El Museu del Port exposa dues embarcacions del segle XVII trobades a la plaça dels Carros

Es tracta de dos delerictes que es van localitzar l'any 2012 durant les obres de supressió del pas a nivell de la plaça dels Carros

Imatge d'un dels dos delerictes que es poden veure al Museu del Port de Tarragona.
Imatge d'un dels dos delerictes que es poden veure al Museu del Port de Tarragona. | Antonio Ramos
02 d'octubre de 2024, 12:55
Actualitzat: 12:55h

El Museu del Port ha presentat aquest dimecres 2 d'octubre les restes de dues embarcacions de fusta que es van recuperar l'any 2012 durant les obres del pas a nivell de la plaça dels Carros. L'acte ha comptat amb l'assistència de la directora del Museu del Port, Mercè Toldrà; del director del Museu d'Arqueologia de Catalunya, Jusèp Boya; el president del Port, Saül Garreta; i la primera tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Tarragona, Montse Adan. Així mateix, diverses autoritats, representants polítics i veïns de Tarragona s'han apropat a les instal·lacions del Museu del Port al Moll de Costa per gaudir de l'acte.

Les dues embarcacions que s'han presentat són dos delerictes, batejats com a '1' i '500', que s'han restaurat i que ja s'exposen a l'equipament cultural del Port de Tarragona, formant part del recorregut expositiu. En aquest sentit, daten dels segles XVII-XVIII i probablement eren gavarres destinades als dragatges periòdics que es feien als ports o la càrrega i descarrega de vaixells més grans. El delericte '1' té 9,70 metres d'eslora i 3,70 metres de mànega conservada, mentre que el delericte '500' té 9,70 metres d'eslora i 1,60 metres de mànega conservada.

En aquest sentit, tenien poc calat i portaven una antena amb vela que permetia desplaçar l'embarcació i la seva càrrega. Segons els experts, ambdós delerictes haurien estat arrossegats fins al lloc de la troballa, a la plaça dels Carros, per l'onatge i els corrents marins. Segons s'ha explicat durant la presentació, el Museu del Port és el primer i únic de Catalunya on s'exposen dos delerictes d'embarcacions en un mateix espai.

Un procés que s'allargat durant més d'una dècada

La directora del Museu del Port, Mercè Toldrà, ha explicat que el procés per exposar les embarcacions, dividit en tres fases, s'ha allargat durant més d'una dècada. Els treballs de conservació i restauració es van fer al laboratori del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), unitat de recerca del Museu d'Arqueologia de Catalunya, amb seu a Girona. Els dos delerictes van tornar a Tarragona enguany i després de preparar durant les darreres setmanes l'espai, ja es poden veure al centre del Museu del Port.

En aquest sentit, Mercè Toldrà ha assenyalat que "ara falta una quarta fase, la d'investigació, en la qual aquestes restes han de parlar, explicar-nos la seva història perquè nosaltres entenguem la nostra". La directora del Museu del Port també ha destacat que la troballa de les dues embarcacions es va fer gràcies a les obres d'instal·lació de l'ascensor de la plaça dels Carros.

Per la seva banda, el director del Museu d'Arqueologia de Catalunya, Jusèp Boya, ha assenyalat que l'exposició de dues embarcacions d'aquestes característiques "és un fet excepcional" al sud d'Europa. Així mateix, Boya ha afegit que "com ha dit la Mercè Toldrà això no acabi aquí i ara toca la investigació i també la difusió". Boya ha conclòs la seva intervenció reivindicant el patrimoni subaquàtic.