La depuradora de Santa Oliva ja produeix el 54% de l'energia que necessita per funcionar

El passat novembre es van instal·lar 656 plaques solars que generen 321 Kwp

Publicat el 22 de juny de 2023 a les 12:26
Actualitzat el 22 de juny de 2023 a les 12:46
La depuradora comarcal de Santa Oliva, coneguda com a EDAR, disposa des del passat mes de novembre d'un total de 656 plaques solars que generen 321 Kwp. Això ha fet que l'autoconsum d'energia hagi experimentat un notable increment els últims anys. Si l'any 2021, l'autoconsum representava un 33,4% de l'energia que la depuradora necessitava per funcionar, els cinc primers mesos d'aquest 2023 ja suposa el 54%.

Amb motiu de la Setmana Europea de l'Energia Sostenible, els responsables de l'EDAR van fer una visita aquest dimecres per conèixer el funcionament de la planta de cogeneració d'energia renovable. Segons van explicar, les plaques solars han proporcionat aquests primers cinc mesos de l'any un 26% de l'energia consumida per l'EDAR.

En paral·lel, es disposa d'un motor de cogeneració que transforma els fangs resultants de la depuració de les aigües fecals, en biogàs que es crema i també genera energia. Aquesta via ha suposat un 28% més de l'autoconsum. Tot plegat fa que el 54% de l'energia ja es produeixi a la mateixa planta, mentre que el restant 46% prové de la xarxa elèctrica.

Des del Consell Comarcal del Baix Penedès esperen que, amb l'arribada dels mesos d'estiu, aquesta xifra encara augmenti, i es tanqui l'any amb un 60% d'autoconsum. L'objectiu és que en el futur es pugui arribar a un 95% de generació de l'energia necessària, convertint la depuradora en una "eco-factoria". En aquest sentit, ja s'està estudiant la possibilitat de portar fins a l'EDAR els fangs generats en altres depuradores de la comarca.
 
El motor de cogeneració d'energia de la depuradora.

El motor de cogeneració d'energia de la depuradora. Foto: TGNDigital