Després de prop de dues dècades, el projecte Treball als barris de Mas Carandell de Reus amplia l’àmbit d’actuació a la ciutat abastant els barris Fortuny, Juroca, Montserrat, Carrilet, Pastoreta, Horts Miró, Muralla, Gaudí, Alcolea, Mas Abelló, Mas Iglesias, i Casc Antic – Centre. L’actual projecte, que va començar a finals del 2024 i finalitzarà el 31 d’octubre, ja ha obtingut en el seu equador resultats satisfactoris, assolint 35 contractacions directes, més de 300 persones ateses i 17 insercions laborals per compte d’altri.
El projecte Treball als barris dona suport al desenvolupament de barris i àrees urbanes, que requereixen una especial atenció amb l'objectiu d'implementar millores ocupacionals, socials i econòmiques, i contribuir al desenvolupament local i l'equilibri social i territorial. Les accions són subvencionades pel Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC), i cofinançades pel Ministerio de Trabajo y Economía Social - Servicio Público de Empleo Estatal.
Per al regidor d’Empresa, Formació i Ocupació, Òscar Subirats, “aquests resultats reflecteixen el ferm compromís municipal amb l’ocupació i la ciutadania creant oportunitats laborals, oferint una formació de qualitat i fomentant la sostenibilitat i la digitalització, per contribuir així al benestar i al progrés dels barris de la ciutat”. De les intervencions efectuades, hi ha les actuacions d’interès social de quatre plans d’experienciació laboral, que han permès a l’IMFE contractar 14 persones del 17 de febrer al 18 d’agost, per a desenvolupar-los:
- El pla de Manteniment d’horts urbans i escolars ha permès qualificar un tècnic i quatre peons, que treballen en les parcel·les municipals de Sol i Vista, a la zona Gaudí-Alcolea, fent tasques de neteja, condicionament de terrenys, preparació de planters, i planificant de visites pedagògiques a l’hort de la Boca de la Mina i a l’Institut d’Horticultura i Jardineria de Reus.
- Paral·lelament, el pla de Foment de l’estalvi energètic i la gestió de residus, amb la contractació d’un tècnic i quatre peons, i en coordinació amb l’Àrea municipal de Medi ambient, participa en campanyes informatives, com la del desplegament d’illes emergents de recollida selectiva al carrer Rofes i Miret, i la del Porta a porta, al barri Montserrat, per potenciar la sostenibilitat i sensibilitzant la ciutadania.
- El pla d’Atenció al públic i suport als tràmits administratius digitals, dotat amb tres auxiliars administratives, ha ajudat a 157 persones en gestions telemàtiques com la preinscripció escolar (en coordinació amb l’Oficina Municipal d’Escolarització) i d’altres tràmits com altes al SEPE, renovació del DARDO, petició de volants d’empadronament, obertura de notificacions de l’Administració, sol·licituds de l’ingrés mínim vital, etc.
- Finalment, el pla de Suport psicològic a les persones en recerca de feina, arriba a la segona edició oferint atenció i assessorament a les persones derivades de la resta d’actuacions ocupacionals del projecte. S’ha contractat una psicòloga a jornada completa que ja ha atès 29 persones.
Inserció laboral, formació i treball
Una altra de les actuacions de Treball als barris amb més trajectòria és la del Dispositiu de suport a la inserció laboral. Des del novembre fins avui han rebut orientació 100 persones, de les 180 previstes fins a l’octubre. S’atén des dels centres cívics Carme, Migjorn i Llevant i des de Mas Carandell, aconseguint fins ara 17 insercions laborals i 102 participants en els Espais Activa, recurs de consulta telemàtica d’ofertes de feina, amb el suport de tres orientadores.
Pel que fa a la Casa d’Oficis de Creació i producció audiovisual, que combina formació i treball, i que arriba a la seva desena edició amb l’ampliació de 16 a 20 places per a joves, a l’abril ha finalitzat la fase formativa i, a partir del maig i fins a l’octubre, els nois i noies passen a tenir contractes laborals de sis mesos com a aprenents, per posar en pràctica les competències professionals adquirides en les especialitats de videojocs i audiovisuals.
En l’àmbit dels videojocs, el grup s’ha format en l’ús de programari per al desenvolupament d’entorns, escenaris i efectes visuals de cara al projecte de final de curs, mentre que el d’audiovisuals ha planificat, enregistrat i editat projectes, com la peça de la jornada “Del somni a la realitat: camins laborals en femení” del 8M, un projecte sobre Contes Solidaris amb l'Àrea de Solidaritat i Cooperació, i el guió i rodatge d’un encàrrec per a l’Associació de Donants de Sang.
A més, han realitzat sortides al Museu del Cinema de Girona i a Barcelona amb la Filmoteca de Catalunya, enriquint la seva experiència amb coneixement pràctic i cultural; i visites al CIMIR i l’Arxiu municipal per al projecte final. La coordinació de les accions va a càrrec d’una tècnica contractada els deu mesos de durada del projecte. Entre altres tasques, estableix vincles amb àrees municipals, associacions de veïns i entitats, per establir col·laboracions i coordinar-se.