Tot i aquesta por, des d'Unió de Pagesos s'han detectat robatoris no denunciats als Mossos d'Esquadra. "Són petits furts de 200 i 400 quilos i, és clar, la gent no perd el matí per 300 euros", explica Pascual, que lamenta que s'han arribat a veure branques tallades. Alhora, recorda que les olives no són com les garrofes: "Les has de vendre el mateix dia". Per això, des d'Unió de Pagesos demanen que es presentin denúncies i estrènyer més els controls sobre la traçabilitat del producte.
Precisament aquest cap de setmana se celebra la Fira de l'Oli a la plaça Corsini de Tarragona, un certamen que acull diferents cooperatives de la DOP Siurana i que ve marcat per la sequera. Pepa, botiguera de la Cooperativa de les Borges del Camp, explica que enguany s'ha pogut collir més oliva que l'any passat, però menys que en fa dos. És un balanç comú en la resta de cooperatives presents, que calculen que malgrat la pujada de preus es tornaran a quedar sense oli durant part de l'any.
Montse Girona, membre de la cooperativa d'Almoster, recorda que a les finques que depenen de pantans, com és el cas del de Riudecanyes, s'ha prioritzat l'ús del consum de boca. Alguns terrenys, però, han estat més productius, per la qual cosa calculen una facturació similar a la de l'any 2022. Molt diferent és el cas de la cooperativa de la Bisbal de Falset, que parcialment també els ha perjudicat la sequera amb el pantà de Margalef. "L'any passat vam fer un milió quatre-cents quilos, fa dos anys dos milions, fa tres anys dos milions i mig, i aquest any no crec que arribem al milió", ha comentat Irene Perelló, treballadora del molí de la cooperativa.

Ampolles de la DOP Siurana, a la fira de l'oli de Tarragona. Foto: Josep M. Llauradó