L'oposició denuncia «autoritarisme» de Ricomà en el ple que serveix per aprovar el pla local d'habitatge

Mentre se succeïa la sessió plenària s'ha donat a conèixer que l'Ajuntament de Tarragona podrà exercir l'acusació particular en el cas Inipro

Publicat el 18 de febrer de 2022 a les 15:30
En un ple sense cap debat al voltant dels pressupostos i els modificatius de crèdit, els grups municipals de Tarragona s'han tornat a retreure actituds entre uns i altres. Fins i tot, la regidora no adscrita Sonia Orts i la regidora Begoña Floria (PSC) han assenyalat l'alcalde pels seus tics "autoritaris" i de "no complir el ROM". Tot plegat, en una sessió que ha servit per aprovar el pla local d'habitatge i diverses mocions que s'adrecen més aviat a altres institucions.

L'increment de la tensió és previsible donat que falta tan sols un any perquè s'engeguin els engranatges electorals. Les expressions del regidor Xavier Puig (ERC) com ara "no simpàtic" o "abstenció simpàtica" no han calmat l'oposició. Encara que aprovat, el pla local d'habitatge, iniciat per l'equip de govern anterior, no ha estat exempt de retrets de "manca de participació". El pla pretén ser un full de ruta per aplicar polítiques que garanteixin el seu accés a la ciutadania. La mesura més immediata serà la convocatòria del Consell de l'Habitatge en les properes setmanes. Segons la regidora de l'àrea, Eva Miguel (CUP), els objectius del pla són fomentar l'habitatge social i assequible a la ciutat.

El següent punt versava sobre les bases reguladores per concedir subvencions amb l'objectiu de crear ocupació. Les bases reguladores s’han modificat en diverses ocasions i ara el Servei Municipal d’Ocupació creu convenient actualitzar-les novament perquè s’ajustin a la realitat actual, després de quasi dos anys de problemes socioeconòmics provocats per la Covid.

[h3]Mocions municipalistes[/h3]
Un cop arribat a l'apartat de mocions, la concòrdia entre els grups ha tornat de manera breu, mitjançant les declaracions institucionals, centrades en les polítiques de prevenció del suïcidi i, d'altra banda, sumar-se a la demanda que els bancs i caixes atenguin presencialment a la gent gran.

Les votacions posteriors han descartat la proposta del Partit Popular de crear una comissió de seguiment de la promesa de la Generalitat d'impulsar el Fòrum de la Justícia. En aquest punt Dídac Nadal (JxTgn) i Xavier Puig han promès informar la resta de grups de l'evolució del projecte, encallat històricament, però han assegurat que no entenien per què calia crear una nova comissió per aquest aspecte en concret.

El text presentat que ha despertat més rebuig per part del govern, però, ha estat un de Ciutadans, que directament emplaçava els grups a acordar no presentar mocions que no tinguessin a veure amb la ciutat. Només hi han votat a favor els seus dos regidors i els dos del PP, mentre que la gran majoria hi ha votat en contra. La regidora Elvira Vidal (JxTgn) ha demanat no posar barreres sobre les qüestions que es debatin al plenari, una opinió que ha reiterat Sandra Ramos (PSC). Tot plegat ha succeït després d'una moció també rebutjada de la CUP en què demanava que el ple s'oposés als Jocs d'Hivern dels Pirineus. Aquest text tan sols ha rebut el suport d'En Comú Podem.

La resta, un total de cinc, s'han acabat aprovant: una moció del 8 de març per dur a terme accions en defensa de la igualtat de gènere, una altra que demana a la Diputació obrir la tanca perimetral de la Savinosa, exigir a la Generalitat una major presencialitat en les consultes dels Centres d'Atenció Primària, implantar mesures fiscals perquè les entitats bancàries atenguin la gent gran, i finalment un text a favor de l'avortament segur i lliure.

[h3]L'Ajuntament de Tarragona podrà ser finalment acusació particular en el cas Inipro[/h3]
En mig del plenari, s'ha sabut que el govern de la ciutat podrà exercir l'acusació particular en el cas Inipro. Aquest tràmit havia mantingut el cas encallat i ara tant l'acusació com la defensa esperen que el judici pugui arribar aquest 2022 o a principis de 2023.

El cas Inipro es va iniciar l'any 2015 arran d'una denúncia de la CUP per una adjudicació a dit a l'Institut Municipal de Serveis Socials. Els fets investigats giren entorn els anys 2010 i 2012, entre el primer i el segon mandat de l'alcalde Josep Fèlix Ballesteros. Ballesteros i Begoña Floria van ser suspesos de militància del PSC arran de l'obertura del judici oral, si bé continuen formant part del grup municipal. Entre diversos delictes, la justícia ha plantejat la possibilitat que es produís finançament irregular del partit socialista aprofitant l'empresa Inipro, amb seu a Viladecans.