L'unionisme rebutja la investidura de Ricomà mentre l'independentisme ho celebra

El republicà és el nou alcalde de Tarragona després d'haver aconseguit la majoria absoluta en la votació per ser investit

Publicat el 15 de juny de 2019 a les 15:02
Pau Ricomà pren el relleu del socialista Josep Fèlix Ballesteros després de 12 anys de mandat. El republicà es converteix en el quart batlle que té la ciutat després de la dictadura. En el seu discurs d'investidura, ha deixat clar que vol treballar per la ciutat i ha estès la mà a la resta dels partits perquè facin el mateix. També ha tingut un record pels presos polítics i pels exiliats i ha defensat "el dret de tots els pobles, i el català no pot ser diferent, de cap manera, a dirimir democràticament quin és el futur què volem com a nació".

Ara bé, tot i prendre possessió del càrrec amb el llaç groc a la solapa de l'americana, Ricomà ha deixat a l'aire el fet de penjar la pancarta dels presos polítics de l'Ajuntament. Sobre això, ha dit que caldrà que la majoria del consistori ho accepti i la mesura sigui consensuada. Pel que fa al retrat del rei Felip VI, ha tirat pilotes fora i no ha volgut donar pistes de si el canviarà de format -a mida de fotografia, per exemple- i ha dit que potser hi hauria "sorpreses".
 
El republicà ha expressat que en el primer que ha pensat quan ha estat investit alcalde ha estat en el seu pare, "crec que estaria molt content d'aquest moment".

El primer que farà com a nou batlle serà treballar perquè "la ciutat tiri endavant" i posar les coses en ordre, començant pel mateix govern perquè "cal seure amb tothom i parlar perquè el pacte s'ha gestat molt lentament i hem hagut de fer les coses molt ràpidament".

Ballesteros dona consells a Ricomà

L'alcalde sortint, el socialista Josep Fèlix Ballesteros ha desitjat els millors dels èxits per a Ricomà perquè seran "èxits per la ciutat". El ja exbatlle ha assegurat que es mantindrà al consistori a l'oposició "amb la satisfacció d'haver guanyat les eleccions".

El socialista ha destacat que "no farem política de l'odi, ni política de pim pam pum" i que en allò que creguin necessari, Ricomà tindrà el seu vot a favor però ha assegurat que "no donarem un xec en blanc, farem una oposició fiscalitzadora".

Per altra banda, ha lamentat que "tenim quatre anys d'un pacte molt estrany a la ciutat,que pretenen revisar el POUM i carregar-se la Budellera" i que entre ERC i comuns tindran "grans discrepàncies". Davant d'aquest escenari, vaticina que "això en oferirà dies divertits".

Marxa amb el cap ben alt i "amb la tranquil·litat de deute fet" i content perquè "estarem més temps casa".

Ballesteros ha afirmat que el discurs de Ricomà li ha agradat perquè no es basava en "crispar" i ha assegurat que "si segueix en aquest to, jo estaré amb ell".

I com a consell, Ballesteros ha dit a Ricomà que intenti harmonitzar la feina i la vida personal i "que dediqui temps a la família, que trepitgi la ciutat com he anat fent jo i que no es tanqui al despatx".
 
"No és una bona notícia"

Rubén Viñuales, portaveu de Cs (tercera força), ha dit que "no és una bona notícia" que Tarragona tingui un alcalde independentista i ha carregat contra els comuns per haver enganyat els seus votants donant suport a ERC. El líder de la formació taronja ha demanat a l'alcalde que pensi "només" en Tarragona i que deixi de banda les qüestions nacionals.

També ha etzibat a Ballesteros que està molt decebut "per intentar un pacte a la desesperada amb Junts per Tarragona" i ha dit que "aquesta no és manera d'acabar a un alcalde però vostè s'ho ha buscat".

En la mateixa línia han anat la nova portaveu del PP, Elisa Vedrina, qui ha dit que espera que el nou mandat no sigui una cursa per veure "qui és més independentista" i que demana que l'alcalde deixi de banda "el radicalisme i el populisme" perquè Tarragona avanci.

La portaveu del PSC, Sandra Ramos, ha tret pit del seu partit i de la gestió que ha fet Ballesteros al capdavant de la corporació municipal i ha apuntat que els socialistes funcionen sobre la base del "diàleg, la convivència i la justícia social".

El canvi, és positiu i tanca una era

Carla Aguilar Cunill, portaveu dels comuns, ha assegurat que el nou govern és per "construir una nova Tarragona" i que es farà governant d'una altra manera, tenint com a principal objectiu dels ciutadans.

La CUP ha celebrat que "s'hagi fet fora la màfia", tal com ha etzibat la seva portaveu Laia Estrada, qui ha deixat, de nou, la porta oberta per entrar a govern.

Des de Junts per Tarragona han celebrat el canvi al capdavant de l'Ajuntament i ha posat de manifest que el PSC els va oferir entrar al govern per evitar que donessin suport a Ricomà. Dídac Nadal, el seu portaveu, ha recordat que ara se'ls tracta de "dimonis" però feia quatre dies "ens volien al seu costat" i lamenta les "incoherències" que ha vist durant aquest temps.

"Llibertat presos polítics"

L'independentisme està de celebració després que Ricomà s'hagi proclamat alcalde. Durant la celebració de l'acte de constitució del nou Ajuntament, el republicà i els seus regidors han rebut l'escalf, entre altres, de Pere Aragonès, vicepresident del Govern.

En el saló de plens s'han sentit crits de "Tarragona republicana" i "llibertat presos polítics" quan els consellers independentistes han defensat els presos durant els juraments dels seus càrrecs. Aquests mateixos crits s'han reproduït a la plaça de la Font, on una xaranga i centenars de persones han seguit la sessió sense perdre detall.
 
L'èxtasi ha arribat quan Ricomà ha sortit al balcó del consistori, al pur estil del president Lluís Companys. El republicà ha estat aclamat per la gent. En aquest moment, també s'han entonat els Segadors.
[municipals2019]MUN43148[/municipals2019]