​La xacra que no s'atura: més de 350 abocaments il·legals al Baix Penedès

La plataforma Abocadors Baix Penedès fa un any que denuncia i geolocalitza els punts negres del territori

Publicat el 31 de març de 2023 a les 06:00
Toni Tello, veí de Llorenç del Penedès, ja fa gairebé un any que va començar una tasca ingent per detectar i geolocalitzar els nombrosos abocaments il·legals de residus que hi ha al Baix Penedès. Va canalitzar la iniciativa a través d’un canal de Twitter i de la plataforma Abocadors Baix Penedès. En aquests dotze mesos, la base de dades que elabora no ha parat de créixer, i ja són més de 350 els abocadors que ha geolocalitzat a la comarca.
 
Mobles, runa d’obra, electrodomèstics, restes vegetals, plàstics o vidres s’acumulen al costat de camins rurals, polígons i carreteres. Tello documenta aquesta xacra amb fotografies i vídeos que penja al seu canal, molts cops acompanyats d’uns renecs que no pot evitar proferir quan veu aquests atemptats al medi ambient.
 
Més enllà de detectar els abocaments, la iniciativa vol ser una eina perquè les administracions actuïn tant per evitar que es duguin a terme, com per netejar-los. Però els resultats fins ara són molt minsos i, tal com explica Tello a TarragonaDigital, en aquest any només s’han retirat “una trentena d’abocadors”, molts dels quals han ressorgit poc després. “Estan tan dispersos que es fa molt difícil vigilar i controlar aquests comportaments”, admet el llorencenc.
 
Els abocadors no paren de créixer i ja se n'han detectat més de 350.

Els abocadors no paren de créixer i ja se n'han detectat més de 350. Foto: Abocadors Baix Penedès


 
Tampoc és que les administracions tinguin gaire clar com actuar. Ajuntaments com el del Vendrell són partidaris de tancar camins per evitar el pas dels vehicles. Altres, com el de Banyeres, demanen la col·laboració ciutadana per poder sancionar els que fan aquests abocaments. En aquest municipi, precisament, hi ha un dels principals punts negres de la comarca, el polígon del Poet.
 

Runa d’obra i restes de producció de marihuana

Una part important d’aquests abocaments són de runa d’obra provinent de l’economia submergida de l’àmbit de la construcció, tal com van denunciar a aquest mitjà petites empreses del sector. També destaquen les restes de producció de marihuana ‘indoor’, que els responsables de les plantacions acaben llençant a qualsevol lloc, com ara ventiladors, sacs de terra o focus.
 
Tello creu que una solució consistiria a posar càmeres de vigilància als accessos a les diferents urbanitzacions o als camins. D’aquesta manera es podria captar aquelles furgonetes que accedeixen en aquestes zones per fer els abocaments. Recentment, la plataforma ha signat un conveni amb la Federació Xarxa Vendrellenca perquè aquesta faci d’enllaç amb les administracions.
 
“La nostra tasca serà la de fer arribar aquesta informació als ajuntaments, el consell comarcal o l’Agència Catalana de Residus, perquè s’agilitzi la neteja”, explica Antonio García. Tot i que des d’alguns consistoris han contactat amb la plataforma per demanar informació, això encara no s’ha traduït en una actuació efectiva al medi. I aquest greu problema ambiental continua creixent cada dia que passa.
 
La plataforma i la Xarxa Vendrellenca han signat un conveni de col·laboració.

La plataforma i la Xarxa Vendrellenca han signat un conveni de col·laboració. Foto: TGNDigital