La Xarxa d'Escoles Públiques de Reus (XEPR) es va adherir durant el passat mes de febrer a la campanya impulsada per la Fundació Bofill, sota el lema "Aquí comença tot", amb l'objectiu de fomentar que les famílies hi portin els seus infants. Les escoles reusenques, a més, han reivindicat també "el teu barri, la teva escola" obrint les portes al llarg de diverses jornades i convidant la ciutadania a conèixer els seus centres.
La portaveu de la XEPR i directora de l'escola la Vitxeta, Maria Horra, explica que "la iniciativa va sorgir perquè escoles públiques d'arreu de Catalunya, tot i fer unes jornades de portes obertes molt ben preparades, no tenien assistents a causa d'un estigma vers el centre". Es tracta d'una realitat vinculada al barri on viuen les famílies o la ubicació de l'escola i que "desil·lusionava i desmotivava, fins i tot, els mateixos alumnes que organitzaven les jornades", detalla.
En concret, a Reus, Horra exemplifica que malgrat que "hi ha un volum de germans de l'alumnat que cobreixen una part important de l'oferta de places en escoles més petites, tampoc tenien gran poder de convocatòria".
Un dels objectius de la campanya és lluitar contra la segregació escolar en els centres públics Foto: Fundació Bofill
Per això, des de la Xarxa d'Escoles Públiques han unit esforços per conscienciar la ciutadania, organitzar un calendari que permetès a aquelles persones interessades visitar diversos centres -fer "turisme pedagògic"- i defensar l'opció pública de cara a les preinscripcions, que s'inicien aquest dimecres 6 de març.
La segregació disminueix, però no desapareix
El departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya va fer un comunicat el divendres 1 de març que evidenciava que "els centres educatius catalans han reduït un 20% la segregació escolar quan es compleixen cinc anys de la signatura del Pacte contra la segregació escolar, segons dades del Síndic de Greuges".
Entre les mesures aplicades destaca l'aprovació del Decret de la programació de l'oferta educativa i del procediment d'admissió, que ha facilitat un augment de la detecció de l’alumnat en situació de vulnerabilitat, passant del 7% al 24% en dos cursos: del 2021-2022 al 2023-2024.
Malgrat tot, la segregació es continua articulant al voltant del racisme estructural existent a la nostra societat i l'avenç implica millorar el model d'integració perquè garanteixi l'equitat i cohesió social. A principis del 2024, l’Informe de progrés sobre el desplegament del Decret 11/2021 mostrava que l'índex de segregació el curs 2022-2023, a Reus, era de 0,36 (0,39 el curs 21-22) en els cursos de primària, tant segons l'alumnat estranger com segons necessitats educatives específiques.
En els grups d'I3, la segregació era de 0,36 (estranger) i de 0,32 (NEE), unes xifres que equivaldrien al percentatge d'alumnes que caldria redistribuir per garantir un equilibri en tota la xarxa escolar. Des de la XEPR apunten, a més, que les escoles més segregades es troben a la zona sud i part de la zona centre de la ciutat.
Les escoles públiques reusenques han obert les portes durant el mes de febrer per 'presentar-se' a les famílies Foto: Sandra Pérez
La sobreoferta i la zonificació escolar
Encara que des de les escoles reusenques són optimistes, esperen veure una correlació entre les portes obertes i les sol·licituds de les famílies per al curs 2024-2025. "L'experiència de l'any passat ens diu que, malgrat haver tingut una mica de sobreoferta, es van omplir totes les places", apunta Maria Horra, en representació de la XEPR.
Un altre dels factors limitants és la zonificació escolar, a més de la revisió dels concerts educatius que estan sol·licitant des de l'AMiPA de la Vitxeta i els sindicats del personal dels Serveis Territorials d'Ensenyament a Tarragona. "És cert que la natalitat ha baixat, però la zonificació s'ha de modificar perquè la situació dels habitatges perjudica l'accés als centres i fomenta la segregació", exposa la directora de l'escola, qui agraeix la predisposició que ha mostrat l'Ajuntament en aquest sentit.
Horra afegeix, també, que "l’escola pública està ben considerada i és una opció a tenir en compte, tot i que a Reus estem en un 60% la pública i un 40% a la concertada en el cas dels grups d'I3". La voluntat de tots els centres és defensar una educació pública de qualitat, amb "projectes diversos i igualment vàlids", perquè "no es desvirtuï l'essència de cadascuna d'aquestes escoles", conclou.