L'Ajuntament de Reus va aprovar la concessió d'una Menció Honorífica Municipal a l'Associació de Voluntaris de Protecció Civil el passat 19 de gener. La voluntat del consistori era reconèixer "el compromís i la voluntat de servei a les persones, contribuint a millorar la seguretat dels reusencs i reusenques en relació amb les situacions d’emergència i excepcionalitat que impacten en la vida quotidiana, per la seva col·laboració en campanyes de conscienciació i difusió de mesures de prevenció i autoprotecció".
A més, aquest reconeixement coincideix amb la commemoració del 20è aniversari de la fundació de l'entitat, que va estrenar la seva nova seu, una nau completament reformada al carrer Camí de Riudoms, el març del 2023.
Amb la concessió per unanimitat de la menció, els diferents grups municipals van destacar el suport, solidaritat i altruisme de Protecció Civil en contextos festius i en situacions d'emergència. Així mateix, es va recalcar la seva professionalitat i estima vers la ciutat de Reus. La Generalitat de Catalunya també els havia reconegut la tasca a principis d'any.
Una política de treball professionalitzada
Encara que la legislació de la Generalitat de Catalunya els atorga la nomenclatura de "voluntaris", la primera reivindicació dels reusencs i reusenques que conformen l'Associació de Protecció Civil és que són "professionals no remunerats", però no responen als 'criteris' d'un voluntariat.
"Per poder ser voluntaris, hem de passar una formació a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya que dura sis mesos i després una bateria d'exàmens", explica la comandament S21. Es tracta d'una formació similar a la d'altres cossos com la Policia o Bombers, motiu pel qual "la paraula 'voluntaris' se'ls queda molt petita", afegeix.
La coordinació amb la Guàrdia Urbana és essencial per planificar els dispositius especials en esdeveniments multitudinaris Foto: Cedida
A més de la titulació obligatòria, els membres de Protecció Civil tenen formacions continuades al llarg de l'any i la gran majoria ja compten amb uns coneixements previs perquè estan vinculats professionalment a l'àmbit de la seguretat o el sanitari.
La regidora de Seguretat Ciutadana i Convivència, Dolors Vázquez, reivindica que se'ls ha de reconèixer perquè "sempre responen de manera magnífica" i fan un "servei a la ciutadania que és importantíssim i ho fan de manera altruista".
El dia a dia de Protecció Civil
"Més de 6.000 hores de servei, 112 serveis operatius, hores de reunions i coordinació, visites i formacions...". Aquest és el resum del 2023 dels membres de l'Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Reus. Ells i elles responen a serveis municipals en dates molt marcades -a més d'emergències inesperades- i als serveis que activa la Generalitat, com el Pla INUNCAT o el PLASEQTA.
El comandament S22 exposa que "els estatuts que marca la llei exigeixen un mínim de 60 hores de servei anuals, però en el cas de Reus, els voluntaris fan 100 hores i els comandaments 200". Fins i tot, alguns membres han arribat a les 400 hores anuals, sumant també les tasques administratives. I tots ells tenen una altra feina 'principal' i remunerada a banda.
Alhora, hi ha una llista de voluntaris ocasionals, per aquells que no puguin complir aquests requisits i que se sumarien en casos d'emergència com grans recerques o inundacions. Els comandaments de Protecció Civil incideixen en el compromís i la seva forma de treballar, sempre coordinada amb la Guàrdia Urbana de Reus i lluny dels inicis no professionalitzats.
Protecció Civil treballa de manera coordinada amb la Guàrdia Urbana de Reus en tots els dispositius especials Foto: Cedida
"Som més ulls al carrer i una branca més per aportar més seguretat i millores a la ciutadania", resumeix el comandament S22. Formen part de tots els dispositius especials, les Festes Majors de Sant Pere i Misericòrdia, Carnaval i Setmana Santa són els majors 'desplegaments' locals; també la Cavalcada de Reis i qualsevol operatiu de seguretat i assistència. Per preparar-los, es fan reunions constants, es planifiquen recursos humans i materials i es marca una planificació de tot el recorregut de l'esdeveniment.
Crear "escola" a Catalunya
En qüestions d'organització i sobretot de seguretat, es converteixen en un "braç extensor" de qualsevol cos: Guàrdia Urbana, Mossos d'Esquadra, Policia, Bombers, SEM... Tot i que Protecció Civil no és un cos normatiu, tenen molt marcades les seves tasques i competències.
L'associació reusenca és pionera a Catalunya en aquest sentit. "La nostra forma de treballar és escola per la resta de Proteccions Civils perquè vam ser la primera que va començar a treballar amb Guàrdia Urbana de forma activa", descriu S21, qui recalca la bona relació i professionalitat que mantenen amb el cos.
Per garantir aquesta responsabilitat i compromís, en una tasca tan vocacional, quan s'obren convocatòries de voluntaris, i més enllà de la titulació oficial de la Generalitat, els fan un examen escrit sobre cultura general de la ciutat -preguntes relacionades amb Protecció Civil- i una entrevista personal.
Els membres de Protecció Civil es mouen per la seva vocació de ciutat i de servir a la ciutadania Foto: Cedida
La corporació vol aconseguir una imatge unificada. "No ens interessa una persona que vingui a lluir l'uniforme, no som un nom i una cara, però estem molt orgullosos de la nostra feina", expressen els comandaments. La pandèmia va ser un abans i després per a ells: van fer gairebé 27.000 hores de servei, amb una cinquantena de persones treballant en guàrdies de 14 hores diàries.
Més recursos i formació per continuar creixent
L'entitat va estrenar un nou local l'any passat, també un nou vehicle i han pogut habilitar-ne un altre com a vehicle sanitari d’intervenció ràpida. Així, porten una farmaciola amb material més avançat i també disposen de DEA (Desfibrilador Extern Automàtic), per donar resposta en cas de necessitat.
En paral·lel, agraeixen que l'Ajuntament aposti per Protecció Civil i el compromís de la regidora Dolors Vázquez per impulsar les millores que han anat demanant els últims anys. Per continuar creixent, evidencien, necessiten més formació i recursos al seu abast.
L’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Reus està preparada per actuar en casos de grans esdeveniments, accidents, incendis i simulacres, i té un paper reservat en els plans d’emergència municipals. Depenen orgànicament de la regidoria de Seguretat Ciutadana i Convivència.
Els membres de Protecció Civil reben formació continuada al llarg de l'any per garantir la professionalitat del cos Foto: Cedida
Efectes pràctics com a ens local
Són un ens local, tot i 'penjar' de la Generalitat de Catalunya; per tant, a cada municipi es gestionen unes necessitats i demandes d'acord amb aquesta autoritat municipal. De fet, el conveni signat amb l'Ajuntament regula la seva col·laboració en dispositius preventius d'informació, i l'assistència i suport als cossos de seguretat, amb actuacions preventives en esdeveniments amb elevada concentració de persones que impliquin la realització d'activitats de risc.
Al mateix temps, col·laboren en situacions d'emergència, preemergència o alerta, d'acord amb els plans d'emergència; en actuacions de possibles emergències i simulacres dels plans d'actuació municipals; col·laboren en tasques de divulgació i informació a la població en matèries de protecció civil; comunicació de fets o circumstàncies que puguin suposar un risc per a les persones, els béns o el medi ambient; i col·laboració en situacions d'emergència fora de Reus, amb la necessària autorització del consistori.
Per això, "una menció honorífica és una empenta molt gran perquè et dona un motiu pel qual lluitar i veure que la ciutadania et vol", celebra el comandament S22, qui apunta que quan la gent els coneix sempre els fan les mateixes preguntes: "Per què treballeu gratis? No voleu fer un Carnaval o un Sant Pere de festa?". "Doncs no, perquè realment tenim una vocació", conclou S22.