Reus apuja la tarifa de l'aigua un 10%, un nou increment en les taxes que entrarà en vigor pròximament. En ple ordinari d'aquest mes de gener, l'Ajuntament ha aprovat per majoria una modificació en l'ordenança número 24, la qual regula la prestació dels serveis de subministrament d'aigua potable, clavegueram i altres serveis vinculats.
La modificació ja s'havia anunciat i aprovat inicialment el mes de novembre, quan el regidor Manel Muñoz va fer referència a la "situació de crisi climàtica sense precedents" i a la greu sequera per justificar l'adequació de les tarifes del subministrament als costos i dificultats d'accés a l'aigua.
[noticiadiari]99/13955[/noticiadiari]
L'expedient d'ordenances contempla, però, que tothom tingui accés a l'aigua independentment de la seva situació econòmica, motiu pel qual s'ha aprovat una modificació per garantir que els abonats beneficiaris de la tarifa social del cànon de l'aigua també ho siguin del servei municipal, amb una reducció del 50% en l'import.
Tarifa social diferencial
La pujada de la tarifa de l'aigua manté, així, un descompte del 50% en "la quota fixa i del preu del primer i segon bloc de la quota variable d'aigua i de claveguera" per a les famílies més vulnerables, segons descriu el decret legislatiu en matèria d'aigües de Catalunya.
En aquests casos, s'aplicarà la bonificació des del moment en què l'ACA confirmi el compliment de les condicions socials o quan els serveis socials municipals comuniquin la situació de vulnerabilitat de l'abonat o abonats al servei bàsic.
El consum, però, tindrà un condicionant per tal que aquestes llars no superin la dotació de 12 m³ mensuals d'aigua, per a unitats familiars de fins a 4 membres. S'afegirien 3 m³ més per persona addicional o amb discapacitat. La voluntat és conscienciar, també, sobre l'ús responsable de l'aigua.
[noticiadiari]99/14461[/noticiadiari]
Alhora, la modificació de l'ordenança núm. 24 contempla mantenir una quantitat mínima anual de 100.000 euros destinada a ajut social, com a bonificació al recurs hídric a les llars més vulnerables.
Compensar els increments en el servei
Els documents adjunts a la modificació assenyalen que l'augment de la tarifa, després que només s'incrementés un 2% l'any 2022 i posteriorment es mantingués congelada, respondrien a l'increment del servei en paràmetres com "la compra d'aigua, el cost de l'energia i altres aprovisionaments, costos salarials, costos d'explotació, etc".
A més, no s'han pogut compensar en forma d'ingressos per la tendència a l'estabilització del consum i la disminució del volum d'aigua facturada per les mesures d'emergència. L'objectiu, així, és "equilibrar els comptes i garantir un nivell bàsic o mínim d’inversió proper als 1,5 milions d’euros anuals".
El Govern ha exposat que "l'IPC ha pujat més d'un 17%, molt superior a l'increment plantejat d'aquestes tarifes". Muñoz destaca que "aquests ajustos són necessaris per fer front a les inversions plantejades per l'actual situació de sequera". “Es fa imperatiu prendre mesures per garantir la sostenibilitat i l’accés a un recurs escàs”, afegeix també el regidor.
Penalitzar un mal ús de l'aigua
D'altra banda, la CUP va proposar en el ple de novembre de 2023 que la tarifa contemplés "un major increment per penalitzar el malbaratament d'aigua", considerant que la pujada del consum fix i variable en tots els trams "no premiarà qui faci un bon ús de la mínima o mitjana quantitat establerta per l'ACA".
La portaveu del partit, Mònica Pàmies, ha insistit aquest 19 de gener que "no es fomenta l'estalvi de l'aigua ni es promou que es compleixi amb els ODS". Manel Muñoz, però, ha recalcat que "qui més gasti és qui més contribueix" i que el sistema funciona perquè "afavoreix el bon ús".
[noticiadiari]99/14382[/noticiadiari]
Amb tot, els partits de l'oposició han coincidit que no hauria d'apujar-se la taxa de forma lineal en tots els trams, ja que un impacte menor en els primers trams podria ajudar aquelles persones que menys aigua consumeixin a estalviar.
El ple també ha desestimat les tres al·legacions concretes que s'havien presentat per la pujada del servei d'aigua potable. Muñoz ha assegurat que, per llei, aquestes ordenances no havien d'incorporar cap informe d'impacte de gènere.