- Què suposa per a vostè que la Generalitat li hagi atorgat el Diploma de Mestre Artesà Alimentari?
- És un reconeixement molt gran a la carrera que porto fent fins ara. Vaig començar amb 15, en tinc 36 i en fa 15 que sóc autònom. La veritat és que és un agraïment mot gran per la feina feta fins ara i em fa molta il·lusió.
- Sempre havia volgut ser pastisser?
- I tant! Amb 15 anys vaig començar el Batxillerat i el vaig deixar. Després vaig anar a estudiar l'Institut Escola d'Hoteleria i Turisme de Cambrils i allà vaig començar a fer el mòdul de servei -el de cambrer-, i després el de pastisseria. Després vaig començar a fer pràctiques en un hotel i ja m'hi vaig quedar. També vaig anar a un forn de pa del Morell, tres o quatre mesos i d'allà ja vaig passar a una pastisseria a Tarragona, on vaig estar-hi dos anys, a la Pastisseria Sanromà. Després vaig venir a treballar aquí, a la pastisseria que fa ser fundada l'any 1972. Els amos de l'establiment es van jubilar i em van vendre el negoci. Mentre estava treballant a la Sanromà i aquí, vaig estar estudiant a Barcelona quatre anys, també.
- Amb quants anys va començar la seva aventura com a emprenedor?
- Amb 21 anys vaig encapçalar aquest negoci. Vaig començar amb una botiga petita i al cap de sis anys ja vaig ampliar amb la cafeteria en un altre local. A la botiga nova ja fa més de vuit anys que hi som.
- Quin és el secret per fer un bon pastís?
Jo sempre dic el mateix, posar-hi molt d'amor i de carinyo.
- N'hi ha prou amb això?
- A banda d'això, calen bons ingredients, matèria primera molt bona. Aquesta és la base. Cal evitar tots els preparats i que sigui tot el més natural possible. Avui en dia ser pastisser és molt "fàcil", ja que hi ha preparats de tot i gairebé només cal posar-ho al forn. No és el mateix fer un pastís amb preparats que un pastís fet amb bons productes i amb passió.
[blockquote]"No és el mateix fer un pastís amb preparats que un pastís fet amb bons productes i amb passió"[/blockquote]
- La paciència i les hores de dedicació també deuen ser factors importants.
- I tant. Cal anar fent proves i més proves per aconseguir un bon resultat però el millor de tot, és que al final tot surt bé i els clients estan satisfets.

Marc Margalef, a l'obrador de la Pastisseria Montserrat de Sant Pere i Sant Pau. Foto: Jonathan Oca
- Comentava que des dels 21 anys que té la pastisseria al barri. Ha pensat a traslladar-la?
- No, estic mot content i sóc feliç d'estar en aquest barri. La gent és molt agraïda. Puc arribar a dir que la gent del barri gasta molt més que la del centre de la ciutat. Els veïns del barri, cada diumenge venen, sempre. És una tradició i sempre passen a buscar alguna cosa. A més, també es fan moltes celebracions petites i ens encarreguen molts pastissos per als aniversaris. Al barri hi estem molt bé, estic molt content. Són gent molt humil però molt fidel.
[blockquote]"Al barri hi estem molt bé, estic molt content. Són gent molt humil però molt fidel"[/blockquote]
- La joia de la corona de la Pastisseria Montserrat quina és?
- Quan jo vaig entrar eren unes coques amb nata i pinyons, que les continuo fent, però a poc a poc hem anat evolucionant. Un company meu, que ja fa 10 anys que treballem junts, i jo anem fent altres coses. La pastisseria és com la cuina, has d'anar renovant.
- Com ho fa?
- Doncs el que faig és anar mantenint les coses clàssiques, com els tortells, els braços de gitano i les coques amb nata però intentem entrar productes nous i moderns, sobretot els que vénen dels Estats Units, com el carrot cake, brownie, el red velvet, i tots aquests pastissos grans amb pisos que estan de moda ara.
- Cada paladar és un món, tots els pastissos funcionen?
- El que veig que a la gent li agrada i que té sortida, el continuem fent i si no, els deixem de fer i apostem per un altre. A nosaltres ens agrada molt innovar i introduir nous productes i a la gent que hi hagi nous pastissos. També és cert que n'hi ha que prefereixen els clàssics, els de sempre i de tota la vida, però n'hi ha que vol provar coses noves, sobretot els joves.
[blockquote]"A nosaltres ens agrada molt innovar i introduir nous productes i a la gent que hi hagi nous pastissos"[/blockquote]
- La frase de l'escriptor Miguel de Unanumo de "renovar-se o morir" en la pastisseria també es pot aplicar, doncs.
- i tant que es pot aplicar i s'ha d'aplicar. A Tarragona això està una mica més estancat que a Barcelona, perquè aquí som molt més clàssics, però cal fer-ho perquè sempre hi ha una part de la clientela que demana provar coses noves. Crec fermament que si no et renoves i innoves t'estanques i això és molt negatiu. Les mones, els tortells fa anys que es fan i sempre tenen sortida però no són incompatibles amb nous productes.