
Part exterior de la presó de Tarragona. Foto: Tomàs Varga.
El Centre Penitenciari Mas d’Enric, del Catllar, acollirà el dimarts 24 de novembre els primers dos-cents interns, procedents de l’antiga presó de Tarragona, que quedarà operativa únicament com a centre obert destinat als interns en tercer grau penitenciari. Està previst que el trasllat s’inicïi a partir de les vuit del matí mitjançant un dispositiu organitzat conjuntament amb els Mossos d’Esquadra, en concret amb la unitat policial penitenciària. Cadascun dels vehicles policials transportarà una dotzena d’interns. El dispositiu finalitzarà a primera hora de la tarda, segons les previsions. Prèviament s’han traslladat els expedients i les pertinences dels interns en una operació que es va iniciar dilluns passat.
Els interns es distribuiran pels cinc mòduls de vida que s’obren en aquesta primera fase de posada en funcionament del Centre Penitenciari, entre els quals hi ha el mòdul de joves i el de dones. També funcionaran el Departament Especial de Règim Tancat (DERT), el Departament d’Infermeria, serveis comuns com ara la fleca i la cuina, i l’edifici educatiu, formatiu i cultural.
Nou servei d’autobús
Coincidint amb l’entrada en funcionament del Centre, el Departament de Territori i Sostenibilitat posarà en marxa un nou servei de bus per connectar-lo amb Tarragona. El nou servei consta de tres expedicions d’anada i tornada de dilluns a dijous, mentre que els divendres, dissabtes i diumenges s’incrementa substancialment l’oferta per atendre les necessitats dels visitants d’aquest equipament. En concret, els divendres hi haurà un total de cinc expedicions d’anada i de tornada, mentre que els dissabtes i diumenges s’incrementarà fins a vuit anades i set tornades. Els horaris d’aquestes expedicions estan coordinats amb els horaris i torns de visites del Centre Penitenciari.
D’altra banda, a fi d’arribar al màxim nombre d’usuaris i de facilitar l’accés al servei, els autobusos que cobriran la línia connectaran tant amb l’estació de tren com amb l’estació d’autobusos de Tarragona, principals pols de mobilitat de la ciutat. Així mateix, el servei efectuarà dues parades ja existents a la concessió: a l’avinguda Catalunya i al barri de Sant Pere i Sant Pau de Tarragona; d’aquesta manera s’amplia l’àmbit territorial des del qual es pot accedir al Centre Penitenciari sense necessitat d’altres desplaçaments interiors. El servei, operat per la concessionària La Hispano de Fuente-En Segures, formarà part del sistema tarifari integrat de l’ATM del Camp de Tarragona i hi seran vàlids tots els títols d’una zona.
Depuració d’aigües
El sistema de sanejament que depurarà les aigües residuals del municipi del Catllar i del Centre Penitenciari Mas d’Enric, està previst que es comenci a construir a principis de l’any 2016 i que el termini de les obres sigui aproximadament de 12 mesos. S'invertiran més de set milions d'euros en els treballs, que consistiran en la construcció de dues depuradores i d'una xarxa de col·lectors que s'encarregaran de recollir les aigües residuals generades a la urbanització Mas Vilet, la zona sud-oest del Catllar i el Centre Penitenciari.
Mentre l'esmentat sistema de sanejament no estigui construït i en servei, el Centre Penitenciari Mas d’Enric sanejarà les aigües residuals mitjançant una depuradora pròpia, finançada per la Generalitat de Catalunya.
L’Obra Social 'La Caixa' facilita itineraris d'inserció sociolaboral a cinquanta interns
El conseller de Justícia de la Generalitat, Germà Gordó, i el director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Jaume Giró, han renovat avui la seva col·laboració per al desenvolupament del programa Reincorpora a Catalunya, un projecte dirigit a facilitar itineraris d’inserció sociolaboral a interns procedents de tots els centres penitenciaris catalans.
Durant el 2015, Reincorpora facilita itineraris d’inserció sociolaboral a 50 interns de centres penitenciaris de Tarragona. D’aquests, 35 ja han aconseguit trobar feina. A més, des d’aquest any, els participants poden formar-se en algun dels 45 punts de formació Incorpora en funcionament a Catalunya. Aquests punts es dirigeixen als usuaris d’Incorpora amb més
dificultats per trobar feina i imparteixen 135 formacions.
«Fa cinc anys que vam posar en marxa Reincorpora a Catalunya, de la mà del Departament de Justícia, i estem més convençuts que mai de la necessitat d’aquest tipus d’iniciatives. L’evolució del programa, que ja aconsegueix que més de 50% dels participants trobi feina, ens esperona a seguir treballant en aquesta direcció», ha explicat el director general de la Fundació Bancària 'la Caixa', Jaume Giró.