La Jornada Anual de l'AEQT referma el compromís del sector químic amb la descarbonització

L'esdeveniment, que s'ha celebrat al Tinglado 1 del Moll de Costa, ha reunit més de 300 persones

La Jornada AEQT 2023 ha reunit més de 300 persones al Tinglado 1 del Moll de Costa.
La Jornada AEQT 2023 ha reunit més de 300 persones al Tinglado 1 del Moll de Costa. | AEQT
24 de novembre de 2023, 17:54
Actualitzat: 17:54h
La Jornada Anual AEQT 2023 que s'ha celebrat aquest divendres 24 de novembre al Tinglado 1 del Moll de Costa del Port de Tarragona ha refermat el compromís de la indústria química de Tarragona amb la transició energètica i les zero emissions netes. Durant l'acte s'ha posat de manifest que per fer possible la descarbonització del sector cal millorar les infraestructures elèctriques i considerar les tecnologies pont com la captura, l'ús i l'emmagatzematge de CO₂.

L'esdeveniment ha reunit a més de 300 persones entre representants d'institucions i entitats públiques i privades del territori, membres de les comissions de treball de l'AEQT i els business partners de l'associació. Els assistents han pogut conèixer de primera mà els projectes i reptes del sector químic de Tarragona, el polígon més important del sud d'Europa.

La benvinguda ha anat a càrrec del president del Port de Tarragona, Saül Garreta, mentre que el president de l'AEQT, Ignasi Cañagueral, ha destacat la contribució del sector químic al territori com a pol d’atracció de talent, recerca i grans infraestructures".
 

La tecnologia que captura i emmagatzema el CO₂

L'emmagatzematge de CO₂ ha estat la base de la ponència a càrrec de Paula Fernández-Cantelli, líder del grup d'emmagatzematge geològic de l'IGME-CSIC, que ha detallat com funciona la tecnologia de la captura i l'emmagatzematge de CO₂. Fernández-Cantelli ha donat a conèixer també el mapa de potencial emmagatzematge d'energia a Europa i el marc legislatiu.

En aquest sentit, l'experta ha assegurat que "el clúster de Tarragona és ideal per l'emmagatzematge de CO₂, ja que es disposa de la indústria, el coneixement i la capacitat per a fer-ho".
 

El full de ruta de l'AEQT per aconseguir la neutralitat climàtica el 2050

La jornada ha comptat també amb un col·loqui entre el president de la Comissió d'Energia AEQT, Benjamin Hepfer, i José Ignacio Lallana, delegat regional nord-est de Red Eléctrica Española. Durant la xerrada Hepfer ha posat de manifest que el full de ruta de l'AEQT per a aconseguir la neutralitat climàtica el 2050 considera la millora de l'eficiència energètica, a la vegada que comporta projectes d'electrificació que suposaran un increment molt significatiu del consum d'energia elèctrica.

Hepfer ha afegit que des del sector químic de Tarragona existeix preocupació per la infraestructura elèctrica disponible, ja que només resol molt parcialment aquestes necessitats i condiciona les futures inversions. Es requereixen punts de connexió lliure a la xarxa de transport, alta tensió i disponibilitat de potència amb origen renovable.

Per la seva banda, José Ignacio Lallana, el delegat de Red Eléctrica a Catalunya ha destacat en la seva intervenció que en concret en la província de Tarragona s'ha considerat una inversió de 175 milions d'euros que es destinaran a projectes molt vinculats a reforçar la xarxa, accessos a nous consumidors en la zona del polígon químic i accés a generació renovable.