Aquesta setmana acaben les activitats de vacances d’estiu al Vendrell amb diversitat de propostes que infants i famílies del Vendrell han pogut escollir. Activitats lúdiques i culturals, al mar i a la muntanya, cultura popular, relació intergeneracional, noves vivències i aprenentatges. Un plantejament educatiu intens que combina amb el suport a la conciliació familiar durant l’estiu.
Un any més, des de l’Ajuntament del Vendrell s’ha ofert una proposta d’activitats per a que aquestes oportunitats arribin a tots els infants i famílies del Vendrell, amb visió inclusiva. Per fer-ho possible es treballa des de la Taula Inclusiva del Pla Educatiu d’Entorn , de la que en són membres l’Associació Trèvol, Aspercamp l’Esplai Zig Zag, La Ballaruga, el Consell Esportiu del Baix Penedès, Avancem Junts, l’Escola Municipal d’Art Apel·les Fenosa, l’Escola Municipal de Música Pau Casal i moltes altres entitats culturals i esportives.
En aquest sentit, els Casals d’estiu tanquen un curs 23-24 al Vendrell, que ha incorporat la mirada d’Educació 360 i que tindrà continuïtat amb diferents mesures de suport estables al llarg de tot l’any com ara activitats extraescolars inclusives de tot tipus, formació especialitzada per als professionals, suport a la contractació de vetlladors, orientació i acompanyament a les famílies.
En les activitats d’estiu s’ha comptat enguany amb l’assistència de 61 infants i joves amb necessitat de suport: 28 infants i joves al Casal de l’Associació Trèvol a Coma-ruga; 12 infants al Casal de l’Esplai Zig Zag (a l’escola Marta Mata); 10 infants al Casal de La Ballaruga (local Av. Sant Vicenç); 9 infants i joves al Campus multiesportiu del Consell Esportiu Baix Penedès i 2 infants al Casal “estiuet artístics” de l’Escola Municipal d’Art Apel·les Fenosa. Tots ells d’edats compreses entre els 3 i els 20 anys.
D’aquests 61 infants, en concret hi ha hagut 9 participants provinents de poblacions de la comarca del Baix Penedès: 1 del Montmell, 3 d’Albinyana, 1 Cunit, 1 de Sant Jaume i 3 de Santa Oliva. A més de les programacions generals, s’han dut a terme accions de suport als infants i joves amb activitats específiques: s’han organitzat dues tipologies d’activitat a les que s’han acollit els diferents casals segons les edats dels infants i joves participants, interessos i necessitats, com són les activitats amb gossos i la Circoteca. Unes propostes amb l’objectiu de compensar ritmes, treballar específicament l’ajustament personal i ser una vivència significativa.
Una altra de les activitats noves d’aquest estiu ha esta la proposta organitzada per l’Associació Superando sota el nom d’Onades Inclusives, un projecte que pretén apropar el surf i el paddle surf a tothom per fomentar la inclusió social. Han estat 4 sessions entre el 23 de juny i la darrera aquest proper dissabte 7 de setembre, que han comptat amb un total de 62 inscripcions. En total, la inversió que s’ha destinat a les activitats d’estiu coordinades des de la Taula Inclusiva del PEE ha estat de 62.549 €, una xifra que també inclou la contractació de les vetlladores.
La regidora d’Educació, Silvia Vaquero, ha fet una valoració molt positiva de la feina que s’ha fet all llarg del curs i durant l’estiu. Tot i això, ha dit, “la inclusió és un procés de millora continua i per això seguirem treballant per tenir un municipi més connectat i amb més oportunitats. Amb espais compartits on cadascun dels infants participants pugui trobar el seu lloc, sentir-se bé i gaudir de l’activitat. On cadascuna de les famílies pugui trobar suports i referents de forma natural”.