Millorar la supervivència dels pacients amb metàstasi, un dels projectes becats per l'Associació Contra el Càncer a Tarragona

S'han atorgat els dos Ajuts a la Recerca 2023, valorats en prop de 145.000 euros, destinats a investigar el càncer a la demarcació

Publicat el 16 de gener de 2024 a les 12:38
Actualitzat el 25 de març de 2024 a les 09:43

La seu de l'Associació Contra el Càncer a Tarragona ha estat l'escenari de l'entrega dels Ajuts a la Recerca 2023 destinats a investigar el càncer a la demarcació. L'esdeveniment ha comptat amb la presència de Fede Adán, president de l'Associació Contra el Càncer de Tarragona; Montse Adán, segona tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Tarragona; el Dr. Javier Silva, gestor de projectes de la Fundació Científica de l'Associació Espanyola Contra el Càncer; i les investigadores beneficiàries dels ajuts, Raquel García de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i Vanessa Calatayud, estudiant del doble grau de Bioquímica i Biologia Molecular i Biotecnologia a la Universitat Rovira i Virgili.

Aquest és el segon any consecutiu en què es concedeix un ajut a un projecte de recerca a Tarragona. En total, enguany s'han destinat prop de 145.000 euros en dos ajuts amb l'objectiu de fomentar la investigació del càncer a la província i contribuir a augmentar la supervivència mitjana de les persones afectades al 70% abans del 2030, acostant els resultats de la recerca als pacients.

En la presentació, Fede Adán, president de l'Associació, ha destacat "la importància fonamental de la investigació" en la lluita contra el càncer, un argument que la Dra. Raquel García ha subratllat afegint que "implicar els metges en la investigació és vital, perquè tenim una manera de veure la patologia diferent dels que treballen al laboratori".

Vanessa Calatayud, estudiant del doble grau de Bioquímica i Biologia Molecular i Biotecnologia a la Universitat Rovira i Virgili, ha receptora d'un dels ajuts, el qual ha assegurat que li ha permès "desenvolupar-me professionalment" i "involucrar-me en la investigació contra el càncer formant part d'un equip dedicat a això tenint com a objectiu comú la millora de la qualitat de vida dels pacients".

Millorar la supervivència dels pacients amb metàstasi

El suport al projecte de la Dra. Raquel Garcia consisteix en una dotació econòmica de 140.000 euros amb una durada de quatre anys. Aquest projecte se centra a desenvolupar un model per predir la resposta de les metàstasis al tractament amb radioteràpia mitjançant proves d'imatge i marcadors de sang. L'objectiu final és personalitzar els tractaments per millorar la qualitat de vida i la supervivència dels pacients amb aquesta malaltia.

En concret, el projecte investigarà quins pacients amb metàstasi poden respondre millor a la SABR (radioteràpia estereotàctica ablativa), una tècnica precisa que administra altes dosis de radiació al tumor protegint al màxim els òrgans sans al seu voltant. La investigació també incorporarà la intel·ligència artificial per combinar els resultats d'imatge amb les analítiques de sang, creant així un model predictiu personalitzat per a cada pacient amb càncer i metàstasi que rebrà la SABR.

L'Associació, líder en l'impuls de la recerca

La recerca en càncer és clau per desenvolupar noves eines de diagnòstic precoç i tractaments més específics i eficaços, amb l'objectiu de millorar la supervivència i la qualitat de vida dels afectats per aquesta malaltia. L'Associació ha assumit l'objectiu de fer créixer la supervivència mitjana dels pacients amb càncer al 70%.

Amb aquest propòsit, l'Associació lidera els esforços en l'impuls de la recerca, destinant més fons que cap altra entitat social i privada, amb 114 milions d'euros compromesos en 603 projectes diferents que involucren més de 1.500 investigadors. A més, treballen per aconseguir l'equitat en la recerca, especialment en el cas de persones amb tumors poc freqüents i amb càncers de baixa supervivència, mitjançant la iniciativa "Tothom Contra el Càncer" que busca la col·laboració de tots els agents socials per assolir el 70% de supervivència abans del 2030.