La CUP demana al jutge que aclareixi les «actuacions no correctes» del cas Inipro i els seus responsables

La formació, personada en la causa, ha tingut accés al decret d'alcaldia quatre mesos després

Publicat el 23 d’octubre de 2023 a les 13:14
Nou moviment de la CUP en el cas Inipro, que investiga un contracte prorrogat entre 2010 i 2012 per part de l'Institut Municipal de Serveis Socials. L'Ajuntament de Tarragona, que en el mandat anterior va personar-se en la causa, va retirar-se'n al passat mes de juny, pocs dies després del retorn del PSC al govern. El decret que ho dictava, recorregut judicialment per ERC, encara s'està avaluant. Mentre no es fa oficial la retirada, doncs, la CUP ha aprofitat per tenir accés a aquest decret de manera formal. Quatre mesos després, el temps que els ha costat aconseguir-lo, han optat per presentar un escrit a la sala per tal que s'aclareixi la justificació municipal.

I és que l'alcalde Rubén Viñuales va apuntar en el decret que no hi havia hagut "cap actuació delictiva" i que partien de la "confiança absoluta en l'administració de justícia". Tot plegat, més enllà d'unes "actuacions no correctes" que haurien comès "alguns membres de l'Institut Municipal de Serveis Socials". Des de la CUP han instat el jutge a què faci que el govern local aclareixi a quines "actuacions no correctes" es refereix l'alcalde i a quins en són els seus "responsables".

De la mateixa manera que ara fa quatre mesos, la CUP ha qualificat de "covarda" i "vergonyant" la decisió de Viñuales, a qui li han recordat el seu passat com a portaveu de Ciutadans. Entre 2015 i 2019, Viñuales va oferir diverses declaracions en què apuntava una possible responsabilitat del govern de l'exalcalde Ballesteros en un presumpte "finançament il·legal del PSC". "No deixa de ser sorprenent aquest posicionament", ha explicat aquest dilluns la diputada Laia Estrada, qui va portar el cas a la justícia al 2013.

I és que el cas Inipro va iniciar-se arran de presumptes irregularitats denunciades per aquesta formació política, quan encara no tenia representació al ple municipal. Ara que s'ha quedat sense escó continua en el cas, malgrat que l'Ajuntament de Tarragona consideri que no és necessària la personació de la institució. Amb la cita que s'haurien produït "actuacions no correctes", segons Estrada, "acaba dient que aquest Ajuntament era coneixedor del que s'estava produint".

Una de les persones anteriorment investigada és l'ara presidenta de l'Institut Municipal de Serveis Socials, Cecilia Mangini, que "apareix a títol lucratiu en la causa" ja que era una de les treballadores d'Inipro. Mangini haurà de declarar, però, com a testimoni, en un judici que més d'una dècada després dels fets encara no té data.
 

L'ombra del cas Bershka

L'anterior portaveu del grup municipal de la CUP, Eva Miguel, ha recordat un cas que precisament afectava la seva formació política i en la que el govern del PSC va decidir mantenir-se com a acusació particular. És el cas Bershka, una causa ja tancada que es va iniciar al 2009 en el marc d'una actuació de la Guàrdia Urbana per dissoldre una performance feminista. La sentència va dictaminar multes per als tres activistes condemnats, entre els quals hi havia la llavors regidora Laia Estrada, i en tot aquest procés l'Ajuntament es va personar judicialment, és a dir, no es va retirar adduint "confiança" en el sistema judicial. "Estan utilitzant la institució en benefici del partit", ha conclòs Eva Miguel.