Sota el lema «Juntos vamos a construir un nuevo país», la plataforma Súmate ja fa més de mig any que va es donar a conèixer gràcies als seus trets identitaris: «Som catalans, castellanoparlants i independentistes». Tot i que aquests adjectius poden semblar oposats a primera vista, Mara Martínez, co-coordinadora de Súmate al Camp de Tarragona, ens explica que cada cop són més els que pensen que «el nostre estat del benestar està amenaçat i que els successius governs de l’Estat no donen resposta a les aspiracions i les necessitats de Catalunya. Només demanem que se’ns deixi decidir el nostre futur».
La Mara, com la majoria de components d’aquesta plataforma, és nascuda fora de Catalunya. Se senten «tan catalans com el que més» però no renuncien als seus orígens. «Jo sóc sevillana», ens recorda l’altra co-coordinadora de Súmate a Tarragona, Nicolasa Fernández, «però fa molts anys que vivim aquí, tenim fills nascuts aquí i tenim dret a decidir el nostre futur».
Per aquest motiu, «Súmate defensa el dret a decidir, que la nostra veu sigui escoltada i la independència de Catalunya», comenta la Nicolasa. «Diuen que celebrar un referèndum val diners. Són els nostres diners i volem decidir nosaltres com fer-los servir: si salvem o no la banca, si es privatitza o la Seguretat Social…».
A priori, i davant la manca de concreció del Partit Popular i Ciutadans a l’hora de definir la «majoria silenciosa» que consideren que està en contra del dret a decidir, podríem pensar que persones castellanoparlants com la Mara i la Nicolasa formen part d’aquest sector de població. «De fet, el que volem és posar veu a aquesta “majoria silenciosa” que fins aquest moment potser no s’havia significat. Hi ha molta gent que creu que, pel fet de ser castellà, aquest procés tan important no té res a veure amb ells i no és així: és un procés que pot canviar la vida de tots els que vivim aquí i n’hem de prendre part activa».
Per aquest motiu, el principal objectiu de Súmate és informar als castellanoparlants catalans sobre el dret a decidir i la independència. Perquè, segons les coordinadores de Súmate a Tarragona, «per qüestions de llengua, aquestes persones miren uns mitjans en els quals no se’ls dóna tota la informació». A banda, han detectat que les associacions catalanistes no arriben als castellanoparlants i, per això, «volem informar-los i posar-los al corrent perquè ells formen part d’aquest procés. Després que facin el que vulguin, però almenys que tinguin tota la informació».
«Jo tinc família a Cadis, a Almeria, a Murcia…», comenta la Mara quan recorda que Súmate vol fer arribar el seu missatge arreu d’Espanya, «i és una mica com el dia de la marmota. Jo els ho explico i em donen la raó però, durant els quinze dies que estem sense parlar, la pressió dels mitjans espanyols és tan forta que torna a sembrar dubtes».
Dubtes com que se n’aniran les multinacionals, que la Catalunya independent no podrà entrar a Europa o que l’euro deixarà de ser la moneda del nou país. «Un discurs de la por», segons la Mara, «que de mica en mica hem d’anar desmuntant perquè fa massa temps que es repeteix».
Manuel Puerto, economista i autor del llibre Oligarquía Financiera y Poder Político en España, considera impensable que una Catalunya independent quedés fora de la Unió Europea, «encara que volguéssim no ens deixarien sortir d’Europa, perquè les grans multinacionals i empreses no permetran tenir un tap a la vàlvula del Corredor Mediterrani i els nostres creditors tampoc voldran tenir una Catalunya fora de l’euro».
A banda, recorda que el nou estat tindria 16.500 MEUR a l’any per invertir a Catalunya que «ara marxen i no tornen» i que «si marxéssim només amb el nostre propi deute seríem l’estat d’Europa amb menys deute. Estaríem parlant d’un 26% del PIB, aquests 50.000 MEUR que tindria de deute en el cas que no s’arribés a un acord amb Espanya».
Súmate acaba d’aterrar a les comarques de Tarragona. Les seves coordinadores ens expliquen que aquests primers passos a Tarragona s’estan fent a través de les associacions de veïns. «Encara no som molt coneguts aquí, hem fet actes a Reus, l’Hospitalet de l’Infant i Riudoms i el pròxim 17 de febrer en farem un al barri de Sant Salvador de Tarragona», explica Nicolasa, que recorda que dins d’aquest moviment no hi ha cap inclinació política i que tothom és benvingut.
Un discurs basat en la viabilitat econòmica i l’estat del benestar
A diferència d’altres entitats catalanistes en les quals la identitat nacional és la base del seu discurs, Súmate planteja el seu a partir de la viabilitat econòmica d’un nou estat i recorden que el 43% dels impostos catalans no s’inverteixen a Catalunya. El seu ideari, per sobre de nacionalismes i banderes, prioritza el manteniment de l’estat del benestar i defensa la capacitat dels ciutadans per decidir el seu futur. Remarquen que «el projecte no va en contra de ningú i necessita totes aquelles persones que creguin en la democràcia, la justícia social i la llibertat de les persones i dels pobles per decidir el seu futur».
Defensen que «els que vam venir a viure a aquesta terra, que ens va rebre amb els braços oberts, hem de ser part activa del projecte» i demanen que «els catalans treballem units».
Volen respondre preguntes freqüents entre els castellanoparlants com:
- Tindré problemes per parlar castellà al nou estat? «No, cap. Ningú haurà de renunciar als seus orígens, a la seva identitat, a la seva llengua o a la seva cultura».
- Continuaré cobrant la meva pensió? «Sí. Les pensions actuals es paguen amb cotitzacions dels treballadors actuals. Entre 1995 i 2010, la Seguretat Social espanyola acumulava unes pèrdues de 86.332 MEUR mentre que Catalunya hauria tingut un superàvit de 24.774 MEUR.
- És viable una Catalunya independent? «Sí, seria un dels països més solvents de la UE».
- Podré mantenir la nacionalitat espanyola? «Sí, podrà tenir la doble nacionalitat».
- Les empreses marxaran de Catalunya? «No, és una de les regions més atractives del món en captació d’inversió extrangera».
- Hi haurà fronteres amb Espanya? «No, a Europa les fronteres han deixat de ser barreres».
Per conèixer més sobre Súmate podeu consultar
el web de la plataforma.