Ja s'ha demanat l'autorització per fer el transvasament de sorra en sec i transportar-la amb camions. S'agafarà dels punts on sobra, com la Costa Daurada i la Pallisseta, i es portarà a la platja Llarga i a la Punta d'en Guineu respectivament. Serà l'Ajuntament qui pagui aquestes feines de manera subsidiària i, per fer-ho, s'ajornarà una altra inversió prevista pel govern.
Es tracta de la pavimentació del passeig de l'avinguda Fèlix Martorell, pressupostat en més de 100.000 euros. És la partida que, ara, es destinarà a transvasar la sorra de les platges. L'alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili, afirma que "necessitem que les platges estiguin en condicions abans que comenci la temporada, ja que són un dels principals atractius per als nostres visitants".
Recorda, també, que "el turisme és el principal motor econòmic del municipi". És per això que ho consideren prioritari, perquè a la platja Llarga hi ha tres càmpings, dos dels quals, de primera categoria. Transvasar la sorra en sec és el "pla B" que adoptarà l'Ajuntament després que la lentitud burocràtica hagi fet fracassar el projecte inicial.
Reclamen a l'Estat i la Generalitat "que compleixin amb les seves responsabilitats"
Davant d'aquesta situació, l'Ajuntament de Roda de Berà reclama als governs de l'Estat i de la Generalitat "que compleixin amb les seves responsabilitats i estabilitzin les platges". Virgili s'ha reunit aquest dimarts, 4 d'abril, amb la subdelegació del govern espanyol i amb el delegat de la Generalitat per insistir i reclamar una "solució urgent abans de l'arribada de l'estiu".Tal com recorda el consistori, el Ministeri de Transició Ecològica "no farà cap aportació de sorra a les platges de Roda de Berà, no hi ha partida pressupostària prevista". Enfront d'aquest posicionament, el govern municipal va demanar cita amb les dues administracions superiors. Pel que fa a l'Estat, "defuig les seves responsabilitats i insta a Costes de la Generalitat que obligui l'empresa concessionària del Port de Roda de Berà que estabilitzi les platges".
Segons expliquen en un comunicat, el plantejament és que es tregui sorra "d'allà on sobra, la platja Costa Daurada, la bocana del Port i la platja de la Pallisseta". L'objectiu, segons els han traslladat, és "transvasar-la allà on falta, la platja Punta d'en Guineu i, sobretot, el tram nord de la platja Llarga, la més afectada". Amb aquest posicionament per part de l'Estat, l'Ajuntament exigeix a la Generalitat que s'impliqui en la situació.
Roda de Berà tenia el pla de drenatge a punt
El govern de Roda de Berà ha tornat a reclamar "que la Generalitat exigeixi al Port complir amb la seva responsabilitat, que també és una de les clàusules del contracte d'adjudicació". De fet, exposen que si no ho fa l'empresa, "sigui Costes qui executi els treballs, a través de l'aval, si el tenen". El Ministeri de Transició Ecològica i tècnics de la Universitat Politècnica de Catalunya van fer un estudi, a instàncies de l'Ajuntament, per calcular la quantitat de sorra que s'acumula al Port.El resultat són uns 30.000 metres cúbics anuals, una quantitat que coincideix amb la que necessiten la platja Llarga i Punta d'en Guineu, segons subratlla el consistori. Tenint en compte això, proposen drenar la sorra amb un vaixell draga, una feina que requereix un pressupost d'uns 350.000 euros. Dins del termini establert pel govern de l'Estat, l'Ajuntament va iniciar els tràmits per tenir els permisos per fer-ho.
De fet, saben que podria encarregar-se'n un vaixell holandès que treballarà pròximament al Port de Tarragona, i que passarà per la costa de Roda de Berà de tornada cap a Barcelona. "Els plans de l'equip de govern, però, s'han vist interromputs davant la lentitud dels tràmits que requereix el ministeri", critiquen. Denuncien que "tot i iniciar-los amb marge suficient, ens han tornat a contestar que, per terminis, serà impossible fer el drenatge abans de l'estiu".
El pas de la N-340 i la sortida a l'AP-7, sobre la taula de l'Estat
La trobada amb el subdelegat del govern espanyol a Tarragona també va servir per plantejar la problemàtica per travessar la carretera N-340. L'Ajuntament vol habilitar un pas per a vianants amb semàfor per garantir la seguretat dels vianants. El cap de la Unitat de Carreteres de Tarragona, Alberto Hernández, proposa ubicar-lo entre els termes de Roda de Berà i Creixell perquè siguin els dos Ajuntaments qui n'assumeixin el pressupost.Pere Virgili "no ho considera adient" tenint en compte que la carretera i el seu manteniment són competència de l'Estat. Recorda que el pressupost pot superar els 100.000 euros i que els Ajuntaments ja s'encarregarien de condicionar els accessos al pas de vianants des de cada terme municipal. A la reunió també es va plantejar el projecte d'accés i de sortida de l'AP-7 a l'altura de Roda de Berà; aquesta setmana el ministeri va publicar la licitació per a la redacció del projecte.