El projecte Joventut pel Futur Verd Euro Regió, Y4 Green ERF, va fer parada aquest dijous 23 de maig a Tarragona, amb una activitat en què van participar una quinzena de nois i nous del Centre Noves Oportunitats, una iniciativa del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), cofinançada pel Fons Social Europeu Plus. En aquest sentit, els joves van dur a terme una activitat que va incloure una visita al Pont del Diable, per conèixer de primera mà el projecte GreenBelt'26, finançat pels fons europeus Next Generation, i després un taller a l'aula per conèixer i treballar els reptes de l'Europa Verda.
Aquest projecte europeu està coordinat per l'Euroregió Pirineus Mediterrània amb la col·laboració d'ADRET, la Universitat de Girona, AMIC, Young Europeans Toulouse i JEF PyrMed. L'objectiu és amplificar la comunicació i augmentar la visibilitat entre el públic en general, i en particular els joves, sobre la contribució concreta de la política de cohesió europea al territori de l'Euroregió, mostrant com dona suport al desenvolupament sostenible.
En aquest sentit, s'escolta les inquietuds i expectatives dels joves sobre aquests temes, se'ls informa sobre la política regional de la Unió Europea i el Pacte Verd, per tal de sensibilitzar-los sobre els diversos reptes de sostenibilitat que té l'Europa Verda, per tal d'aconseguir la neutralitat climàtica l'any 2050.
Un matí ben aprofitat
Els joves del Centre de Noves Oportunitats, acompanyats per la seva tècnica d'orientació, Sara Garcia, van començar el matí ben d'hora, trobant-se al Centre Cívic de Sant Pere i Sant Pau. Allà els esperaven Mònica Plana, dinamitzadora dels tallers Europa Verda, Marta Domènech, responsables de l'oficina Europe Direct Tarragona, i Xavier Llopart, tècnic de Medi Ambient de l'Ajuntament de Tarragona, per iniciar una visita a peu pel Pont del Diable, per conèixer de primera mà les actuacions previstes en el projecte GreenBelt'26, finançat pels fons europeus Next Generation.
Llopart va dirigir el grup, format per joves de 16 a 24 anys, pel parc ecohistòric del Pont del Diable i va explicar als nois i noies els treballs que s'estan fent a la zona per prevenir incendis, conservar la natura, gestionar els camins o recuperar antics cultius. En aquest sentit, Llopart va saber captar l'atenció dels joves, alguns dels quals es van interessar perquè havia de fer per treballar arranjant boscos.
Després de recuperar forces amb un bon esmorzar, els nois i noies van entrar en una aula del Centre Cívic de Sant Pere i Sant Pau, on van fer una taller dirigit per Mònica Plana. Allà, de manera dinàmica, van conèixer de primera mà els reptes de futur de la Unió Europea en matèria de sostenibilitat. Plana explicava que "és una bona manera de treballar, perquè ells mateixos es posen reptes personal i col·lectius".
Entre els temes que es van debatre hi va haver la mobilitat, el transport, l'habitatge, l'energia, el consum o la indústria. Els debats d'aquestes qüestions van donar pas a diverses propostes dels nois i noies. Sara Garcia, tècnica d'orientació del Centre de Noves Oportunitats, assenyalava que "aquestes activitats vivencials els enriqueixen, perquè s'apropen a la realitat. Experimenten, veuen i es desperta en ells i elles la curiositat, l'aprenentatge i la motivació".