Amb una extensió total de 37,78 hectàrees, els Prats d'Albinyana destaquen pel seu valor mediambiental i paisatgístic. L'Autoritat Portuària de Tarragona encapçala aquesta iniciativa, que representa la restauració més rellevant d'una zona humida a Catalunya des de la recuperació de l'estany d'Ivars d'Urgell, segons ha explicat Saül Garreta, president del Port de Tarragona.
Restaurar ecosistemes en degradació a la Pineda
La primera fase del projecte consistirà en la restauració de l'espai natural protegit dels Prats d'Albinyana, que ja ha estat adjudicada a la unió temporal d'empreses Romà Infraestructures, J.Morell i ILERSIS, amb un cost de 2,3 milions d'euros (IVA inclòs). L'objectiu d'aquesta intervenció és restaurar els hàbitats i ecosistemes en degradació, eliminar impactes directes i potenciar els elements d'interès ecològic, naturalístic i sociocultural.[noticiadiari]99/13166[/noticiadiari]
El termini d'execució per a aquesta primera fase és de dotze mesos, amb previsió de començar les obres a finals del primer trimestre del 2024. Es constituirà una comissió de seguiment ambiental amb representants del Port de Tarragona, l'Ajuntament de Vila-seca, els Serveis Territorials de Territori de la Generalitat de Catalunya i l'Oficina Territorial d'Acció i Avaluació Ambiental de la Generalitat de Catalunya.
Un nou espai natural
La segona actuació inclourà la creació d'una llacuna de 107.700 metres quadrats i una illa de 26.990 metres quadrats, així com un bosc de ribera per reconnectar amb la platja existent i recuperar l'esperit de zona humida. Simultàniament, s'ha iniciat el desviament del canal de drenatge de la A-7 que afectava la zona protegida.La tercera línia d'actuació se centrarà en la delimitació i protecció de l'espai arqueològic de la vil·la romana de Cal·lípolis, amb accions de consolidació com la neteja superficial dels camins que creuen el jaciment i la preservació de les estructures existents. Finalment, es portarà a terme la instal·lació de serveis viaris interns, incloent-hi camins, miradors faunístics i passarel·les, per millorar l'accessibilitat de l'espai restaurat.