Va ser el 4 d'abril de l'any 2008, fa justament 14 anys, quan un grup de joves van decidir ocupar un edifici de la Baixada de la Peixateria, a la Part Alta de Tarragona. Feia temps que l'Ajuntament de Tarragona tenia sobre la taula l'enderroc de més immobles en aquest carrer per avançar en la recuperació del Circ romà de l'antiga Tàrraco, però el projecte no avançava. El número 21 va anar deteriorant-se a causa de l'abandonament de la propietat i durant aproximadament tres anys va ser un centre social ocupat.
El modificatiu de crèdit aprovat en el plenari d'aquest dilluns permet al govern municipal, tal com ha publicat el Diari Més, disposar de fons suficients per pagar la indemnització i passar a tindre'n la titularitat per, en un futur, enderrocar-lo i fer possible l'ampliació del recinte. Quedarà, però, com un forat, perquè el número anterior, el 19, es troba en bon estat i, per ara, no es preveu expropiar-lo forçosament. De fet, acull la seu de l'Associació Gitana de Tarragona, on la comunitat del barri s'hi troba tot sovint.
El número 21, per la seva banda, té una llarga història recent d'ocupacions. L'Assemblea de Joves de Tarragona-CAJEI, en plena campanya a favor d'"alliberar espais" arreu del territori, va localitzar aquest immoble, ja deteriorat a la planta superior i a la façana posterior. Inicialment disposava de tres entrades: dues de garatge i una porta principal. Els intents de desallotjament van provocar que es tapiessin les dues portes laterals i amb el temps també es va acabar instal·lant una porta anti-ocupes.
Durant l'etapa de l'Assemblea de Joves, s'hi organitzaven concerts, xerrades i altres activitats, i fins i tot es va convertir en un punt de reivindicació durant les festes majors, però primer la pressió de la Guàrdia Urbana i més tard les deficiències estructurals de l'edifici van obligar-los a marxar. Més tard, havent deixat de ser un centre social, va esdevenir un punt d'atracció per a persones sense sostre, de manera esporàdica. La caiguda d'alguns elements de la façana va obligar la propietat a instal·lar una malla protectora i, fins al dia d'avui, és un dels edificis històricament abandonats que hi ha al barri. L'aspecte actual, més enllà de la malla, és molt diferent al de fa pocs anys: només es conserva part del rètol de l'Ateneu i un mural pintat en què s'hi recorden altres edificis ocupats com a centres socials, com ara La Parra, La Colomera i l'Hostal del Sol.
L'Ajuntament té ara un milió i mig d'euros per dur a terme una expropiació forçosa d'aquesta finca i una altra ubicada a tocar de l'ermita de la Salut. En aquest altre cas es tracta d'una reivindicació veïnal per tal que es millori l'accessibilitat al temple.
L'antic Ateneu l'Espina podria anar a terra aviat per donar visibilitat a la capçalera del Circ romà
L'immoble porta dècades abandonat per la propietat
Ara a portada
-
Societat Transports inverteix dos milions per reparar set quilòmetres de l'A-27 entre Tarragona i la Pobla de Mafumet TarragonaDigital
-
Societat Transports confirma que arreglarà l'A-27 després de confirmar el mal estat de la carretera TarragonaDigital
-
-
Societat L'Ajuntament de Reus aplica nous tractaments per disminuir les plagues i les seves afectacions TarragonaDigital
-
Política ERC alerta que l'Ajuntament de Tarragona s'exposa a indemitzacions milionàries pel contracte de la brossa TarragonaDigital
Publicat el 29 de març de 2022 a les 18:30
Et pot interessar
-
Societat Unió de Pagesos convoca una nova manifestació al Camp de Tarragona per reclamar millores
-
Societat Sant Jordi lliura la rosa a la Princesa enmig del clamor popular de Montblanc
-
Societat Santa Coloma de Queralt ja disposa del nou Pla Local de Joventut
-
Societat Torna a Reus la jornada de lleure saludable «A la nit, entaula't!» amb propostes lúdiques i participatives