la reacció de la població.

Elena ha destacat que aquests 1,1 MEUR suposen "quadruplicar" el pressupost del Plaseqta del 2021. D'aquests diners, 450.000 seran per a accions de comunicació a la població, que es dirigirà a públics concrets com "escoles, centres de treball, famílies i formació a tècnics d'ajuntaments" per tal que tota la societat sàpiga com respondre en cas d'accident químic. Des d'Interior s'ha apuntat que per primer cop en més d'una dècada es farà una campanya publicitària multicanal, que inclourà des d'anuncis en mitjans de comunicació fins a repartiment de publicitat a domicilis particulars, ha indicat el conseller. En aquest àmbit, el 2021 es van destinar 30.000 euros.

La principal inversió per enguany seran els 550.000 euros per a la segona fase de la prova pilot de sensors de detecció de substàncies tòxiques que es col·locaran a l'entorn dels polígons petroquímics de Tarragona. Elena ha avançat que s'està estudiant quants se n'instal·laran però ha deixat clar que detectaran més substàncies que a la primera fase, que està limitada al clor i al sulfur d'hidrogen. Ha dit que captaran "gran part de les que hi ha als polígons" perquè considera "rellevant que es faci com un control essencial". Pel que fa als de la primera fase, Elena ha remarcat que ja estan instal·lats i que durant aquest primer semestre recopilaran informació.

Pel que fa a les sirenes d'avís a la població de risc químic, es destinaran 154.000 euros, dels quals 44.000 seran per la instal·lació de cinc sirenes comprades l'any passat –dues a Vila-seca, una a Salou, una a Tarragona i una a Constantí-. A banda, se'n posaran tres més, dues a Reus i una a Salou.

A banda, es contractaran sis tècnics de guàrdia per la seu del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (Cecat) de Reus "per garantir que sempre hi hagi personal tècnic per donar resposta" en cas de sinistre, ha indicat el conseller.

Pel que fa al sistema d'alertes a la població mitjançant telèfons mòbils, Elena ha recordat que és l'Estat qui ha de transposar la directiva europea i ha reiterat que des de la Generalitat han demanat que Tarragona aculli una prova pilot. "Hi ha bones perspectives però encara no hi ha confirmació del govern espanyol". Aquest servei està previst que entri en funcionament al juny i es podrà utilitzar també en el simulacre d'accident químic que Interior vol dur a terme el tercer trimestre. "És la manera amb la que millor es detecten les mancances i les necessitats", ha comentat.

[h3]Reunió amb veïns[/h3]
Per l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, tot plegat ha de servir per saber què fer si es repeteixen uns fets com els de fa dos anys a l'empresa IQOXE. Elena s'ha reunit amb representants de les federacions d'associacions de veïns de Tarragona i els ha avançat les inversions i s'ha compromès a tornar a visitar-los d'aquí a mig any per fer seguiment de la implementació del Plaseqta. "Per mi la reunió ha estat positiva. He percebut l'exigència dels veïns", ha comentat.

Els representants veïnals també han mostrat la seva satisfacció per la trobada i han destacat que tenen "esperança" amb que les promeses es compleixin. Gemma Fuster, presidenta de la Federació d'Associacions de Veïns de Llevant, ha qualificat "d'imprescindible" la posada en marxa del sistema d'avisos per telèfon mòbil. "La Generalitat té el paper d'exigir a l'Estat que això es comenci a implementar a Tarragona el més urgentment possible", ha emfatitzat.

Per la seva banda, el president de la Federació d'Associacions de Veïns de Tarragona (FAVT), Alfonso López, ha valorat positivament els anuncis fets pel conseller i ha reclamat que la Generalitat deixi clar a la ciutadania que el Plaseqta preveu un confinament de la ciutadania en cas d'accident químic, i no pas una evacuació massiva de la població. López ha apuntat que hi ha confusió entre la població. Alhora, els veïns han posat de manifest la necessitat que les mercaderies que es mouen amb tren passin per l'interior i no pas per la línia de la costa, i han traslladat al titular d'Interior el risc que suposen aquests transports ferroviaris.