- Quin ha estat el moment més dur de tots aquests anys?
- La incertesa de no tenir el finançament quan es va prendre la decisió d'ajornar els Jocs Mediterranis, sense dubte vas ser el moment més crític. Ara, però, estem en un moment dolç, tenim tot el finançament confirmat i crec que tindrem bones notícies d'Europa en els pròxims dies, però no direm blat fins que no ho tinguem al sac i ben lligat.
- Sense l'ajuda d'Europa, hi ha algun serrell que estigui en perill?
- A nivell pressupostari no. Hem de recordar que és una inversió de 28 milions d'euros, dels quals la meitat prové d'aportacions privades (14,5 MEUR) i la resta, la part més important és la del govern de l'Estat amb 9 milions d'euros i el que queda, del govern de la Generalitat i diputacions i també de la compra d'entrades i marxandatge. L'escenari pressupostari no ens preocupa. L'ajuda d'Europa és una cirereta al pastís per fer alguna promoció extraordinària, per més confeti i festa, però no ens preocupa des del punt de vista de la sostenibilitat dels Jocs Mediterranis.
[blockquote]"L'ajuda d'Europa és una cirereta al pastís per fer alguna promoció extraordinària, (...) no ens preocupa des del punt de vista de la sostenibilitat dels Jocs Mediterranis"[/blockquote]
- S'ha fet bé la feina per engrescar a la ciutadania amb l'esdeveniment esportiu?
- Hi ha tres elements clau de mobilització social. El voluntariat està més present del que ens pensem. Tarragona tenia una previsió de 3500 persones i ha assolit la xifra de 7.900 registrades com a voluntaris. Això vol dir que en algun moment s'han engrescat perquè ha deixat temps que és seu per dedicar-lo als Jocs Mediterranis. Un altre element és el paper educatiu, van participar 50 escoles en la cançó dels Jocs però n'hi ha 100 que estan en el programa educatiu. Cal recordar que 10.000 nens van portar dibuixos per la mascota. Hem fet el que podíem fer amb els recursos que teníem. Aspiro que la gent s'ho passi bé i que compri entrades i que serveixi per situar Catalunya i Tarragona en el mapa.
- Tarragona ha tingut un pressupost molt més baix que altres Jocs Mediterranis. Com seran?
- Si compares el nostre pressupost operatiu és sensiblement inferior a la meitat dels Jocs Mediterranis d'Almeria o Pescara. Això vol dir que nosaltres hem volgut fer uns jocs sostenibles, austers i que prioritzin allò que és perdurable, que és el llegat que deixarà a la ciutat i a la resta de seus. La part de confeti i de promoció ha anat en detriment d'altres accions en el pressupost i s'han destinat en inversions. Per això, dos terços dels 96 milions d'euros del projecte, han anat a inversió. Hem intentat controlar la despesa al mil·límetre i crec que tenim un dels portals de transparència millors d'una organització com són uns Jocs Mediterranis.
[blockquote]"La part de confeti i de promoció ha anat en detriment d'altres accions en el pressupost i s'han destinat en inversions"[/blockquote]
- Li preocupa, però, que no hi hagi hagut aquesta inversió en publicitar més els Jocs Mediterranis?
- És cert que hem deixat de fer algunes accions promocionals però no ens preocupa tant. El que realment m'hagués preocupat a mi i a la resta de l'equip dels Jocs és que després no quedessin les instal·lacions que ens han de quedar. Al final, la cobertura mediàtica i televisiva serà forta, i això vol dir promoció de ciutat.
- Pel que fa a la gestió del llegat, van presentar un estudi de l'INEFC. Se sap ja quin serà el model?
- La part més important és l'estudi i sobre aquesta proposta treballarem. L'estudi diu que les instal·lacions, com són de titularitat pública, siguin de l'Ajuntament o de la Generalitat, hauria de ser de titularitat i gestió pública i amb això hi estem totalment d'acord. Això sí, proposa un model de promoció important per capitalitzar la promoció. La clau aquí està a trobar una fórmula flexible que impliqui també el sector privat, però en el que seria la promoció, mai en la gestió.
- En algun moment ha pensat que no es farien els Jocs i que Tarragona es podria quedar sens el seu gran projecte?
- Que no es farien sí, però que Tarragona es quedés sense no. Tenia molt clar que els diners arribarien. Vaig comunicar a tothom que arribarien però pensava que ho farien abans i que podríem fer-los quan tocava. Ara bé, pensar que no érem capaços d'organitzar-los, mai. I no ho dic jo, des del Comitè Internacional dels Jocs Mediterranis veien que ens estàvem esforçant. A més, hi havia la tempesta perfecta amb la situació econòmica i política, les relacions Catalunya i Espanya. Tot això no afavoria al projecte. També hem vist que Barcelona va renunciar a l'organització d'una nova edició de la Barcelona World Race i que es parlava de 14 milions d'euros. Si la capital de Catalunya i la fundació de l'esdeveniment van renunciar pels diners, tenint en compte la seva importància i capacitat econòmica, doncs crec que té molt mèrit que nosaltres arribem fins al final.
- Com va entomar que Víctor Sánchez vingués per ocupar el seu lloc quan la situació dels jocs estava més roent?
- Jo crec que hem fet tàndem quatre persones, especialment. El president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco; l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i jo he agafat les funcions que són compatibles amb les de Víctor Sánchez, que és una persona amb una experiència enorme. Ha aportat molta solvència, experiència i visió internacional. Tinc la sensació de fer tàndem. Tinc una relació impecable amb el Víctor Sánchez i sento que fem bon equip. Hi ha molta més gent implicada en tot això i jo tinc el paper que tinc, tinent d'alcalde comissionat dels Jocs Mediterranis i per tant, allò que està al meu abast, com coordinar l'execució de les obres, tenir a punt les instal·lacions i el tema de seguretat, també com a tinent d'alcalde de seguretat ciutadana. A més, també m'ocupo de les relacions amb patrocinadors, relacions institucionals i em sento que tinc més feina de la que moltes vegades m'agradaria gestionar.
[blockquote]"Tinc una relació impecable amb el Víctor Sánchez i sento que fem bon equip"[/blockquote]
- Parlant d'instal·lacions, s'ha actuat finalment al camp de tir de Sant Salvador?
- De totes les actuacions que teníem pendents, ara estem treballant en el velòdrom i mirarem d'aportar recursos per fer una rentada de cara a Campclar. Al camp de tir de Sant Salvador, li farem un retoc lleuger. Farem com un lífting.
- Ara és el màxim responsable polític de Seguretat ciutadana, quan passin els Jocs Mediterranis, recuperarà alguna altra conselleria?
- No en tinc constància i entenc que no. Ho desconec, ningú m'ho ha dit. Després dels Jocs Mediterranis, el Víctor i jo el que haurem de fer és liquidar els comptes de la Fundació Tarragona 2018, la part operativa, que tot estigui quadrat i s'hagi fet correctament. I cap a finals d'any, tinc la sensació que tancarem el cicle de preparació i gestió dels Jocs Mediterranis. Ignoro quin altre càrrec puc tenir.

Javier Villamayor, conseller comissionat dels Jocs Mediterranis Foto: Jonathan Oca
- La Fundació Tarragona 2018 desapareixerà a finals d'any?
- La fundació té un patronat de dos cossos, de dos ens com són l'Ajuntament i el COE, i una de les propostes que estem valorant jurídicament és que es recicli en una altra cosa i que pugui ser l'ens que porti tota la promoció de l'Anella i de les seus dels Jocs Mediterranis per captar esdeveniments esportius i per garantir que hi hagi un llegat de turisme esportiu a la Costa Daurada i a la demarcació. La incorporació en el sí de la fundació de la Generalitat i de la Diputació l'estem estudiant. Estem valorant que les administracions públiques s'aglutinin al voltant d'aquesta fundació. El COE probablement en surti perquè no tindrà massa sentit que continuï, ja que no hi haurà un projecte que s'hagi de desenvolupar. Cal veure quin ús o quin futur li donem a aquesta fundació.
- Era partidari de fer una consulta als tarragonins per saber si volien el projecte els Jocs Mediterranis?
- En el moment que et designen seu dels Jocs Mediterranis no té cap tipus de sentit perquè ja tens signat un contracte de ciutat seu i tens un compromís en nom de la ciutat i del teu país. Les consultes, les ciutats les han d'organitzar abans de prendre la decisió. Quan et presentes per organitzar algun esdeveniment i resultes escollit, has de fer bons els compromisos.
[blockquote]"Quan et presentes per organitzar algun esdeveniment i resultes escollit, has de fer bons els compromisos"[/blockquote]
- Per què no es va fer abans, doncs?
- Si hem de fer projectes en el futur, podria plantejar-se, però no com a condició sine qua non. Els millors Jocs Olímpics de la història, Barcelona 1992, es van fer sense cap consulta prèvia. Madrid es va presentar fins a tres vegades per organitzar uns Jocs Olímpics, sense consulta.
- Els Jocs Mediterranis hipotecaran la ciutat?
- No deixarem grans deutes. Quadrarem els números que la fundació té pressupostats des del començament i assolirem el dèficit zero o el dèficit mínim.
- Formarà part de la llista del PSC de cara a les pròximes eleccions municipals?
- Amb tot això s'acaba un cicle personal per mi de dos mandats a l'Ajuntament, amb enorme gratitud, he treballat tot el que he pogut i no em plantejo allargar aquesta etapa. Sincerament, crec que he estat molt feliç però a la política hi has de dedicar un temps. Jo tinc dos fills i no em vull perdre la seva infantesa. A més, també tinc projectes en el terreny acadèmic.