L'Associació de Veïns Primer de Maig del Mas Pellicer de Reus fa molt de temps que denuncia desperfectes en la via pública i el mobiliari urbà, que requereixen millores i reparacions i, sobretot, mesures de seguretat per combatre l'incivisme. Així, una de les reclamacions històriques del barri és que l'Ajuntament instal·li càmeres de videovigilància.
La poda de l'arbrat, el repintat de senyalitzacions horitzontals, renovar l'asfaltatge o arreglar els clots a les voreres i carreteres són alguns dels aspectes urbanístics que habitualment assenyalen. La gota que ha fet vessar el got aquests primers dies de juny, però, ha estat la proliferació del vandalisme.
A més dels actes habituals -fan malbé llums i cablejat, deixen la brossa fora dels contenidors, trenquen els vidres de la parada d'autobusos-, "han tallat uns bol·lards amb una catana, davant de la gent", denuncia el president de l'entitat veïnal, Eduardo Navas.
Inseguretat al carrer
La preocupació davant aquest fet s'incrementa de cara a l'estiu. Navas descriu la inseguretat que senten els veïns i veïnes del barri i "ara que la canalla està a punt d'acabar l'escola i tothom estarà al carrer, el problema serà encara pitjor". "No és un barri molt ampli, però hi vivim més de 2.000 persones i hi ha incivisme a tot arreu", continua.
Per aquest motiu, el veïnat insisteix tant i reclama les càmeres de seguretat. "Si no hi ha patrullatge a peu ni càmeres, sembla que mai passi res i tenen via lliure", evidencia Eduardo Navas, qui recorda que a Mas Pellicer no hi ha cap sistema de videovigilància i critica que "l'equip tècnic que ho decideix, casualment, sempre aprovi posar càmeres en zones on hi ha habitatges de més categoria i no en barris com el nostre".
L'Ajuntament s'empara, precisament, en aquest criteri tècnic i en la nova fase de desplegament del pla de videovigilància que es va iniciar -amb la licitació del contracte- el passat 22 de gener i que haurà de subministrar fins a 26 càmeres que ampliaran la cobertura amb 9 nous espais de la ciutat. En l'àmbit més pròxim al barri de Sant Josep Obrer, actualment, hi ha càmeres a Mas Abelló.
Un detonant important -tot i que no va ser el primer episodi similar- va ser el tiroteig del passat 17 de gener, en què diverses persones es van enfrontar per un problema entre bandes i, després d'un exhaustiu desplegament policial, es van detenir quatre homes al barri de Reus i, uns dies després, dos més a Salou.
Patrullatge a peu i amb major freqüència
La sensació de seguretat que proporcionen les càmeres, que també actuen com a element dissuasiu del vandalisme, seria cabdal per reduir les mostres d'incivisme. Al mateix temps, el president de l'associació de veïns Primer de Maig demana "un patrullatge a peu, una patrulla de proximitat que estigui sempre al barri, perquè són les que més tranquil·litzen la gent gran".
Els veïns i veïnes consideren que la presència policial, segons Navas, amb freqüència d'un cop per setmana i d'una hora de vigilància, és insuficient. De fet, critica que la "cobertura no serveix de res si la furgoneta es queda aparcada", perquè el vandalisme es pot produir en un altre indret del barri.
Alhora, el president veïnal assenyala que "l’Ajuntament repara els desperfectes, el problema és que quan truques a la policia per avisar d’algun acte vandàlic, quan arriben ja ha passat tot".
Lluita contra les plagues
La situació que es viu a Mas Pellicer, assegura Eduardo Navas que no "és plat de bon gust, sobretot per a la gent gran que ha viscut aquí tota la vida i ha fet un sacrifici per comprar-se un pis i ara, davant el vandalisme i les ocupacions il·legals, no poden marxar del barri perquè no tenen recursos", lamenta.
Al vandalisme contra el mobiliari urbà i els espais públics, se suma la presència de rosegadors i paneroles. Encara més, "les rates venen per culpa de l'incivisme, perquè la gent tira la brossa al carrer i si els donen menjar, mai marxaran", descriu Navas. Afegeix, també, que el Govern local està actuant, però principalment en el clavegueram, quan les rates es troben en parcs, jardins, per les voreres a plena llum del dia i, fins i tot, a l'interior d'alguns domicilis, conjuntament amb altres insectes.
L'Ajuntament, a través de l'empresa municipal Aigües de Reus, va duplicar el passat mes d'abril la inversió destinada al control de plagues d'insectes i rosegadors a la ciutat. La previsió del nou contracte inclouen canals de comunicació 24 hores i notificacions telemàtiques per fer arribar les incidències ciutadanes de forma més eficient i per evitar majors problemes de convivència i neteja dels barris.