L'oposició critica la «militarització» d'alguns actes vinculats als Jocs Mediterranis

Demà se celebrarà un concert d'una banda militar al Metropol i diumenge tindrà lloc una exhibició aèria de la Patrulla Àguila de l'exèrcit espanyol | Els portaveus dels grups municipals lamenten la manca de previsió i que el pla cultural de l'esdeveniment esportiu no sigui clar

Publicat el 14 de maig de 2018 a les 22:01
Tarragona es prepara per viure dos actes que aixequen força polèmica a la ciutat. Per una banda, el 20 de maig, tindrà lloc una exhibició aèria per part de la Patrulla Àguila i la Unitat de Paracaigudistes de l'exèrcit espanyol. Aquesta exhibició ja consta en la pàgina de Facebook de la unitat aèria però no en la seva pàgina web.

Per l'altra, les portes del teatre Metropol s'obriran demà per acollir un concert de la Unitat de Música de la Inspecció General de l'Exèrcit, que segons el programa interpretarà pas-dobles, música militar i música tradicional catalana i espanyola.

Aquests actes no han agradat gens a l'oposició, que rebutja la "militarització" que s'està duent a terme i alhora recrimina a l'equip de govern, que no tingui un pla cultural dels Jocs Mediterranis clar.

El concert costa uns mil euros als tarragonins

El concert que oferirà demà la banda de l'exèrcit li costarà als tarragonins uns mil euros, una quantitat que esdevé de la cessió de l'espai. Per la seva part, el govern espanyol es fa càrrec de pagar despeses extres, que sumen 1.175 euros, i 853 euros de taxes.

"Hi ha la sensació que l'exèrcit és una part del pla cultural dels Jocs Mediterranis"

Dídac Nadal, portaveu del PDECat a l'Ajuntament, afirma que "hi ha la sensació que l'exèrcit és una part del pla cultural dels Jocs Mediterranis, la celebració d'activitats en paral·lel simultànies".

Considera que el programa cultural "és evident que no ens el sentim nostre" perquè no té una temàtica que tingui a veure amb el que és el Mediterrani, com són "els refugiats, la pau, la situació geopolítica i d'això no hi ha res", sentencia.

Nadal remarca que "algú hauria de sortir a parlar clar del programa cultural, que segurament està afectat per la manca de recursos però també d'imaginació i ha estat substituït per un que ja existeix". Sobre això, ha afegit que el programa que es desenvoluparà l'han posat per "ocupar l'absència del que era el nostre, l'han volgut suplir amb un que poc té a veure amb el mediterrani".

El portaveu del PDECat diu que "les exhibicions aèries, no els acabo de veure" i afegeix que "no barrejaria exèrcit amb cultura". En aquest sentit carrega contra l'equip de govern dient que a tot arreu "la tendència és de desmilitaritzar qualsevol proposta i de treure tots els components més bèl·lics i resulta que a l'any 2018 fem al contrari, li donem més accent, no ho entenc".

"Em sembla una cosa bastant improvisada i poc seriosa"

Arga Sentís, portaveu d'ICV a l'Ajuntament, considera que "tot plegat em sembla una cosa bastant improvisada i poc seriosa". L'ecosocialista manté que a mesura que s'acosta l'inici dels Jocs Mediterranis "estem veient que és un embolica que fa fort, cada vegada més". En aquest sentit, considera que "estan agafant diferents coses i fan veure que tenim un programa cultural i intentar donar una aparença quan el que queda clar és que hi ha una oportunitat perduda amb unes prioritats equivocades". Les exhibicions de l'exèrcit, segons la portaveu, "són part d'una mena de representació una mica absurda".

Sentís, que sempre ha rebutjat la celebració de l'esdeveniment esportiu, ha reiterat que "és una cosa que no tocava" i ha recordat que li preocupa més "com quedaran les finances de l'ajuntament i quines hipoteques ens quedaran" que en els Jocs en si, ja que "tampoc hi confiava gaire".
 

El teatre Metropol acollirà l'acte de la Unitat de Música de la Inspecció General de l'Exèrcit. Foto: Jonathan Oca


La ciutadania els veu amb "desgrat"

Pau Ricomà, portaveu d'ERC, considera que no són adequats per tot el que ha passat des de l'1-O. El republicà recorda que els catalans viuen una "situació de repressió, d'empresonats i exiliats de ciutadans de Tarragona encausats per suposats delictes en el que no és res més que un atac a les llibertats d'expressió, reunió i vaga". També lamenta la "demostració de múscul innecessària" abans i després del referèndum amb "unes maniobres militars als nostres carrers i terrats" que no venien a to.

Per tot plegat, Ricomà etziba que després de tot l'exposat, "a ningú li pot estranyar que una part molt important de la població de Tarragona vegi aquests actes amb desgrat".

"Una intromissió inacceptable"

Molt més contundent s'ha mostrat Jordi Martí, regidor de la CUP a Tarragona. L'anticapitalista rebutja aquestes activitats que "volen fer passar com a culturals però només responen a un evident interès per estendre les activitats de l'Exèrcit en tants àmbits com sigui possible de la vida de la ciutat".

Pel que a la banda musical, Martí denuncia que va ser creada a la Caserna del Bruc de Barcelona als anys 40 del segle XX, en ple franquisme i la seva participació "una intromissió inacceptable en la vida de la ciutat d'uns militars que quan han actuat com a tals l'únic que han fet a la ciutat ha estat atonyinar gent que pacíficament volia votar".

De la mateixa manera, ha etzibat que Tarragona no té l'obligació "de tornar a aguantar els sorolls d'avions militars volant pel cel de la ciutat mentre hi dibuixen banderetes diverses entre les quals mai no falta la monàrquica espanyola". Martí recrimina les decisions de l'equip de govern liderat per Ballesteros i li exigeix que "sigui coherent amb la tradició antimilitarista de Tarragona expressada cada cop que ha calgut al carrer".

"No hi veig cap problema"

Rubén Viñuales, portaveu de Cs a l'Ajuntament, destaca que no veu "cap problema" en el fet que l'exèrcit faci una exhibició aèria ni que ofereixi un concert i ja ha confirmat que assistirà a l'actuació de la Unitat de Música de la Inspecció General de l'Exèrcit.

El líder de la formació taronja a la ciutat ha destacat que "les coses s'han de normalitzar" i apunta que "gairebé tots els països de l'espai Schengen tenen exèrcit". Viñuales també ha volgut destacar que li sembla "meravellós" que la Patrulla Àguila faci una exhibició aèria, "segur que hi ha molta gent que anirà a veure-ho".

Per altra banda, Viñuales sí que ha carregat contra el pla cultural dels Jocs Mediterranis. El portaveu ha expressat que "ens sembla i en tenim alguna certesa, que han aprofitat coses per incloure-les al programa cultural". Un clar exemple, segons el polític, és el festival Tarraco Viva, que es fa cada any, o alguns actes programats de la Diputació, que ja estaven previstos abans. "La realitat és que no tenien cap tipus de previsió", ha lamentat. Tanmateix, ha afegit que "qui paga mana i en aquest cas és el govern central i per tant, qui té més poder de decisió".

Viñuales afirma que des de Cultura de l'Ajuntament s'ha treballat de valent per poder fer un "programa ambiciós" però "al final has de saber qui paga la festa". El cap de la formació taronja també ha dit que ha trobat a faltar un producte més potent per vendre Tarragona, considera que era una bona oportunitat per fer-ho però ha sentenciat reiterant que "al final és comprensible que qui pagui prengui les decisions".

La Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau, en contra de l'exèrcit

Per altra banda, fa uns dies, la Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau va denunciar els dos actes que l'exèrcit portarà a terme a la ciutat i va etzibar que "això no és cultura, és militarisme". En aquest sentit, des del col·lectiu van reclamar que els diners destinats a armament es podrien invertir en altres finalitats.