La recerca l'ha liderat el grup de recerca en Biomarcadors de Malalties i Mecanismes Moleculars (DIBIOMEC) de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), amb la col·laboració del servei de Reumatologia de l'Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona.
Per analitzar els biomarcadors descoberts calen "eines més avançades" de les que disposen actualment els hospitals, com la metabolòmica, que pertany a les ciències òmiques.
"Permetria una detecció precoç i acurada de l'artritis reumatoide"
Aquesta tecnologia, de moment, només s'aplica en la recerca i s'espera introduir-la en la rutina dels hospital en un futur, però l'estudi de l'IISPV i l'Hospital Joan XXIII demostra que "permetria una detecció precoç i acurada de l'artritis reumatoide" per "diagnosticar més persones amb sospita de patir-la", fins a un 3% més que amb la rutina actual (indicadors ACPA)L'estudi ha identificat com a biomarcadors per a la detecció precoç de la malaltia un panell de molècules format per l'àcid glicèric, l'àcid làctic i l'àcid 3-hidroxiisovalèric. Si tots tres estan alterats, la persona es troba en un estadi inicial de la malaltia. Aquesta informació també permetria desenvolupar "fàrmacs més efectius".
Els investigadors validaran ara els resultants amb una mostra de pacients més àmplia i amb perfils diversificats.