
ENTREVISTA | Josep Lluís Domingo Roig: Catedràtic de Toxicologia de la Universitat Rovira i Virgili (URV)
L’empresa d’informació Thomson Reuters ha inclòs en el rànquing Highly Cited Researchers 2014 el catedràtic de Toxicologia de la URV, Josep Lluís Domingo Roig . La seva presència en aquest rànquing, que agrupa 3.200 investigadors de 21 camps científics, situa en un punt important la recerca que Domingo i el seu equip duen a terme des del Laboratori de Toxicologia y Salut Mediambiental de la URV.
La seva missió és la de determinar i conscienciar la població dels contaminants que duen associats alguns aliments.
— Els estudis demostren que els aliments tenen contaminants. Per què?
— Les analítiques que tractem demostren que hi ha contaminants presents en l’ambient que passen als aliments. A causa principalment de l’activitat humana, com són les calefaccions o els tubs d’escapament o moltes altres proves de l'activitat humana, vivim en un entorn carregat de dioxines, bromats o fluorats. Aquestes substàncies es troben presents a través de l’aire, l’aigua o el sòl, on viuen i creixen els aliments. És a dir, la contaminació de l’ambient passa factura en les substàncies que serveixen per nodrir-nos.
— Què suposa el risc d’ingerir molts contaminants?
— L’aparició de càncers és una de les conseqüències més habitual. Cada any a Catalunya es detecten entre 25.000 i 30.000 nous casos de càncer, alguns d’ells determinats per causes genètiques o estils de vida, però hi ha un percentatge que apareixen per causes desconegudes. Si una persona que duu una vida sana, no té mals hàbils per què se'n detecten cada cop nous casos? Una de les múltiples causes poden ser els contaminants que resideixen en els aliments.— Quins aliments tenen més contaminants?
— Els aliments greixosos tenen més substàncies d’aquest tipus, ja s’hi adhereixen fàcilment. Caldria consumir amb moderació determinats tipus de carns, formatges o làctics molt forts, una recomanació que també fan els metges de capçalera per evitar malalties cardiovasculars. De fet, la lògica sempre impera, i ens demostra que fer una dieta baixa en aliments greixosos i alta en fruita i verdura és beneficiós per la nostra salut i també per reduir el nivell de contaminants.
— El peix no és un aliment greixós i té contaminants...
— El peix és un cas especial, ja que té un alt contingut proteic, vitamínic i àcids grassos essencials, una composició que fa que sigui un aliment molt sa, que no està considerat com a greixós, però que té una particularitat important, que és que la gran majoria de peixos que ingerim viuen al mar. Quin és el problema? Qualsevol tipus de contaminació és, tard o d’hora, de tipus marí, ja que els sistemes de depuració de les indústries i les partícules de l’aire o la terra van a parar al mar. Per aquest motiu, el peix és una substància que, en alguns casos, pot tenir excés d'alguns contaminants.
— Així doncs, no hem de menjar peix?
— És totalment necessari menjar peix, que és un aliment saníssim, però hem d'estar alerta per controlar què consumim i d’on prové. Els peixos de gran mida, com la tonyina o el peix espasa, poden tenir concentracions més altes de mercuri. Com més petit és un peix, menys greix, menys temps al mar i, per tant menys contaminants. El peix blau també presenta, generalment, menys substàncies d’aquest tipus. També cal tenir en compte que no és el mateix consumir productes del mar Bàltic, que està més contaminat, que del Mediterrani o l’Atlàntic. La procedència del peix és un valor molt important.
— Així doncs, tota la cultura que s'està generant amb el consum de vegetals de producció ecològica pot servir per evitar la ingesta de contaminants...
— És evident que si hi ha menys pesticides, hi ha menys contaminants, però tampoc és una causa que sigui definitòria, ja que tots els aliments poden adquirir substàncies contaminants només pel fet d'estar en contacte amb l'aire i el sòl. Les quantitats són molt petites en cada aliment, però cal tenir-ho en compte.
— Quina dieta és l’aconsellable per evitar els contaminants?
— Tots els aliments són recomanables, sempre i quan no s’abusi. Cal menjar de tot amb cura. Molta fruita i verdura, no abusar dels greixos i controlar d’on prové el menjar.
Riberfood: una APP de facturació tarragonina per controlar la dieta
La tasca que duu a terme el Laboratori de Toxicologia i Salut Mediambiental de la URV que dirigeix el Dr. Josep Lluís Domingo aplica els resultats de les seves investigacions en eines que poden ser usades per tothom. Un exemple n’és l’aplicació de telèfon mòbil Ribefood (Risks and Benefits of Food), desenvolupada pel seu equip, a través de la qual qualsevol usuari pot controlar, a partir de la seva dieta habitual, el nombre de contaminants que ingereix i la dieta.
La APP és molt senzilla i l’usuari només ha d’emplenar quins són els grups d’aliments que consumeix en cada menjada a través del menú visual de l’aplicació, que li recomana i suggereix grups d’aliments atenent a criteris saludables i d’alimentació equilibrada i també de control de contaminants.
