Societat

La nadala de l'Arxiu Comarcal del Baix Penedès recorda la història de la plaça Nova del Vendrell

La publicació inclou imatges històriques d'aquest espai públic

ARA A PORTADA

Publicat el 20 de desembre de 2024 a les 15:19

La nadala de l'Arxiu Comarcal del Baix Penedès recorda la història de la plaça Nova del Vendrell. La plaça Nova, un dels espais més concorreguts de la vila del Vendrell, ha estat objecte de diverses reformes d’ençà de 1797, quan per primer cop l’Ajuntament començà a urbanitzar-la amb la intenció de destinar-la a passeig públic. Precisament, enguany fa 140 anys d’una d’aquestes reformes, duta a terme el 1884 sota la supervisió de Joan Ramonacho Clerch (Barcelona, 1844 – Tarragona, 1923), mestre d’obres del Vendrell entre 1883 i 1893, un període d’especial rellevància pels treballs urbanístics i per l’obra arquitectònica que es va realitzar a la vila: l’escorxador municipal (1884), el mercat públic (1887), el passeig de la Rambla (1887), el pont sobre la riera de la Bisbal (1888) i la rectificació de voreres i rasants dels carrers de la vila.

El 1884, l’Ajuntament del Vendrell aprovà les obres de millora de la plaça Nova, les quals va executar Josep Roig Minguet, per bé que els propietaris de les cases que hi confrontaven, hagueren d’assumir els costos de les voreres, de dos metres d’amplada. Val a dir que la pedra calcària per construir-les anà a càrrec de Joan Pallejà, picapedrer de la vila; a més a més, es va retirar la font existent, la qual fou substituïda per una altra, amb fanal, obra d’Antoni Domingo, fonedor de ferro de Reus.

D’altra banda, també s’hi plantaren arbres, una feina de la qual s’encarregà Salvador Mañé. En haver-se enllestit els treballs, es va inaugurar per la Festa Major, conjuntament amb l’escorxador. En aquell moment, Joan Solé Galofré era l’alcalde. El 1885, es van afegir diverses acàcies i es van instal·lar sis fanals per il·luminar tota la plaça, però només funcionaven els dies festius. A l’any següent, s’hi feu una nova actuació a fi de recompondre el terra. La plaça Nova, doncs, ha estat sempre un punt de trobada, un lloc de mercat i d’esdeveniments festius; en aquest sentit, el 1927 el Centre Industrial del Vendrell va iniciar la tradició d’instal·lar-hi un envelat per la Festa Major.