Valls acollirà aquest dissabte dia 25 de gener l’arrencada del projecte "Terra Calçotada" que convertirà durant l’any 2025 el Calçot de Valls en protagonista destacat del reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia. La celebració tindrà lloc a l’aparcament de la Cooperativa Agrícola a partir de les 12h i durant l’acte a més els assistents podran visitar els espais del celler de l’entitat que acollirà Masia de la Calçotada, el futur museu dedicat a tot el que envolta el calçot i a la popular calçotada.
L’acte serà presidit pel Conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Òscar Ordeig, i l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, i el president de la Cooperativa, Josep M. Aubareda, signaran el document de compromís per tirar endavant el projecte de Masia Calçotada al celler de la Societat Agrícola.
D’aquesta manera la ciutat de Valls inicia aquest dissabte, i coincidint amb la Gran Festa de la Calçotada de diumenge, les accions promocionals que convertiran durant el 2025 el Calçot en un dels productes més destacats del reconeixement que ha rebut Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia. Durant l’acte inaugural de dissabte es descobrirà precisament la imatge gràfica de Terra Calçotada, disseny amb el que es promocionaran tots els actes organitzats aquest any. La nova imatge de Terra Calçotada també s’utilitzarà per senyalitzar les entrades de les poblacions de l’Alt Camp, Baix Camp, Baix Penedès i Tarragonès, les quatre comarques que engloba la Indicació Geogràfica Protegida Calçot de Valls.
Un ambiciós programa d’activitats
El Calçot i la Calçotada seran grans protagonistes dels actes de celebració pel reconeixement que ha rebut Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025. Catalunya és la primera regió europea que rep aquesta distinció atorgada per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT) i la calçotada serà l’encarregada d’obrir la commemoració aquest 2025 amb un conjunt d’accions impulsades per entitats i institucions del territori.
Les activitats arrencaran aquest mateix mes de gener i, durant els propers mesos, s’ha previst un programa que inclou rutes enogastronòmiques, simposis i fòrums, degustacions i maridatges. La calçotada, com a festa gastronòmica més popular de Catalunya, ha estat escollida Paisatge Gastronòmic del país, una de les accions destacades del projecte de la Regió Mundial i que pretén posar en valor els productes locals i les tradicions culinàries.
Un dels plats forts de la commemoració serà la celebració d’una calçotada simultània entre les ciutats de Tarragona, Reus i Valls que també inclourà calçotades a dues capitals europees com Berlín o Amsterdam amb el calçot de la IGP de Valls com a gran protagonista. A més, s’ha previst unificar totes les calçotades que es facin aquell dia arreu del món, sumant les de particulars, associacions, delegacions i casals catalans amb l’objectiu de celebrar una calçotada de rècord mundial.