
La ciutat de Tarragona s’ha impregnat aquests dies de l’aroma del bon vi, per tal com ha acollit la quinzena edició de la Fira del Vin de la DO Tarragona. Les marques més conegudes es barregen amb noves apostes impulsades per joves emprenedors, com en Jordi Albert Ferré, gerent de Vins Som i Serem, que han fet una aposta vitivinícola impregnada de catalanisme. Els productors han escollit des de fa uns anys la Rambla Nova per ser un gran aparador per als vins i una ubicació immillorable. A la mostra s’hi han unit enguany les formacions de jazz de la ciutat, que ofereixen concerts als vespres, i el col·lectiu Tarragona Gastronòmica, amb degustacions de plats d’arròs. La fira acaba aquest diumenge, 2 de juny, al vespre.
Tarragona ha acollit aquest cap de setmana la quinzena edició de la Fira del Vi de la DO Tarragona. Hi ha participat gairebé una vintena de cellers de les quatre comarques adherides de la denominació d’origen: el Tarragonès, el Baix Camp, l’Alt Camp i la Ribera d’Ebre. Al preu de 9 euros, la Fira oferia un paquet de cinc degustacions, un portaví i una copa i s’han fet descomptes si es comprava anticipadament. La Rambla Nova ha tornat a ser l’espai escollit per a la promoció dels vins, caves i vermuts tarragonins, després dels bons resultats que de les passades edicions.
Com han destacat alguns dels responsables dels cellers, la Rambla és una ubicació immillorable per a la promoció dels seus productes. Josep Salla, gerent del celler Soro Castell, ha destacat que l’afluència de gent està garantida si la fira se celebra a la Rambla. «La Rambla té un punt d’atracció que els altres llocs no tenen, aquesta mateixa fira la fas en un altre lloc de Tarragona i et quedes amb la meitat d’afluència», ha assegurat Salla. També l’enòleg del celler Medusa de la Secuita, Oriol Manyé, ha destacat que representa una gran oportunitat per als cellers més petits i les marques menys conegudes. «És casa nostra també, ens interessa donar-nos a conèixer i et trobes amb el client i pots estar en contacte amb ell, ja que de vegades al dia a dia no tens temps», ha apuntat Manyé.

La força de la marca i la imatge
Manyé forma part d’un celler familiar que ha apostat per reinventar-se per fer-se un nom amb els seus vermuts «mediterranis» i els seus caves. «Hem treballat molts anys amb vins de taula sense marca, però ens hem adonat que, quan no tens marca, la gent li costa triar el teu producte. Es necessita imatge», ha destacat l’enòleg.
Imatge i marca és un dels pilars del celler Vins Som i Serem, un nou projecte impulsat per joves emprenedors i amb un alt contingut catalanista. El seu primer vi s’ha presentat a la Fira de Tarragona amb el nom 1714, Onze de Setembre. La casualitat ha aconseguit que el seu vi negre neixi amb un gran contingut d’identitat. Com ha explicat el seu gerent, Jordi Albert Ferré, el passat estiu van registrar la marca del nou vi, abans que la diada de l’Onze de setembre es convertís en un dia històric per a Catalunya. «Hem tingut sort que la gent es posés molt esverada amb l’Onze de setembre i ens ha anat força bé». Ferré ha apuntat que el vi s’ha produït a l’Alt Camp, al municipi de Bràfim, i han considerat que era Tarragona on calia començar a promocionar-lo. Ara ja treballen en un vi blanc que, malgrat que han volgut mantenir la incògnita, també durà per nom una data històrica rellevant.

Plats d’arròs i música jazz
L’organització de la fira ha ofert diversos cursos introductoris al tast de vi i ha promocionat activitats a l’entorn de l’enoturisme amb visites guiades i altres iniciatives pensades especialment per donar difusió als vins i incrementar la venda directa. El col·lectiu Tarragona Gastronòmica, coincidint amb la celebració de les segones Jornades de l’Arròs que es fan a Tarragona fins al 16 de juny, ha ofert degustacions de plats d’arròs que han cuinat a la mateixa Rambla Nova. Als vespres, dues formacions de jazz de la ciutat, Stromboli Jazz Band i Small River Brass Band, s’han encarregat d’amenitzar la mostra i han presentat els discs respectius que acaben de treure al mercat.