
Representants dels professors i alumnes de l’Escola Oficial d’Idiomes de Tarragona, acompanyats de la directora del centre han entregat més de 4.700 signatures al registre de la delegació del Govern de la Generalitat per demanar que se’ls cedeixi la tercera planta de l’edifici de la Chartreuse.
«El que no pot ser és que tinguem una escola amb un professorat de primera però que seguim amb unes instal·lacions de tercera com teníem a la Rambla Nova. Sense biblioteca, sense sala d’estudis, perquè els alumnes ara estudien al hall amb quatre taules, i sense una sala d’actes per fer-hi activitats culturals durant tot l’any per als alumnes i per la resta de la ciutat», ha explicat Hèctor Salmoreno, alumne de l’EOI Tarragona, al Tarragona Diari, recordant que moltes de les persones que han signat no estudien al centre.
Després de registrar les firmes, els representants de l’EOI s’han reunit amb el delegat del Govern, Quim Nin, i amb la directora dels serveis territorials d’Ensenyament a Tarragona, Àngels González. Les cares llargues dels professors i dels alumnes a la sortida de la trobada ja feien preveure el destí de la tercera planta.
«Portem masses anys lluitant i ara que ho teníem a tocar veiem que no és així», comentava una de les representants sense ànims de ser entrevistada.
«Ens quedem sense la biblioteca, com espai de recollida de llibres però també com a lloc de consulta, d’estudi», explica Josep Sunyer, professor d’anglès de l’EOI Tarragona, «també necessitem una sala d’autoaprenentatge com les altres escoles de capital de província on els alumnes puguin practicar a les hores lliures, perquè no tots els estudiants són de la ciutat».
«Ens diuen que això potser no serà per sempre, que d’aquí a quatre anys potser podem recuperar la tercera planta», explica Josep Sunyer sense massa convenciment. «També s’ha parlat de cedir-nos una part de la tercera planta o de la possibilitat que empreses privades relacionades amb l’aprenentatge d’idiomes, com les petroquímiques, poguessin donar suport econòmic per tal que la tercera plata se la quedi l’EOI».
Aquest darrer punt no ha estat compartit per la directora dels serveis territorials d’Ensenyament a Tarragona, que ha negat haver tractat el tema de l’esponsorització privada a la reunió. Àngels González considera que «les instal·lacions que tenen són magnífiques» i que «optimitzant els espais» no han de tenir problemes per dur a terme l’ensenyament d’idiomes.
Malgrat expressar aquesta opinió, la responsable d’Ensenyament a Tarragona ha ofert també a la direcció de l’EOI altres espais dels serveis territorials com ara sales d’actes «en els moments puntuals que ho necessitin».
González tampoc descarta que algun espai de la tercera planta es pugui compartir amb l’EOI, «hem de tendir a compartir perquè l’exclusivitat és molt cara».
Un problema econòmic
La raó que esgrimeix el Govern de la Generalitat per no cedir la tercera planta a l’ús educatiu és l’elevat cost de l’obra. Per tal de tornar el crèdit que l’Ajuntament va haver de demanar per fer les obres, el Govern de la Generalitat ha de pagar anualitats de 400.000€ o liquidar el valor total de l’obra (6 MEUR).
Joaquim Nin ha explicat que la manca de diners del Govern català fa que per pagar l’anualitat de 400.000€ del primer any (2014) calgui traslladar alguns dels departaments que a hores d’ara estan de lloguer en altres edificis de la ciutat. Un d’aquests serà el d’Economia però en les pròximes setmanes se’n podrien donar a conèixer més. La idea és que a principis d’any es realitzin els trasllats.
Un cas similar amb una solució diferent
En la construcció del CAP de Vila-seca, l’Ajuntament del municipi també va avançar els diners per tal de dur a terme l’obra. En aquest cas, els pressupostos de la Generalitat per l’any que ve preveuen un pagament de més d’un milió d’euros a compte d’aquesta obra. En el mateix apartat d’inversions, l’EOI de Tarragona no hi figura.