PATRIMONI | ðŸ—ï¸ Dues de les façanes de la torre del Pretori viuen aquests mesos un intens procés de restauració. Però què s'hi està fent exactament?
— Ajuntament Tarragona (@TGNAjuntament) November 29, 2023
En el següent vídeo us expliquem com es treballa per recuperar el monument, mantenint-ne el caràcter històric 👇 pic.twitter.com/dm8P7pV693
Una vegada es retirin part de les bastides de les façanes nord i oest del Pretori, es procedirà a iniciar els treballs a la façana del monument que dona a la plaça del Rei. La inversió total en les obres de remodelació és de prop de 800.000 euros, 200.000 dels quals estan finançats per la Generalitat de Catalunya.
Així mateix, la redacció del projecte va rebre una subvenció del 45% del Ministeri de Cultura i Esports del govern d'Espanya.
Les intervencions que es fan al Pretori
Entre les actuacions que s'executen a les façanes del Pretori hi ha la neteja, especialment afectades pels excrements de colom, que provoquen degradació a llarg termini de la pedra. Així mateix, també s'han modificat els forats de la façana, fent-los més petits, per evitar la nidificació dels coloms, però permeten l'accés dels falciots, una espècie protegida.Així mateix, s'han tractat les escletxes que provocaven la infiltració d'aigua a la pedra i s'han substituït més d'una vintena de carreus que estaven en molt mal estat. La majoria d'aquests estan situats en la part baixa del monument, un fet que podria provocat afectacions estructurals, segons ha explicat l'arquitecta municipal, Raquel Casals.
Casals ha afegit que "la intervenció s'està fent de manera molt acurada, i cada pedra es tracta de forma individualitzada, peça a peça, segons les patologies que conté i segons el context que té al voltant".
Una nova plaça del Rei l'any 2025
"Aquest projecte comporta una millora substancial d'aquest emblemàtic monument, que requeria ser intervingut, principalment per l'afectació d'elements externs, com els animals que hi habiten i les inclemències del temps", ha apuntat el conseller de Patrimoni, Nacho García.El regidor ha assenyalat que "durem a terme una transformació d'aquest monument tan emblemàtic de la ciutat i de la plaça del Rei, en conjunt", ja que coincideix en el temps amb la restauració del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT), que també estarà enllestida l'any 2025.
Pel que fa a la quarta façana, la que dona al passeig de Sant Antoni, no necessita intervenció, ja que està en bon estat de conservació, mentre que a les façanes interiors es preveu intervenir en el futur.
Estudi històric
El fet de tenir instal·lada aquesta bastida permet, al mateix temps, tenir un accés directe a les façanes, aprofundint en l'estudi històric i arqueològic. Amb motiu d'aquests treballs s'ha pogut corroborar, com ja se sabia, que "el Pretori és un dels edificis de Tarragona on hi han deixat marca gairebé totes les fases històriques de la història de la ciutat", segons ha apuntat l'arqueòloga municipal, Pilar Bravo.La torre del Pretori formava part de les estructures del Fòrum Provincial de Tàrraco i va ser construïda al segle I dC. La seva funció original va ser, en un origen, la de servir de caixa d'escales entre la plataforma inferior de l'edifici del circ i l'edifici de la plaça de representació del Fòrum Provincial. Amb el pas dels segles va patir moltes transformacions i va tenir molts usos diversos.
El Pretori que veiem actualment està construït en diferents èpoques, amb diferents mètodes constructius i materials. Les parts inferiors són les que es conserven de l'època romana, mentre que a la part superior es concentren elements d'època medieval i moderna. Això es pot reconèixer per les marques dels picapedrers, així com per agressions externes o impactes de projectils, entre d'altres.
Altres actuacions al Pretori
A banda de la rehabilitació de les façanes, el monument romà té en marxa altres treballs de millora com són la restauració de la volta de la sala del Sarcòfag d'Hipòlit i la rehabilitació de les escales d'accés.La restauració de la volta de la sala del sarcòfag d'Hipòlit té l'objectiu de consolidar i restaurar la volta i poder reobrir al més aviat possible. Aquest projecte té un cost de 260.000 euros.
Així mateix, s'ha aprovat recentment dotar pressupostàriament l'arranjament de l'escales d'accés al Pretori des de la plaça del Rei. Amb un pressupost de 120.000 euros, el consistori durà a terme una intervenció amb la qual es vol assegurar l'estructura de l'element.
Finalment, la conselleria de Patrimoni opta a un fons Next Generation per a la museïtzació del monument, que encara està pendent d'aprovació per part del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme.