La Masia Castelló torna a acollir enguany un pessebre viventúnic, referent a tot Catalunya per combinar tradició, patrimoni i cultura. Es tracta del Pessebre dels Estels, un esdeveniment clau en el calendari nadalenc de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, que arriba a la seva 27a edició amb nombroses novetats, que els visitants poden descobrir els dies 6, 7, 14 i 15 de desembre.
Les entrades es poden adquirir de manera anticipada en línia, escollint el dia i la franja horària per accedir-hi. Cada dia s'ofereixen cinc passis, entre les 17 i les 19.30 hores, a excepció del diumenge 15, en què es farà un d'extra i, per primera vegada, el pessebre es farà accessible i inclusiu per a persones amb discapacitat i altres sensibilitats.
En aquest sentit, el president de l'associació Masia Castelló, Santi Nomen, celebra aquest "pas endavant" que els motiva en veure que "interessa a moltes persones que ho poden gaudir també si es fa amb menys gent, més tranquil·litat i sense música".
Una de les principals novetats d'aquest 2024 és la incorporació del forn teuler, que es va construir el passat estiu amb la voluntat de recuperar les eres del poble, un element patrimonial i identitari que, al seu torn, permet reivindicar un altre ofici artesà. Així, Nomen descriu que, aquest primer cap de setmana, "ensenyaran com fer els cairons, com es col·loquen dins el forn i com es prepara la llenya per fer foc" i, el segon cap de setmana, arribarà el moment de "posar els cairons al foc i que comencin a coure's".
Retorn de l'herbolari i canvi del recorregut
El Pessebre dels Estels d'enguany, a més, ha recuperat l'espai de l'herbolari, una escena "molt potent", en paraules dels organitzadors, que s'havia deixat de fer perquè els veïns del poble que ho portaven -treballaven en una farmàcia i tenen coneixements per ensenyar les diferents herbes i productes naturals- no van poder continuar per motius familiars. Ara, en canvi, ho han pogut reprendre i sumar-se de nou al recorregut.
Perquè, de fet, Santi Nomen apunta que el final del recorregut ha canviat una mica respecte d'anys anteriors. "La majoria dels pessebres són sempre els mateixos, però a la Masia de Castelló, hi ha petites coses que canvien i això fa que tant pels visitants com pels actors i participants, encara ompli més l'experiència pel fet de ser diferent cada any", expressa.
Afegeix que hi ha un cavall, perquè els infants puguin fer-se fotos amb ell, i hi haurà una sèrie de personatges que repartiran caldo entre els visitants, gràcies a un conveni que tenen els pessebres de Catalunya amb l'empresa Aneto. Entre la quarantena d'escenes, també, s'estrenarà una nova amb estris típics de les cases pairals, com forques o una torradora de fruita seca.
El pessebre, motor econòmic del poble
“Durant aquests 27 anys, hem creat una activitat potent culturalment, que és molt educativa, perquè moltes de les escenes tenen un format pedagògic i s’ensenyen coses que no es veuen enlloc", valora Nomen. Precisament, s'ha convertit en un gran atractiu al territori per aquestes dates i, amb capacitat per arribar als 2.500 assistents diaris, l'any passat van fregar els 6.000 en total i esperen repetir aquest èxit per consolidar el seu públic.
El Pessebre dels Estels és el motor econòmic que impulsa i possibilita a l'associació Masia Castelló avançar en el projecte de recuperació del poble. D'una banda, "l'organització del pessebre és un gran repte", apunta el president de l'entitat i ho compara amb un castell, en què "necessites moltes persones aguantant, cadascú té un paper i ha de fer una cosa imprescindible, o sinó és impossible".
Més enllà d'aconseguir que la gent s'ho passi bé i marxi contenta -"perquè sinó no té sentit"- i que els prop de 80 voluntaris puguin col·laborar en les millors condicions, hi ha la pressió afegida d'una logística complexa i la cobertura econòmica. Cal tenir en compte que l'associació està treballant en un Pla Especial Urbanístic per poder desenvolupar l'activitat al llarg de l'any, continuar rehabilitant i tornant la vida a Castelló.