La lluita contra el canvi climàtic centra els tallers URV-AEQT de la Setmana de la Ciència 2024

Més de 1.600 alumnes de primària i secundària de 22 centres educatius del Camp de Tarragona participen en aquesta iniciativa

Els alumnes que participen en els tallers realitzen diferents experiments científics.
Els alumnes que participen en els tallers realitzen diferents experiments científics. | Cedida
12 de novembre de 2024, 12:36
Actualitzat: 12:36h

Durant les tres pròximes setmanes, més de 1.600 alumnes de primària i secundària de 22 centres educatius del Camp de Tarragona participaran en una nova edició dels tallers URV-AEQT que es fan en el marc de la Setmana de la Ciència 2024. Aquesta activitat proposa diferents experiments científics, que estan centrats en la lluita contra el canvi climàtic, amb la finalitat de desenvolupar consciència, coneixement i comprensió sobre les seves causes i sobre mètodes de captació i reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle.

Aquest dilluns 11 de novembre s'ha celebrat l'acte oficial d'inauguració dels tallers, que es van iniciar el dia 4 i acabaran el divendres 22 de novembre, després de tres setmanes d'activitat. Aquesta iniciativa, que la Universitat Rovira i Virgili ofereix des del 2014 amb el suport de l'AEQT, té com a finalitat aproximar el jovent a diversos continguts relacionats amb la química i la tecnologia d'una manera planera i atractiva, per tal que coneguin les aportacions de la química a la qualitat de vida de les persones i al medi, i despertar vocacions científiques.

A l'edició d'enguany l'alumnat farà experiments relacionats amb l'origen de les emissions de CO2, amb l'efecte de l‘increment de CO2 atmosfèric, amb els sistemes de captació de CO2 com la fixació per biomassa i el rentat de gasos industrials i amb la reducció d'emissions a través de l'aïllament tèrmic.

"Des del sector químic de Tarragona col·laborem activament en activitats formatives que fomentin les vocacions científiques"

En l'acte de presentació de l'activitat, el president de l'AEQT, Ignasi Cañagueral, ha destacat la importància que els estudiants s'interessin per la ciència i per la química, recordant en aquesta línia que "des del sector químic de Tarragona col·laborem activament en activitats formatives que fomentin les vocacions científiques". Respecte al tema central 'La lluita contra el canvi climàtic', Cañagueral ha afegit que "les empreses químiques de Tarragona estem fermament compromeses amb la protecció del medi ambient".

De la seva banda, el rector de la URV, Josep Pallarès, ha assenyalat que "aquesta acció se suma al conjunt de propostes que des de la URV s'organitzen en el marc de la Setmana de la Ciència, com la ruta científica teatralitzada sobre Antoni de Martí i Franquès, els tallers i xerrades científiques a les seus del Campus Extens, les xerrades científiques del programa Fem Recerca o les activitats per a famílies que impulsa el Repte Experimenta". El rector també ha reconegut el paper de l'AEQT com a soci clau en els diferents àmbits de la universitat.

A l'acte també han participat Maria Mas i Eduardo Sañudo, directora gerent i vicepresident de l'AEQT, respectivament; Urbano Lorenzo, vicerector de Planificació Científica i Projectes Interdisciplinaris de la URV; Joan Josep Carvajal, degà de la Facultat de Química; Àngel Cid, director de l'ETSE; Joan Manel Vallès, sotsdirector de l'ETSEQ, i Aitor Balmaseda, representant de la Facultat d'Enologia.