Montblanc torna a l'època medieval i reviu la llegenda de Sant Jordi

En la 31a edició de la Setmana Medieval, s'estrena el campament de poble i es reprogramen les Corts Catalanes de 1414 amb una visió de país

Publicat el 21 d’abril de 2018 a les 20:03
Els carrers de Montblanc han tornat a l'època medieval. La 31a edició de la Setmana Medieval va arrencar divendres a la tarda i s'allargarà fins al 29 d'abril. L'esdeveniment suposa tot un impacte econòmic i turístic per la població: "és el nostre aparador", ha apuntat l'alcalde, Josep Andreu. "No tan sols es projecta Sant Jordi aquests dies, sinó que deixa un ressò per a la resta de l'any i molts ens assimilen com la vila de Sant Jordi o la vila medieval per excel·lència de Catalunya", ha afegit.

Entre les novetats destaca el campament de poble, al costat de la muralla i conjuntament amb el de cavallers, on es mostra l'activitat més quotidiana. Enguany també es recuperen les Corts Catalanes de 1414, que clouran la festa el 29 d'abril amb l'entrega de l'espasa d'honor de l'Associació Medieval a Jordi Cuixart, que recollirà la seva parella, Txell Bonet. L'acte estrella de la programació d'aquest cap de setmana és la representació de la Llegenda de Sant Jordi.

La festa recuperada de les Corts Catalanes de 1414 servirà de cloenda, el 29 d'abril, i "convidarà a pensar en el moment actual que viu el país", segons ha explicat el president de l'Associació, Joan López. Les Corts Catalanes de 1414 van tenir lloc a Montblanc després del Compromís de Casp i amb el nou rei castellà Ferran d'Antequera presidint-les, i van quedar sense acord. L'espectacle, que tindrà lloc a l'església de Sant Maria, representa un moment decisiu de la història de Catalunya.

D'altra banda, el campament del poble, on es poden veure les activitats més quotidianes i també descobrir altres curiositats, com què menjaven o a què jugaven els nens. Aquest espai permet posar en valor la feina dels veïns que es vesteixen de poble de manera habitual. En aquesta zona, junt amb l'espai de l'escola cavalleresca, es manté la mostra d'oficis artesans.

La 31a edició compta amb una alta participació i amb actes amb desenes de figurants. De fet, hi ha hagut tanta participació que l'Associació ha hagut de fer gestions per "trobar un encaix per alguns participants" dins d'alguns dels col·lectius de la festa. Tot plegat, un any després de celebrar el trentè aniversari, que ha servit per "renovar el compromís de la gent" amb la festa, segons López.

El tret de sortida a la Setmana Medieval es va fer divendres, amb un pregó d'Empar Moliner, que va versar l'actualitat política amb la llegenda de Sant Jordi. Una de les activitats programades amb més demanda és la representació de la llegenda de Sant Jordi, que ofereix dos passis aquest dissabte a les 21 hores i a les 23 hores.

L'any passat va debutar el nou drac, de més de vuit metres de llarg, i el ritme de venda d'entrades va ser accelerat. Tot i això, enguany també s'han exhaurit, almenys, les del primer passi. De cara el cap de setmana que ve, el pol d'atracció serà el Torneig Medieval Nocturn, pel qual ja s'estan venent entrades a bon ritme.

A causa de la proximitat amb la Diada, aquest cap de setmana serà el més multitudinari de visitants. Després de dos anys en què Sant Jordi havia caigut en dissabte i en diumenge, ara els montblanquins "recuperaran la normalitat", segons el president de l'associació. "Ens agrada molt que ens visitin, però aquesta Diada serà per nosaltres", ha comentat López, que reconeix que quan la Diada cau en dissabte o diumenge, l'afluència és massiva.

Pintades a Montblanc

La Setmana Medieval ha començat després que divendres es denunciessin unes pintades a la muralla i diverses parets i façanes d'edificis monumentals del nucli històric. En concret, a les pintades, que ja investiguen els Mossos d'Esquadra, es fa referència a diverses qüestions, de manera inconnexa, com missatges suposadament anarquistes o feministes, símbols satànics, contra les muralles i oposant-se al turisme. Totes ja van ser esborrades divendres.

L'Ajuntament de Montblanc, que va denunciar l'atac, ha lamentat l'episodi i, just a l'inici de la Setmana Medieval, quan el municipi rep milers de visitants, ha afirmat que "si algú està en contra del turisme té tots els canals per dir-ho però no fent bretolades com malmetre el patrimoni artístic de Montblanc". "Montblanc no es mereix que hi hagi gent tant brètola que demostri aquesta falta de cultura", ha etzibat.

D'altra banda, el president de l'Associació Medieval, Joan López, ha afirmat que des de l'entitat no se senten interpel·lats amb les pintades, "que no tenen cap mena de coherència" i que són "una barreja de reivindicacions sense cap sentit". López ha denunciat l'acció que "ha malmès el patrimoni i s'han pintat elements catalogats". "Gràcies al patrimoni de Montblanc la Setmana Medieval existeix i podem fer festa cada any", ha dit.