L'oposició força un ple monogràfic sobre els Jocs Mediterranis

ERC, PDECat, ICV i la CUP han registrat una petició cap a les 13 h, en la qual hi faltava el grup municipal de Cs que es manté expectant a la reunió de demà

Publicat el 25 de setembre de 2018 a les 13:28
ERC, PDECat, ICV i la CUP han forçat la convocatòria d'un ple monogràfic sobre els Jocs Mediterranis. Els grups de l'oposició han entrat a registre la petició quan faltava poc per les 13 h. Minuts abans, l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, s'havia avançat a l'oposició i anunciava la intenció de convocar-lo.

Els partits de l'oposició que ja havien aconseguit els suports necessaris -que és d'un mínim de 7 de regidors- han trobat a faltar el grup municipal de Cs, que està esperant l'evolució de la reunió de la Comissió de Seguiment de l'esdeveniment esportiu convocada per aquest dimecres.

Els grups de l'oposició que han aconseguit forçar el ple consideren que aquesta comissió arriba molt tard, tres mesos després que els Jocs Mediterranis hagin acabat. Denuncien que l'última es va fer el 3 de novembre del 2017, gairebé vuit mesos abans que aixequés el teló el projecte estrella de Ballesteros. ERC, PDECat, CUP i ICV no confien massa a treure aigua clara d'aquesta comissió i reclamen al batlle que el balanç de Tarragona el faci públic i que sigui "exhaustiu i transparent".

Pel que fa al plenari, esperen que els punts de l'ordre del dia siguin els que han fixat els partits que han sol·licitat aquesta convocatòria. D'aquesta manera, segons Pau Ricomà, portaveu d'ERC, "no serà un ple per marejar la perdiu" i l'alcalde haurà d'anar al gra.

Els grups municipals han demanat també que es faci una auditoria de la Fundació Tarragona 2018 i que "es liquidi". Rebutgen la idea que té el govern de Ballesteros de poder donar-li una altra vida. Així ho avançava Javier Villamayor, regidor comissionat dels Jocs Mediterranis, en una entrevista a NacióTarragona: "Una de les propostes que estem valorant jurídicament és que es recicli en una altra cosa i que pugui ser l'ens que porti tota la promoció de l'Anella i de les seus dels Jocs Mediterranis per captar esdeveniments esportius i per garantir que hi hagi un llegat de turisme esportiu a la Costa Daurada i a la demarcació".

Quan se celebrarà el plenari?

L'alcalde ha anunciat la voluntat de convocar-lo però ho haurà de fer en un termini fixat per llei. El batlle té 15 dies -laborables- per convocar el ple, és a dir, tres setmanes. Si no ho fa, el secretari municipal haurà de fer-ho en un termini de 15 dies hàbils -dues setmanes més-. Els grups de l'oposició confien que serà durant el primer termini, ja que Ballesteros ha anunciat que volia fer-ho. Consideren que aquesta acció del socialista ha estat motivada per la força de l'oposició en demanar aquest ple.
 

J. F. Ballesteros i Alejandro Blanco (COE) durant una roda de premsa dels Jocs Mediterranis Foto: Jonathan Oca


Els portaveus demanen que Ballesteros "doni la cara"

El portaveu d'ERC, Pau Ricomà, afirma que la petició del ple extraordinari "no ho fem per nosaltres, ho fem per la ciutadania perquè es mereix tenir tota la informació que Ballesteros ha ocultat durant tot aquest temps" i convida al batlle a "donar la cara" davant dels tarragonins. Considera que és hora de parlar del resultat econòmic, de la projecció de la imatge de la ciutat i sobretot, de la gestió futura dels equipaments esportius de l'Anella Mediterrània.

Des del PDECat afirmen que cal acabar amb "l'opacitat" del govern de Ballesteros (PSC-PP) que "amaga" les xifres i "no només en els Jocs". Dídac Nadal, portaveu dels demòcrates, vol que l'alcalde posi damunt la taula els resultats tan prometedors que deia en les seves conferències de ciutat, "com l'impacte econòmic de 1.000 d'euros i que l'esdeveniment esportiu generaria 7.000 llocs de treball". En aquest sentit,

Laia Estrada, portaveu de la CUP, destaca que volen conèixer les dades econòmiques dels Jocs Mediterranis però també què va passar amb la venda de les entrades, els criteris per al repartiment d'entrades i per què es va deixar de banda les entitats del territori i a diferents federacions esportives catalanes. També volen fer un seguiment de les contractacions de personal i les condicions laborals en els serveis externalitzats. La cupaire posa de manifest que "va ser una irresponsabilitat invertir milions d'euros públics en infraestructures que la ciutat no necessitava" i per aquest motiu considera que "és imprescindible fer públic el pla de gestió de l'Anella Mediterrània i el futur previst per les instal·lacions esportives". Estrada considera que aquesta "temeritat" s'ha de resoldre. Rebutja qualsevol acostament del sector privat per la gestió de l'Anella, ja que aposta perquè sigui 100% pública i municipal.

Nadal ha destacat que la Secretaria General de l'Esport de la Generalitat de Catalunya està perseguint l'alcalde de Tarragona per fer una reunió i fixar una data perquè la ciutat pugui "recepcionar de forma definitiva el Palau d'Esport Catalunya" però "no hi ha manera".