L'AP-7 sense peatges: més trànsit, més accidents i més retencions

Mentre Trànsit demana reduir la velocitat a 110 km/hora, el RACC proposa carrils addicionals i més Mossos

Publicat el 13 de juny de 2022 a les 04:00

L’AP-7 va aixecar les barreres dels peatges el passat 1 de setembre del 2021, davant l’alegria de molts ciutadans. La finalització de la concessió a Acesa permetia un alleujament per a les butxaques de molts ciutadans. Es guanyava així una via ràpida gratuïta, que travessava tot el territori català, de la Jonquera al País Valencià.

 

L’eliminació dels peatges ja feia preveure un gran increment del trànsit en aquesta via, com així es va constatar ràpidament. Però ha estat els últims mesos quan, un cop superades totes les restriccions de mobilitat, més s'han vist els efectes. Es podrien resumir en un gran augment del trànsit, dels accidents i de les retencions.

 

Un pont de la segona Pasqua molt complicat

La mostra més clara es va viure amb el pont de la segona Pasqua. La quantitat de vehicles que va sortir de l’àrea metropolitana per aprofitar el llarg cap de setmana va provocar retencions quilomètriques. Unes cues que van arribar a ser d’una trentena de quilòmetres en els dos sentits de la marxa en l’operació tornada.

 

Ja a finals del passat mes de febrer, la subdelegació del govern espanyol a Tarragona posava xifres a aquest increment. L’AP-7 presentava un 47% més de vehicles diaris sense els peatges, passant de 20.900 a 30.800. Els vehicles lleugers havien crescut un 36% i els pesants, un 73%.

 

I, com més trànsit hi ha, més possibilitats d’accidents, que al seu torn provoquen retencions. L’endemà del pont, el dimarts 7 de juny, l’AP-7 va concentrar fins a cinc accidents entre les set del matí i les cinc de la tarda que van causar llargues cues. Un sinistre entre un camió i una furgoneta a la Gornal va provocar fins a setze quilòmetres de retencions.

 

Els bombers amb un vehicle bolcat a l'AP-7
Els accidents han augmentat els últims mesos a l'AP-7. | Dylan Gosalvez

Un accident a Tarragona va complicar la circulació en dos quilòmetres, el mateix que passava poc després al Papiol. Un vehicle avariat a Cerdanyola provocava retencions al nord de Barcelona, una situació similar a la que es vivia a Sant Cugat del Vallès. Tot en menys de dotze hores.

 

Algú pot pensar que va ser un dia de verdadera mala sort, però és que l’endemà va començar amb dos accidents més a l’AP-7. El Servei Català de Trànsit va informar a principis d’aquest 2022 que l’accidentalitat havia crescut un 30% en aquesta via. Una xifra que ara podria ser més alta.

 

Reducció de velocitat o carrils addicionals

A l’espera de saber si s’implanta algun altre model de pagament a les vies ràpides, diferents actors ja han demanat mesures. El Servei Català de Trànsit llençava fa uns dies la proposta de reduir la velocitat a 110 km/hora a l’AP-7. Creuen que així es reduirien els accidents per encalç.

 

El RACC, per contra, descarta aquesta opció i es decanta per habilitar carrils addicionals temporals. Aquests canviarien de sentit segons el volum de circulació que hi hagués en cada moment. Es tractaria d’un model similar al que hi ha a l’entrada de l’avinguda Diagonal de Barcelona.

 

De la mateixa manera, el RACC ha demanat un increment dels Mossos de trànsit per actuar en cas d’accident. També que s’estudiï la prohibició d’avançament pels camions durant les franges horàries més sensibles. Unes peticions que arriben just abans d’un estiu que es preveu enormement complicat a les carreteres tarragonines.