El tortell de Reis és la tradició més dolça que posa fi a les festes de Nadal. Cada 5 i 6 de gener, aprofitant la visita que els Reis d'Orient ens fan carregats de regals i il·lusió, les llars tarragonines compten amb aquestes postres típiques sobre la taula.
Es creu que l'origen del tortell de Reis es troba en les festes d'hivern que feien els romans, on se servien unes coques amb figues, dàtils i mel. Va ser al segle III d.C. quan s'hi va introduir la fava, que llavors era símbol de prosperitat i fertilitat. A la França del segle XVIII, però, un cuiner va voler sorprendre Lluís XV introduint-hi una moneda d'or i, des de llavors, la sorpresa més preuada és la moneda, que després es convertiria en una figureta.
A Catalunya, la tradició de menjar tortell de Reis és força recent i es va implantar a principis del segle XX. La seva popularitat va anar augmentant, empès per l'atractiu de la sorpresa que amaga per als més petits.
Corones DO Tarragona
Una de les novetats de 2025 en els tortells tarragonins és la corona. Per iniciativa de l'Ajuntament de Tarragona i el Gremi de Pastissers, s'ha ideat una corona, obra del dissenyador Marc Volpini, artífex del cartell de la darrera Santa Tecla, de la qual s'han imprès fins a 10.000 exemplars. En aquest sentit, les corones es podran obtenir adquirint un tortell de Reis a les vuit pastisseries del gremi a Tarragona fins esgotar existències. Els establiments del gremi són Pastis7, Cal Jan, Velvet, Mon Pastisser, Conde, Mil·leni, Sant Miquel i Trill.
Segons el dissenyador, la corona és una adaptació dels elements que ja vam veure al cartell de Santa Tecla i "ha estat un honor col·laborar en una iniciativa amb un gremi d'artesans com són els pastissers".
El millor tortell, al Baix Penedès
La demarcació de Tarragona està de sort amb els tortells de Reis, ja que a banda de la corona exclusiva, també compta amb dues pastisseries que venen el que ha estat escollit el millor tortell de Reis. Concretament, ha estat el Baix Penedès qui es corona com el bressol del millor Tortell de Reis clàssic de Catalunya aquest 2024 gràcies a la feina d'Aleix Solà i Miriam Esplugas, mestres pastissers del reconegut establiment Passions, l'origen del p', amb locals al Vendrell (C/ Prat de la Riba, 16) i Calafell (C/ del Mar, 29).