L'afluència de camions al Port de Tarragona disminueix per les protestes de la pagesia

L'autoritat portuària referma que les importacions de cereals no afecten el camp català i completen la collita nacional en temps de sequera

Publicat el 13 de febrer de 2024 a les 19:54
Actualitzat el 13 de febrer de 2024 a les 20:10
La mobilització convocada per Unió de Pagesos a l'entrada del Port de Tarragona ha provocat una important disminució del trànsit de camions i vehicles per l’accés de l’Eix Tranversal. El bloqueig de l’accés al port per part dels tractors dels pagesos ha suposat el tancament de la porta principal d’accés al Port que ha impedit l’entrada als camions per l’Eix Transversal al Km0 de l’A-27.

Entre les 6 i les 14 hores havien passat per aquest control 176 camions, mentre que en la mateixa franja d’un dia normal -com el 12 de febrer- les dades registrades van ser de 1337 camions

[noticiadiari]99/14998[/noticiadiari]

L'Autoritat Portuària de Tarragona no comparteix les afirmacions que la situen com una de les causes dels problemes de l'agricultura i la ramaderia catalanes, ja que l’activitat portuària per a l’estiba i desestiba de mercaderies que s'importen a través del Port no tenen una afectació significativa en el sector primari de Catalunya. Es tracta de productes que l'agricultura del país no produeix o bé necessita perquè no existeixen en el mercat nacional. 

Afectacions del bloqueig: caiguda del 87%

Port Tarragona xifra l’afectació de la protesta dels agricultors en una disminució del 86,8 % dels camions que han entrat o sortir respecte al dia anterior. Els accessos portuaris van registrar un total de 952.832 camions i 1.359.000 vehicles el 2023, la qual cosa significa una mitjana de 4.331 camions al dia i 4.581 vehicles, comptant entrades i sortides.

​[noticiadiari]99/15011[/noticiadiari]

El SEA (Sistema d’Entrega d’Agroalimentaris) ha registrat, aquest 13 de febrer, 213 lliuraments de cereals (càrregues de magatzem a camió) entre les 6 i les 14 hores, mentre que en el mateix període del dia anterior es van registrar 337 lliuraments (1). Això significa una disminució del 36,7 %.

Des del Port es manté una vigilància permanent dels esdeveniments per tal que les protestes puguin desenvolupar-se amb normalitat i per prestar l’ajuda necessària a qui ens ho sol·liciti. La Policia Portuària manté reunions de coordinació amb els Mossos d’esquadra i les altres forces de seguretat en tot moment per tal de coordinar els dispositius necessaris per a la regulació del trànsit i definir mesures addicionals en cas de necessitar espais per l’aparcament de camions, desviament de trànsit dins del Port, etc. La Policia Portuària també ha reforçat els dispositius, mobilitzant fins a 26 agents en els torns de la jornada. 

Alhora, l’Autoritat Portuària de Tarragona manté oberts diversos canals de comunicació amb les empreses de la comunitat portuària per tal d’informar-les dels problemes derivats de les protestes i perquè adoptin les decisions necessàries per minimitzar l’impacte en els seus negocis.

Vista aèria de la concentració de tractors al Port de Tarragona Foto: Cedida

Pal·liar els efectes de la sequera

El Port, com a infraestructura logística, no intervé en la regulació dels preus dels cereals, sinó que és una plataforma logística dins de la cadena de subministrament per a l'entrada de cereals destinats al sector de producció de farines i pinsos per a l’alimentació animal.

Els cereals que arriben pel Port de Tarragona juguen un paper complementari a la producció nacional, especialment en moments de sequera. Durant l’any 2023 es van importar més de 7,6 milions de tones de cereals, pinsos i farines per abastir el mercat nacional minvat per la reduïda collita. Es dona el cas que aquest sector depèn de les importacions per cobrir les mancances provocades per la baixa producció de la collita nacional, la qual s'ha vist greument afectada després de tres anys consecutius de sequera.

Hom situa les necessitats del mercat espanyol en 25 milions de tones de cereals que la collita a nivell estatal no cobreix, ja que els darrers anys s’ha situat al voltant dels 9 milions de tones.

Exportació de bestiar

El Port també és un dels dos ports de l’Estat espanyol autoritzat per a l’exportació d’animals vius. El Port de Tarragona es converteix així en porta de sortida del bestiar criat en el seu hinterland (especialment Lleida i Aragó) i en un element logístic vital per a la sostenibilitat econòmica de moltes explotacions ramaderes d’aquesta branca del sector primari.

Les xifres d'aquest moviment són de 167.191 caps durant l’últim any, destacant el paper que aquest Port exerceix en la dinàmica del comerç internacional d'animals vius. Les exportacions no només representen una porta de sortida per als productors locals, sinó que també contribueixen a reforçar la posició competitiva del sector a nivell global.

Així, el Port no només facilita el moviment d’aquest tipus de tràfic, sinó que també representa un motor clau per al creixement i la sostenibilitat econòmica del sector ramader.