L'activitat castellera és perillosa segons un percentatge molt elevat de catalans

Els qui la troben només perillosa són el 44%, i n'hi ha un 3% que la consideren molt perillosa.

Concurs de Castells 2022
Concurs de Castells 2022 | Alba Rodríguez
20 de novembre del 2023
Un 47% dels catalans considera que l’activitat castellera és perillosa mentre que un 52% la troba segura, segons una enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO). La disparitat d’opinions també es repeteix amb independència del lloc de naixement dels enquestats, per bé que entre els nascuts a la resta de l’Estat guanya la percepció que els Castells són perillosos (51%) i en canvi entre els nascuts aquí i a l’estranger predomina els que els troben segurs (54% i 56%, respectivament).

La valoració del fet casteller és majoritàriament positiva (56%) o molt positiva (36%), i més de la meitat dels enquestats consideren que aquesta activitat ha anat a més els darrers anys. Prop del 90% ha assistit a alguna actuació castellera en viu.

Els qui la troben només perillosa són el 44%, i n'hi ha un 3% que la consideren molt perillosa. De la mateixa manera, entre els qui la troben segura (52%), n'hi ha un 5% que la consideren molt segura.

Un altre dels destacats de l’enquesta del CEO publicada aquest divendres és el grau de coneixement de l’existència de l’activitat castellera. Només un 3% dels enquestats declaren no saber què són elscastellers. Entre els nascuts fora de l’Estat, dos de cada deu desconeixen què són.

D’altra banda, un 87% dels enquestats diu que ha assistit a alguna actuació castellera en viu. Per edats, les franges de més de 50 anys han vist més l’activitat castellera per la televisió que a plaça.

El nom de les colles

La valoració de l’activitat castellera és positiva per a més del 50% dels enquestats, i molt positiva per un 36%. Només un 2% en tenen una opinió negativa. D’altra banda, una mica més de la meitat considera que l’activitat castellera ha anat a més els darrers anys, per un 20% que creu en canvi que el fet casteller va a menys i un 10% que no hi veu canvis en aquest aspecte.

Quan es demana que indiquin el nom d’una colla castellera, un 41% no en sap dir cap. Entre els que sí, un 15% assenyala els Xiquets de Valls, sense fer distinció entre la Colla Vella dels Xiquets de Valls i la Colla Joves Xiquets de Valls. Segueixen, a distància, els Minyons de Terrassa, i els Castellers de Vilafranca com a colles més mencionades. El CEO matisa que moltes persones mencionen la colla més propera al seu municipi i que el mostreig aleatori de l’enquesta segons seccions censals pot afectar els resultats en aquest apartat.