«L'única solució és desmantellar la plataforma Castor»

Josep Giner, professor del Departament de Geoquímica de la Universitat de Barcelona, creu que "no hi ha raons convincents" per no iniciar immediatament el procés de desmantellament del dipòsit de gas

Publicat el 03 de maig de 2017 a les 13:13
El professor del Departament de Geoquímica de la Universitat de Barcelona, Josep Giner, ha estat un dels experts més crítics amb la gestió de la Plataforma Pastor. Des que es van registrar els primers tremolors, ja va apuntar que la injecció de gas al dipòsit podia estar al darrere de l'augment de l'activitat sísmica a la costa del Montsià i el Baix Maestrat. Primer, els informes de l'Institut de Geografia Nacional espanyol i, aquest mateix dimecres, l'estudi d'un equip de set investigadors de l'Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT) li han acabat donant la raó.

El govern espanyol ha hagut de reconèixer que els sismes havien estat provocats per l'activitat de la plataforma. El ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, admet que tard o d'hora hauran de desmantellar la planta. Ara bé, també assenyala que no es pot fer de manera immediata perquè cal garantir que el procés sigui "segur". De moment, per tant, no hi ha data per esborrar la plataforma del mapa malgrat les opinions que han manifestat tots els experts. Giner no acabava d'entendre el per què i està convençut que la desinstal·lació pot començar ja.

- El desmantellament de la plataforma és inevitable?

- Sí. L'única solució és tancar i abandonar el projecte. Està molt bé que ara diguin que es vol desmantellar, però el que hem de saber és perquè ha passat tot això i encara ningú ens ho ha explicat.

- El govern espanyol diu que no és segur iniciar ara el procés. Hi està d'acord?

- No ho acabo de veure clar. Primer hauríem de saber quina és la pressió que han generat dins del magatzem perquè sigui realment tan perillós desmantellar-lo. Si pensem que s'ha injectat una quantitat ínfima de gas, no es pot haver generat una pressió tan gran com per impedir fer el procés amb seguretat. I, si la pressió realment és tan alta, que obrin els pous i cremin el gas. Així s'assoliran ràpidament els nivells de pressió adequats. Crec que tot això no són raons convincents.

- Com hauria de ser el procés de desinstal·lació? És molt complex?

- No. S'ha d'instal·lar una plataforma a sobre de l'estructura actual i injectar ciment als canals de perforació a través dels quals s'introduïa el gas a pressió.

- Com pot ser que no es detectés el risc sobre l'activitat sísmica de la planat abans de construir-la?

- Les avaluacions prèvies ja van permetre detectar que hi hauria un augment de l'activitat sísmica, però no van mesurar correctament aquest risc. Els experts creien que es generarien terratrèmols d'u o dos a l'escala de Richter i no de tres o quatre, que són els que es van acabar produint. Alguna cosa es va fer malament allà baix i no ens han explicat el què.

- Vostè té alguna sospita?

- Crec que es van utilitzar paràmetres incorrectes a l'hora de dissenyar la plataforma. De gas ja se n'hi havia injectat quan Shell extreia petroli del jaciment d'Amposta, però les quantitats i la pressió eren molt diferents. Les mesures aquest cop potser no eren les correctes i el jaciment no ha pogut absorbir el gas injectat. Espero que l'informe del MIT ens permeti resoldre els dubtes, perquè el fet que hi havia una relació entre l'activitat de la plataforma i els terratrèmols ja se sabia.