L'anunci d'uns paleontòlegs: descobreixen una nova espècie de dinosaure a Catalunya

Investigadors catalans descriuen per primer cop una nova espècie de dinosaure, l'Abditosaurus kuehnei, localitzat en un jaciment del Pallars Jussà

Publicat el 07 de febrer de 2022 a les 16:45

Important descoberta a Catalunya en l'àmbit dels dinosaures. Un equip d'investigadors de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) han descrit per primer cop una nova espècie de dinosaure, l'Abditosaurus kuehnei, del qual se n'han localitzat les restes semiarticulades en un jaciment del Pallars Jussà, una troballa que s'ha definit com a «excepcional».

 

La recerca dels paleontòlegs, que s'ha publicat a la revista 'Nature Ecology & Evolution', aporta informació sobre aquest exemplar, de la família dels titanosaures, però molt més grans que els autòctons de la zona, i que va arribar a Europa des de l'Àfrica gràcies a una baixada del nivell del mar, ara fa 70 milions d'anys.

 

La previsió és que les restes d'aquesta exemplar es puguin exposar aquest mateix 2022 al Museu de la Conca Dellà, a Isona (Lleida).

 

Un treball conjunt que completa una descoberta feta l'any 1954

La troballa ha estat possible gràcies al treball conjunt de l'equip de paleontòlegs amb el Museu de la Conca Dellà (MCD), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat de Saragossa (UNIZAR) i la Universidade Nova de Lisboa (UNL). Les excavacions s'han fet al jaciment Orcau-1, al Pallars Jussà, de 70,5 milions d’anys d’antiguitat.

 

Les restes semiarticulades trobades pels paleontòlegs de l'ICP completen una tasca que es va iniciar l'any 1954 amb la descoberta de les primeres peces fossilitzades de l'animal que va fer l'alemany Walter Kühne. En aquest sentit, Bernat Vila, paleontòleg de l'ICP i director de les darreres excavacions ha explicat que «ell sabia que el dinosaure hi era sencer, però en aquell moment no hi havia ni finançament ni interès a seguir excavant».

 

«Un fet excepcional»

L'ICP va reprendre les excavacions l'any 1986, trobant noves peces, tot i que l'empenta més important va arribar l'any 2012. Llavors, segons detalla Vila, «vam trobar totes les restes, entre elles el coll articulat, i llavors ja teníem mitjans per extreure'l, quan feia 60 anys això no era possible». El resultat és la composició final del dinosaure a partir d'un esquelet semiarticulat, un «fet excepcional», assenyala el paleontòleg.

 

En aquest sentit, Bernat Vila ha explicat que el cos del dinosaure, d'uns 17 metres de llarg, va quedar ràpidament sepultat, un fet que ha permès la seva conservació durant milions d'anys.